Aktualitātes
12.05.2019

Venēcijas mākslas biennāles galveno balvu saņem Lietuva

Komentē
0

Sestdien, 11. maijā, ar Venēcijas mākslas biennāles galvenajām balvām godalgota Lietuvas ekspozīcija un ASV kinematogrāfista Artūra Džafas darbs.

Lietuva balvu saņēmusi par nacionālo paviljonu "Sun & Sea (Marina)", kura autores ir režisore Rugile Barzdžukaite, dramaturģe Vaiva Grainīte un komponiste Lina Lapelīte. Mākslinieču veidotā opera norisinās iekštelpās iebūvētā pludmalē, kurā aktieri sauļojas un dzied, kamēr skatītāji viņos noraugās no augšas. Kā atzīst mākslinieces, darbs veltīts klimata pārmaiņu briesmām, kā arī cilvēka un planētas trauslumam.

Pirmo reizi šī performance tika izrādīta lietuviešu valodā 2017. gadā Viļņas Nacionālajā mākslas galerijā, bet izrādīšanai biennālē sagatavota versija angļu valodā.

Savukārt labākā dalībnieka godalga "Zelta lauva" piešķirta ASV kinematogrāfistam Artūram Džafam par video "The White Album", kurā viņš pievērsies rasismam un naida noziegumiem tīmeklī.

Vencēcijas mākslas biennāle norisinās no 10. maija līdz 24. novembrim. Latvijas ekspozīciju "Saules Suns" veidojusi Francijā dzīvojošā Daiga Grantiņa, kas šobrīd ir viena no starptautiski atzītākajām latviešu izcelsmes māksliniecēm un sadarbojas ar prestižām laikmetīgās mākslas institūcijām un nozīmīgiem kuratoriem. Šī ir pirmā reize, kad Latvijas paviljonā skatāma mākslinieces sievietes personālizstāde.

Līdzās 83 valstu nacionālajiem paviljoniem skatāma arī biennāles galvenā izstāde "May You Live in Interesting Times", ko veidojis Londonas "Hayward Gallery" direktors Ralfs Rugofs.

Venēcijas mākslas biennāle ir viena no pasaulē vērienīgākajām un prestižākajām mākslas izstādēm, kas tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada. 2017. gadā Latviju šajā izstādē pārstāvēja mākslinieks Miķelis Fišers.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!