Foto: Aleksejs Beļeckis.
 
Aktualitātes
20.04.2022

Venēcijas biennālē atklās Skuja Braden veidoto Latvijas paviljonu

Komentē
1

21. aprīlī plkst. 16.00 pēc Latvijas laika Venēcijā tiks atklāts Latvijas paviljons Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē – mākslinieču dueta Skuja Braden multimediju ekpozīcija Selling Water by the River ("Tirgot ūdeni upes malā"), ko organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Skuja Braden ir 1999. gadā tapis mākslinieču duets, ko veido Ingūna Skuja no Latvijas un Melisa Breidena (Melissa Braden) no Kalifornijas, ASV. Viņu radošā prakse balstīta darbā ar porcelānu, ko raksturo dekoratīvu stilu saplūsme un Edo perioda japāņu grafikas ietekme. Pērn mākslinieces tika arī nominētas Purvīša balvai.

Venēcijā Skuja Braden Latviju pārstāv ar ekspozīciju Selling Water by the River, kurā apkopoti vairāk nekā 300 mākslinieču darbi. Ekspozīcijas pamatvēstījums ir: viss, kas mums nepieciešams, mums jau ir dots. "Šajā dzenbudisma iedvesmotajā atziņā mākslinieces saskata dažādībai atvērtas sabiedrības iespēju, par kuras metaforu kļūst paviljona nosaukumā pieteiktais ūdens – elements, kas vieno visas dzīvās būtnes un ir sākotne dzīvībai kā tādai," teikts ekspozīcijas aprakstā.

Kā norāda Latvijas pārstāvji Venēcijas biennālē, ekspozīcijas arhitektonisko struktūru nosaka atsauce uz mākslinieču mājām un dažādām to sadzīves zonām. "Skuja Braden porcelāna darbi paviljonā sapludina robežas starp privāto un publisko, kā arī reflektē par dažādām sociālajām normām. Meistarīgi veidotajos objektos, kas ieņem neparastas sadzīves priekšmetu, dabas elementu un cilvēka ķermeņa formas, atbalsojas Baltijas un pasaules mērogā aktuālas sociālas, ekonomiskas, politiskas un kultūras tēmas," teikts paziņojumā presei.

Atklāšanā 21. aprīlī uzrunas teiks Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis, Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Itālijas Republikā Solvita Āboltiņa un paviljona veidotāji – mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena), paviljona komisāre un kuratore Solvita Krese, kā arī kuratore Andra Silapētere.

Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstāde būs atvērta apmeklētājiem no 23. aprīļa līdz 27. novembrim, tās kuratore ir itāliete Sesīlija Alemani.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!