Aktualitātes
21.10.2013

Vēl tikai nedēļu apskatāma daļa Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas

Komentē
1

Vēl tikai līdz 27. oktobrim Rīgas Mākslas telpā apskatāma izstāde "...lai gadījums kļūtu par notikumu...", kas iepazīstina ar ABLV Bank veidoto kolekciju topošajam Laikmetīgās mākslas muzejam. Izstādi papildina teātra izrāde un mūsdienu tehnoloģijās balstīta izglītojoša spēle, kuru izstādes pirmajās četrās darbības nedēļās apmeklējuši 2150 skolēni.

Izstādes kuratore Solvita Krese: "Izstāde Rīgas Mākslas telpā nelielā formātā dod iespēju iztēloties, ko nozīmētu Laikmetīgās mākslas muzeja esamība – tā būtu vieta, kur iepazīties ar pēdējo desmitgažu mākslinieku darbiem, tā būtu vieta sarunām un diskusijām, tā būtu vieta izglītībai un iespēja dažādu mākslas žanru dialogam. Gan izstāde, gan izglītības programma, teātra izrāde, tikšanās ar māksliniekiem, gan izstādē notikusī diskusija par laikmetīgo mākslu Latvijā ir radusi atsaucīgu un ieinteresētu publiku, vēlreiz apliecinot, ka cilvēkiem Latvijā ir nepieciešams laikmetīgās mākslas muzejs."

Publicitātes foto, A. Stakles darbi

Izstāde "...lai gadījums kļūtu par notikumu..." iepazīstina ar ABLV Bank veidoto laikmetīgās mākslas kolekciju, kas pēc muzeja uzcelšanas kļūs par Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas daļu. Kolekciju ABLV Bank veido kopš 2005. gada sadarbībā ar starptautisku profesionāļu žūriju, izvēloties izcilus Latvijas mākslinieku, kā arī nozīmīgu tuvējā reģiona mākslinieku darbus. Pirmo kolekcijas izstādi veidot uzaicināta kuratore Solvita Krese, kas par izstādes vadmotīvu izvēlējusies Ž. P. Sartra izteikumu "Lai visparastākais notikums pārvērstos par piedzīvojumu, vajag – un ar to pietiek – sākt to atstāstīt." Arī izstādē stāsti kļūst par izstādes pavedienu, atklājot mākslas darbu aizkadra norises, izceļot autoru zemsvītras piezīmes, sarunu fragmentus, zīmīgus gadījumus, laikmeta nospiedumus – faktus, hipotēzes, baumas un minējumus, kas bieži vien pievieno negaidītu kontekstu mākslas darbam.

Publicitātes foto, tikšanās ar māksliniekiem, Evelīna Deičmane

Mākslinieki, kuru darbi apskatāmi izstādē: Ēriks Apaļais, Juris Araks, Jānis Avotiņš, Arnis Balčus, Aigars Bikše, Juris Boiko, Māra Brašmane, Evelīna Deičmane, Andris Eglītis, Gints Gabrāns, Barbara Gaile, Andrejs Grants, Dmitrijs Gutovs, Kristaps Ģelzis, Ieva Iltnere, Kaido Ole, Oļegs Kuļiks, Maija Kurševa, Leonards Laganovskis, Imants Lancmanis, Paulis Liepa, Katrīna Neiburga, Vigantas Paukštas, Miervaldis Polis, Inta Ruka, Krišs Salmanis, Alnis Stakle, Antanas Sutkus, Andress Tolts, AIja Zariņa, grupa Zilie deguni.

ABLV Charitable Foundation izstādei ir radījis izglītības programmu -  mūsdienu tehnoloģijās balstītu spēli, kas 9.-12. klases skolēniem ļauj saistīt mākslas darbus ar ķīmijā, fizikā, matemātikā un citos mācības priekšmetos apgūto. Tā Ginta Gabrāna fotonu gleznas ļauj uzzināt vairāk par gaismas staru laušanu, savukārt Ievas Iltneres gleznas – risināt uzdevumu par mērogiem. Izstādes pirmajās četrās nedēļās izglītības programmā bija iesaistījušies 2150 skolēni.  Par skolēnu attieksmi liecina ieraksti sociālajos tīklos: "Šodien biju vienkārši fantastiska izstāde", "Baidām mākslu un mums tas patīk", "Tik foršas vakardienas atmiņas.Labākā grupa, lieliska izstāde,ko var vēl vēlēties?" u.c.

Publicitātes foto, A. Bikšes darbs

Savukārt teātra izrāde "...lai gadījums kļūtu par notikumu..." ir mēģinājums laikmetīgās mākslas idejas tulkot teātra valodā. Viens no izrādes veidotājiem režisors Jurijs Djakonovs: "Mūsdienās visi esam noguruši no informācijas pārbagātības. Arī mākslas darbus mēs apskatāmies pavirši. Un svarīgi ir iedot laiku. Tas, ko mēs  mēģinām panākt ar teātra izrādi - iedot laiku un apskatīties, ko vizualizācija var ar mums izdarīt." Izrāde veidota kā piecas epizodes, kuras skatītājs pieredz, pārvietojoties izstāžu telpā. Izrādes veidošanā iesaistījušies režisori Inese Mičule, Jurijs Djakonovs, Kārlis Freimanis, Ģirts Šolis, Vilnis Vējš, mūziķis Rihards Zaļupe, kino zinātnieks Toms Treibergs u.c. Izrāde  pēdējo reizi skatāma 25. oktobrī plkst. 19.00

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!