Aktualitātes
14.06.2021

Vēl nedēļu iespējams ierakstīt savu vārdu unikālajās Irbes dienasgrāmatās

Komentē
0

Vēl tikai līdz piektdienai, 18. jūnijam, ziedojot vismaz 100 eiro Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmā sējuma "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmatas 1927-1949" izdošanai, iespējams iekļaut savu vārdu grāmatas atbalstītāju goda sarakstā.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat savai nāvei 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. Šī dienasgrāmata, kurā iespējams izsekot Irbes dzīvei gandrīz 70 gadu garumā, kā arī caur viņa pieredzi piedzīvot PSRS režīmu Latvijā no tā pirmās līdz pēdējai dienai, ir pasaules mēroga unikāls vēsturisks materiāls.

"Uz liktenīgu politisko notikumu fona plaukst un virmo kaislības, kas nekur nav pazudušas arī nacistu un padomju okupācijas gados. Kaspars Irbe tām ļaujas, nemitīgi uzdodot sev jautājumu, vai tās ir akceptējamas tieksmes vai neķītra izvirtība. Dienasgrāmatas ieraksti, kuros iztrūkst nogludinātiem memuāriem tik raksturīgās pašcenzūras, ļoti atklāti un drosmīgi stāsta par pagrīdes seksuālo dzīvi no “vienkāršā cilvēka skatpunkta”. Skaudrs, bet brīžiem rotaļīgs vēstījums par seksualitāti, dziņām, vēsturi, laikapstākļiem un gardu ēdienu," tā par grāmatu uz tās ceturtā vāka stāsta rakstniece Dace Rukšāne.

Laikmeta noskaņu grāmatā radīs attēli no Irbes personīgā arhīva, tekstu papildinās vēsturnieces Inetas Lipšas skaidrojošie komentāri, zinātniskais ievads un Irbes mantinieka Aināra Radovica atmiņu portrets. Izdevuma dizainu veidos dizainers Aleksejs Muraško.

Pirmais sējums atklāšanu piedzīvos 2021. gada augustā "Baltic Pride 2021" laikā Rīgā, un tajā būs lasāmi dienasgrāmatas ieraksti, kas aptver laika posmu no 1927. līdz 1949. gadam. Sēriju plānots turpināt, izdodot arī vēlākos gados tapušās dienasgrāmatas.

Ziedojumu vākšana turpināsies līdz 27. jūlijam, bet vēl tikai līdz 18. jūnijam, ziedojot vismaz 100 eiro, iespējams ar savu vārdu iekļūt savu grāmatas atbalstītāju goda sarakstā. Visi kampaņas ziedotāji saņems dāvanas; ziedot iespējams platformā "GoGetFunding.com". Šobrīd savākta jau gandrīz puse no grāmatas izdošanai nepieciešamajiem līdzekļiem.

Grāmatu izdod biedrība "Ascendum" kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!