Redzējumi
31.08.2015

"Vārds uzņēmējiem!"

Komentē
1

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka uzvarētāja laurus muldēšanā dala politiķi un žurnālisti. Kā tirgus pat tā radikālākajās izpausmēs piekritējam man ir nepatīkami to atzīt, un tomēr – biznesa aprindu pārstāvji enerģiski sacenšas ar abām minētajām grupām.

Tālākajā tekstā piemēriem izmantoti Latvijas vadošo uzņēmējus pārstāvošo organizāciju – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) – vadītāju publiskie izteikumi, komentējot nākamā gada valsts budžeta projektu.

Vispirms piekasīšanās. LTRK padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis iecerēto t.s. solidaritātes nodokli pamanījies nodēvēt par papildu "izdevumiem" (LTV, 27.08.). Nezināju, ka negūti ienākumi vai mazāki ienākumi ir izdevumi. Savukārt daudzkārt atkārtotā tēze, ka "augsta līmeņa menedžeriem" rezultātā zudīšot darba motivācija, ir nekorekti. Protams, ikvienam no mums atalgojums ir svarīgs, tomēr izcelt savu situāciju iepretī mediķu, pedagogu u.c. profesiju, iespējams, ne sevišķi motivējošam atalgojumam nav pareizi.

Tomēr tas ir sīkums.

Tas, ka uzņēmēji kritizē valsts sociālekonomisko politiku, nav nekāds jaunums, turklāt daudzos gadījumos aizrādījumi ir pamatoti. Problēma rodas ar "teikuma" otro daļu – ko bizness deklarē kā savu domāšanas un rīcības īpatnību iepretī kļūdainajai valsts politikai.

Tātad mainīgā nodokļu politika traucējot uzņēmējiem plānot savu darbu. Te gan jāsaka, ka šādu nevajadzīgu stresu biznesa aprindām sagādā politiķi arī citās valstīs – sākot ar ASV, beidzot ar Franciju –, tomēr tas, protams, nav attaisnojums.

Cita lieta – man ir pretenzijas pret apgalvojumu, ka Latvijas bizness izceļas ar tālredzību un plānošanu. Kā tā, lūdzu, izpaužas? Kā nekustamā īpašuma burbuļa uzpūšana? (Tajā līdzvainīgas bija arī bankas, bet tās galu galā arī ir bizness.) Kā nespēja akceptēt, ka Krievijas tirgū iespējamas lielas problēmas produkcijas noietam? Kā milzu izbrīns par kādu valdības plānotu lēmumu, lai gan tā projekts visiem pieejamā formā "karājas" internetā jau gadu?

Rodas sajūta, ka pašmāju biznesam – precīzāk sakot, ļaudīm, kas sakās to pārstāvam, – ir nepieciešams sistēmas nemainīgums vismaz triju gadu periodā. Ja kaut kas mainās gada, divu termiņā, tad ir beigas. Baigi dinamiskais kapitālisms.

Jāsecina, ka mūsu bizness patiesībā ir vāji integrēts globālajā kapitālismā, kur tādas parādības kā svārstības biržā, streiku, dabas kataklizmu u.c. radīti pārrāvumi vai izmaiņas resursu cenā vai piegādes ķēdēs ir pašsaprotama nelaime. Nelaime, bet ar to tiek galā.

Ja mazina toņa kašķīgumu, var pieņemt, ka mūsu uzņēmēji plāno naudas plūsmas sava uzņēmuma ietvaros (domā, kādas investīcijas plašā nozīmē var atļauties, mēģina izdarīt secinājumus no iepriekšējā gada rādītājiem utt.), savukārt maz pievēršas plašākam kontekstam.

Savukārt LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone autoru iepriecinājusi ar lepni skanošu tēzi, ka uzņēmēji ir valsts budžeta "akcionāri", tātad zināmā mērā arī valsts akcionāri.

Nenoliedzami uzņēmēju nodokļos samaksātais un viņu radītajā darbavietās strādājošo nodokļos samaksātais ļauj tālāk finansēt publisko sektoru, kas maksā nodokļus utt. Citiem vārdiem sakot, jā, viņi ir naudas nopelnītāji un attiecīgi var lietot šādu apzīmējumu, ja pašiem tīk.

Bet – tādā gadījumā jūs, draugi, esat diezgan švaki akcionāri.

Jēdzīgi akcionāri, piemēram, rosina balsot par neveiksmīgu menedžeru atlaišanu. Kāds atceras biznesa NVO skaidru politisku nostāju (balsojumu) kārtējo vēlēšanu priekšvakarā? Kaut kādi kārtējie apaļie galdi un sadarbības līgumu ar visām iespējamām partijām (kas šajā periodā gatavas apsolīt jebko) parakstīšana.

Jēdzīgi akcionāri nemēģina individuāli iegūt no uzņēmuma algotās vadības sev kaut kādas priekšrocības uz citu akcionāru rēķina. (Un kas tā par akcionāriem dīvainu uzvedību – regulāri lamāt menedžerus un vienlaicīgi viņiem ziedot prāvas summas?)

Valsts traucē biznesam. Iespējams. Un ko dara pietiekami daudzi uzņēmēji, bezgalīgi apstrīdot konkursus un iepirkumus, īstenojot principu "ja nav man, lai nav arī citiem"? Netraucē?

Mēs visi grēkojam ar vispārinājumu lietošanu, arī uzņēmēji.

Šķiet, problēma ir tā, ka uzņēmēju kultivētais paštēls ar tajā ielikto atšķirīgumu no citām profesionālajām grupām ir tikai konstrukcija. Tāpat kā politiķiem un darba ņēmējiem ir komforta zonas, kuras tie nevēlas pamest, šādas komforta zonas ir arī uzņēmējiem. Tāpat kā birokratizējas un sāk sevi atražot struktūras politikā vai valsts pārvaldē, tas pats notiek ar uzņēmēju nevalstiskajām organizācijām, kuru pārstāvji māk runāt tikpat gludi un tukši kā "pretējā puse". Tāpat kā mēs visi, arī uzņēmēji dzīvo viegli šizofrēniskajā situācijā, kurā, no vienas puses, mēs vēlamies, lai "valsts" maksimāli maz bāž degunu mūsu dzīvē, bet, no otras puses, pie šī saturiski izplūdušā simbola vajadzības gadījumā dedzīgi apelējam un sagaidām tā palīdzību.

Ir dažādas versijas par šādas situācijas cēloņiem.

Plašāk izplatītā vēsta, ka sakne esot Latvijas biznesa salīdzinoši lielā atkarībā no dažādiem (t.sk. Eiropas Savienības) publiskās naudas resursiem – iepirkumiem, pasūtījumiem utt. Respektīvi, ka Latvijā biznesa neatkarība no valsts ir pārāk neliela, lai mēs varētu runāt par patiesi saturiski atšķirīgiem domāšanas veidiem un uzvedības modeļiem.

Man personīgi gan liekas, ka runa ir par freimu (atvainojos par žargonu no socioloģijas jomas)  saplūšanu 21. gadsimtā vispār, kad teroristi prasmīgi lieto jaunākās komunikācijas tehnoloģijas, sludinātāji – biznesa modeļus, savukārt biznesam arvien vairāk jārēķinās ar retoriku, kas cēlusies no debatēm par morāli (sociālais atbildīgums u.c.). Bet tā jau ir cita tēma.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!