Aktualitātes
06.10.2020

Valdība apstiprina izmaiņas autoratlīdzību sistēmā

Komentē
0

Līdz 2021. gada 1. jūlijam autoratlīdzību nodokļu likmes un izmaksas kārtība nemainīsies, savukārt pēc tam autoratlīdzību saņēmējiem tiks piedāvāti trīs nodokļu nomaksas veidi. Valdībā panākto vienošanos Kultūras ministrs Nauris Puntulis sauc par kompromisu ar Finanšu un Labklājības ministrijām.

"Bija būtiski panākt, lai izmaiņas autoratlīdzību saņēmējiem sāktu darboties pakāpeniski, nevis ar 1. janvāri, kā sākotnēji bija iecerēts, lai visi, kas noslēguši līgumus, spētu pilnvērtīgi un bez zaudējumiem pildīt savas līgumsaistības," norāda Kultūras ministrs Nauris Puntulis. "Tas piedāvā radošajām personām – autoratlīdzību saņēmējiem – sociālās apdrošināšanas pakalpojumu grozu: slimības pabalstu, sākot no 11. dienas, maternitātes un paternitātes pabalstu u.c., vienlaikus dodot iespēju nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem."

Līdz nākamā gada 1. jūlijam autoratlīdzību saņēmējiem paredzēts saglabāt līdzšinējo nodokļu maksāšanas kārtību un likmes. Savukārt no 2021. gada 1. jūlija notiks pakāpeniska sagatavošanās autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksai, izmantojot t.s. saimnieciskās darbības kontu.

No 2021. gada 1. jūlija autoratlīdzību saņēmēji varēs izvēlēties nodokļu nomaksas viedu:

  • kā līdz šim, izmantojot pašnodarbināto personu nodokļu nomaksas režīmu autoram, kas ir reģistrējis savu saimniecisko darbību;
  • kā līdz šim, izmantojot darba ņēmēju vispārējo nodokļu nomaksas režīmu;
  • jaunu iespēju, kas paredzēta autoratlīdzības saņēmējam, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam. Šis modelis paredz, ka autoratlīdzības izmaksātājs pirms autoratlīdzības izmaksas veiks 25% nodokļa nomaksu no autoratlīdzības apgrozījuma līdz 25 000 eiro gadā, ja apgrozījums pārsniedz 25 000 eiro, tiek piemērota 40% nodokļa likme. Nodoklis tiek sadalīts 80% valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) / 20% iedzīvotāju ienākumu nodoklim (IIN).

No 2022. gada 1. janvāra, tiklīdz būs iespēja nodokļu nomaksai izmantot t.s. saimnieciskās darbības kontu, autoru nodokļu nomaksa tiks veikta līdzīgā kārtībā kā mikrouzņēmumu nodokļu maksātājiem, piemērojot autoratlīdzību saņēmējiem no 2021. gada 1. jūlija ieviestās likmes un apgrozījuma apmēru.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija valdībā iesniedza priekšlikumu ikvienam nodarbinātajam neatkarīgi no ieņēmumu apjoma piemērot valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas vismaz 170 eiro apmērā. Šo plānu asi nosodīja gan kultūras nevalstiskās organizācijas, gan mākslinieki, brīdinot, ka tas veicinās nabadzību nozarē.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!