Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
24.01.2020

"Vajadzīga lielāka saikne ar sabiedrību." Juris Žagars stāsta par plāniem Dailes teātrim

Komentē
0

Šodien, 23. janvārī, Dailes teātra valdes locekļa amatā apstiprināts ilggadējais teātra aktieris, Cēsu koncertzāles direktors un Cēsu domes deputāts Juris Žagars. Šim paziņojumam veltītajā preses konferencē Žagars ieskicējis savus plānus teātra tālākajai attīstībai.

Jau ziņots, ka par teātra māksliniecisko vadītāju Žagars aicinājis Viesturu Kairišu, kurš šo piedāvājumu pieņēmis. Jaunais teātra direktors gan norādīja, ka mainīsies Kairiša amata nosaukums un turpmāk šī pozīcija Dailes teātrī sauksies "radošais direktors", tādējādi uzsverot Kairiša atbildību ne tikai par repertuāra māksliniecisko kvalitāti, bet arī par ekonomisko potenciālu. "Vislielākais izaicinājums būs nodrošināt stabilitāti, līdzsvaru starp mākslu un izklaidi," norādīja Žagars.

Žagars noliedza, ka tiek plānots Dailes teātrī ierīkot koncertzāli, norādot, ka šī iecere bijusi aktuāla laikā, kad norisinājās diskusijas par nacionālās koncertzāles iespējamo lokāciju, un tiktu īstenota vienīgi tādā gadījumā, ja teātrim varētu uzcelt piebūvi ar jaunu, modernu spēles zāli. Vienlaikus Žagars izteica cerību, ka nākotnē lielajā zālē varētu būt iespējama mūsdienīga pārbūve, kas ļautu to sadalīt un padarīt piemērotu arī pieklusinātākiem iestudējumiem. "Joprojām palieku pie domas, ka mūsu zāle ir par lielu mūsdienīgam dramatiskajam teātrim. Uzdevums piepildīt tūkstošvietīgu zāli nevar būt pamatā teātra ilgtermiņa stratēģijai," uzsvēra Žagars.

Vaicāts par izmaiņām teātra repertuāra plānošanas un veidošanas politikā, Žagars norādīja, ka tiks vairāk domāts par esošo izrāžu kvalitātes saglabāšanu – tās tiks rūpīgi monitorētas un vajadzības gadījumā koriģētas. Tāpat teātris vairāk reflektēs par sabiedrībā svarīgām norisēm. "Dailes teātrī ir ļoti labas izrādes, bet tās atrodas nedaudz ārpus konteksta un varētu tapt jebkur citur pasaulē. Vajadzīga lielāka saikne ar sabiedrību," vērtēja Žagars, norādot, ka šajā ziņā ir vienisprātis ar Viesturu Kairišu. Visbeidzot tiks domāts, kā saglabāt to Dailes teātra publikas daļu, ko līdz šim saistījuši izklaidējošie iestudējumi. Kā norādīja Žagars, viņa pieredze, rīkojot Cēsu Mākslas festivālu, rāda, ka piedāvājot skatītājiem kvalitatīvus citu žanru iestudējumus, publiku iespējams radināt pie lielākas dažādības, kā arī uzsvēra, ka teātra māksliniecisko virzienu nenoteiks tikai radošā direktora Viestura Kairiša redzējums. "Mums ar Viesturu ir vienošanās, ka viņš nav dominējošais šajā teātrī," teica Žagars. "Tā ir viņa paša vēlēšanās, viņš grib būt viens no komandas, kas veido repertuāra politiku kopā. Darbu turpinās jau pastāvīgie Dailes teātra režisori – Laura Groza-Ķibere, Intars Rešetins, Dmitrijs Petrenko –, kā arī tiks pieaicināti jauni režisori. Piemēram, esam jau runājuši ar Viesturu Meikšānu, kuru mēs pilnīgi noteikti gribētu redzēt kā vienu no Dailes teātra režisoriem." Runājot par citām pārmaiņām teātra kolektīvā, Žagars bija izvairīgs, vien norādot, ka radikālu izmaiņu pagaidām nebūs.

Vaicāts par iespējām savienot jauno amatu ar aktiera darbu, Žagars norādīja, ka plāno turpināt spēlēt trijās izrādēs, kur viņam ir galvenā loma, – "Lauva ziemā", "Salemas raganas" un "ART" –, taču jaunas lomas neuzņemšoties un pēc šo izrāžu noņemšanas no repertuāra pārtraukšot aktiera darbu. Tai pašā laikā Žagars plāno līdz sasaukuma beigām saglabāt Cēsu domes deputāta amatu un apstiprināja, ka gan šovasar, gan arī turpmāk norisināsies arī Cēsu Mākslas festivāls un netiks mainīta Cēsu koncertzāles programma. Jura Žagara iesākto darbu turpinās spēcīgas komandas.

Amata pienākumu pildīšanu Juris Žagars no līdzšinējā teātra direktora Andra Vītola pārņems 2. martā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!