Aktualitātes
21.12.2021

Vairs neiznāks literatūras mēnešraksts "konTEKSTS"

Komentē
0

No jaunā gada vairs neiznāks Latvijas Rakstnieku savienības izdotais literārais laikraksts "konTEKSTS", vēsta ieraksts laikraksta "Facebook" kontā.

Kā norāda laikraksta izdevēji, iemesls lēmumam izbeigt žurnāla darbību ir valsts sniegtā finansiālā atbalsta trūkums un izmaiņas nodokļu politikā.

"Šis tad arī ir viss. Diemžēl 2021. gada 12. numurs literārā mēnešraksta "konteksts" mūžā izrādījies pēdējais. Tiem, kas mūs nākamajam gadam abonējuši, jāuztraucas nav. Parādā nepaliksim, naudu atdosim, arī soda procentus samaksāsim," pēdējā redakcijas slejā raksta Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. Zināms, ka Valsts kultūrkapitāla fonds nav piešķīris finansējumu "konteksta" darbībai 2022. gadā.

Arno Jundze norāda uz izpratnes trūkumu par to, cik izmaksā regulāra literāra izdevuma uzturēšana. "Reiz ir jāatzīst, ka literatūras nozarei, kas gadā valstij izmaksā mazāk nekā viena liela profesionāla teātra uzturēšana, nav pietiekami daudz līdzekļu, lai šādus projektus uzturētu principā. Tie visi agrāk vai vēlāk būs nolemti iznīcībai. Diezin vai pie tā vajag vainot VKKF ekspertus, kuriem, projektu konkursus vērtējot, ir jāizšķiras, vai naudu atdot vienam projektam vai, kas ir daudz saprātīgāk, šo projektu noraidīt un tā vietā atbalstīt maksimāli daudz mazu projektu. Ko nevar celt, to nevar nest. Tomēr tas ir jāpasaka kādam, kas par šo sistēmu atbild, jo literārs izdevums izmaksā tik, cik tas izmaksā," raksta Jundze.

Vienlaikus Rakstnieku savienības priekšsēdētājs norāda uz nodokļu reformas vainu. "Jaunā nodokļu kārtība valstī ir tāda, ka jebkuram projektu vadītājam jāsaprot – ja nevari maksāt tik, cik prasa likums, no projekta jāatsakās. Vai arī jāpieņem lēmums projektā aicināt tikai tādus autorus un tehniskos izpildītājus, kuri ir pietiekami pārtikuši valsts nodokļu aparāta izpratnē. Domāju, ka 2022. gadā to būs spiestas saprast daudzas projektu organizācijas. Pie kā tas novedīs, neņemos prognozēt," raksta Jundze.

Laikraksts "konTEKSTS" pastāv kopš 2017. gada un šobrīd Latvijā ir vienīgais tikai literatūrai veltītais izdevums, kas iznāk katru mēnesi. "konTEKSTS" publicē dažādu paaudžu autoru oriģināldarbus (dzeju, prozu, bērnu literatūru), sarunas ar rakstniekiem, dzejniekiem un tulkotājiem, recenzijas un ārvalstu literatūras tulkojumus. Laikraksta galvenā redaktore ir Sandra Ratniece.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!