Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
13.01.2021

Vairāki simti cilvēku atklātā vēstulē vēršas pret ģimenes jēdziena sašaurināšanu

Komentē
1

Kustība "Dzīvesbiedri" 13. janvārī nosūtījusi atklātu vēstuli Saeimas deputātiem, Valsts prezidentam un Ministru prezidentam pret ģimenes jēdziena noteikšanu Satversmē. Vēstuli parakstījuši 339 cilvēki – uzņēmēji, ārsti, akadēmiķi, juristi, radošo industriju un NVO pārstāvji, politiķi, teologi, dažādu jomu eksperti, aktīvisti un citi.

Vēstules autori un parakstītāji vērsušies pie Saeimas deputātiem, iebilstot pret Nacionālās apvienības (NA) centieniem ar Satversmes grozījumiem sašaurināt ģimenes definīciju. Vēstules parakstītājiem nav pieņemams, ka NA priekšlikums no jēdziena "ģimene" definīcijas rosina izslēgt daudzveidīgus ģimenes attiecību modeļus, tostarp nelaulātas ģimenes bez bērniem, viendzimuma ģimenes, audžuģimenes vai nelaulātus cilvēkus, kurus saista rūpes un atbildība vienam pret otru, piemēram, veselības stāvokļa vai vecuma dēļ.

Starp parakstītājiem ir tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā "Draugiem Group" valdes loceklis Agris Tamanis, uzņēmuma "Printful" līdzdibinātājs Dāvis Siksnāns, "SAF tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs, Latvijas eksportētāju asociācijas "Red Jacket" vadītāja Līva Stūrmane, aģentūras "DDB Nord" vadītājs Andris Rubīns, mūziķi Jānis Šipkēvics un Miķelis Putniņš, aktieri Marija Linarte, Ģirts Krūmiņš un Klāvs Mellis, kā arī trupa "Kvadrifrons", rakstniece Inga Gaile, režisori Mārtiņš Eihe, Una Rozenbauma, Alise Zariņa, Adriāna Roze un Krista Burāne, filozofs Ivars Neiders, psiholoģes Diāna Zande un Katrīna Ošleja, mākslinieki Katrīna Neiburga, Kristaps Ancāns un Maija Kurševa, interneta satura veidotājas Beāte Bērziņa un Laura Grēviņa, radio ētera personības Sanda Dejus un Kaspars Breidaks, kā arī daudzi citi. Iniciatīvu atbalsta arī "Satori" izdevējs, biedrība "Ascendum".

"Vēstulē pausts, ka NA piedāvātie grozījumi Satversmes 110. pantā diskriminētu lielu Latvijas iedzīvotāju daļu un būtiski pasliktinātu cilvēktiesību stāvokli Latvijā. Sasteigtajā, kā arī koalīcijā nesaskaņotajā likumprojektā un tā anotācijā paustās radikālās idejas ir vērstas uz sabiedrības šķelšanu, jo pretnostata dažādus ģimenes attiecību modeļus. Likumprojekts nav apspriests ne ekspertu lokā, ne plašākā sabiedrībā, un tas veicina naida runu un neiecietību, kā arī provocē vēršanos pret dažādām sabiedrības grupām," uzsver vēstules autori.

Šī nav pirmā atklātā vēstule pret grozījumiem Satversmē – šādā veidā pretestību paudušas arī vairākas jauniešu organizācijas, kā arī akadēmiskās un reliģiskās vides pārstāvji.

Joprojām notiek arī parakstu vākšana "Manabalss.lv" iniciatīvai "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", kas rekordātri – mazāk nekā nedēļas laikā – savāca nepieciešamos 10 000 parakstus, bet tagad jau tuvojas 19 000 parakstu slieksnim.

Zemāk lasāms pilns vēstules teksts un parakstu saraksts.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!