Aktualitātes
07.11.2019

Vairāk nekā 11 000 zinātnieku jaunā ziņojumā brīdina par ārkārtas situāciju klimata jomā

Komentē
1

11 258 zinātnieki no 153 valstīm parakstījuši ziņojumu "Pasaules zinātnieku brīdinājums par ārkārtas stāvokli klimata jomā" ("World scientists’ warning of a climate emergency"), kurā uzsver, ka planētas klimats "neapšaubāmi atrodas ārkārtas situācijā" un nosprauž sešus klimata politikas virzienus, kas būtu jāīsteno, lai novērstu katastrofu.

Šī ir pirmā reize, kad tik liela zinātnieku grupa apvienojas, lai situāciju klimata jomā oficiāli raksturotu kā "ārkārtas". Ziņojumā norādīts, ka ārkārtas stāvokli klimata jomā izraisījušas dažādas cilvēka darbības, kas veicina siltumnīcefekta gāzu emisiju. Atšķirībā no iepriekš klajā laistiem, apjomīgiem ziņojumiem, piemēram, ANO Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa ziņojuma, šis ir daudz kategoriskāks un piedāvā arī konkrētus klimata politikas virzienus.

"Zinātniekiem ir morāls pienākums brīdināt cilvēci par jebkuru katastrofas risku un "pateikt, kā ir". Pamatojoties uz šo pienākumu un pētījumā iekļautajiem datiem, ko ar savu parakstu apstiprinājuši vairāk nekā 11 000 zinātnieku visā pasaulē, mēs paziņojam, ka planētas klimats ar ārkārtas situācijā," teikts ziņojumā, kas 5. novembrī publicēts žurnālā "BioScience".

"Par spīti 40 gadus ilgajām sarunām par klimatu, ar nelieliem izņēmumiem mēs turpinām rīkoties kā vienmēr un esam cietuši neveiksmi šīs problēmas risināšanā," turpat rakstīts.

Pētījums izmanto viegli saprotamus rādītājus, lai raksturotu cilvēka ietekmi uz klimatu – datus par siltumnīcefekta gāzu emisiju pēdējo 40 gadu laikā, ekonomikas tendencēm, populācijas pieaugumu, saražoto gaļas daudzumu uz vienu cilvēku, mežu platību samazinājumu visā pasaulē, globālās temperatūras pieaugumu un citus, kas uzrāda cēloņsakarības starp cilvēku darbībām un klimata pārmaiņām.

Šis ir arī pirmais liela mēroga ziņojums, kas nevairās analizēt politiski jutīgo tēmu par populācijas pieauguma korelāciju ar klimata pārmaiņām. Pētījums uzrāda, ka pēdējo 20 gadu laikā dzimstības rādītāju samazinājums ir palēninājies un aicina stiprināt cilvēktiesības, īpaši sieviešu un meiteņu, kā arī padarīt ģimenes plānošanas pakalpojumus "pieejamus visiem cilvēkiem".

Tāpat ziņojums aicina rīkoties, lai efektīvāk ierobežotu fosilā kurināmā un attīstītu atjaunojamo resursu izmantošanu, samazinātu gaļas patēriņu pārtikā, aizsargātu bioloģisko daudzveidību un mežu ekosistēmas.

Šī nav pirmā reize, kad liels skaits zinātnieku apvienojas, lai brīdinātu par klimata pārmaiņu draudiem. 2017. gadā publicētu vēstuli parakstīja vairāk nekā 16 000 zinātnieku no 184 valstīm.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!