Aktualitātes
31.03.2021

Vāc ziedojumus grāmatas "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1949" izdošanai

Komentē
0

Biedrība "Ascendum" kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka" uzsākusi pūļa finansēšanas kampaņu, kurā vāc līdzekļus Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmā sējuma "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1949" izdošanai. Ziedot grāmatas izdošanai iespējams šeit.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat savai nāvei 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. Irbes unikālās atmiņas ļauj ceļot laikā, ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī.

Irbe nepiedalījās politikā, toties bija aktīvs kultūras un sociālo procesu vērotājs – dienasgrāmatā sīki aprakstīti satiktie cilvēki, ikdiena, veikalos nopērkamais un citas reālijas. Irbes valoda ir vienkārša, skaista un asprātīga, tāpēc dienasgrāmata būs aizraujoša lasāmviela ikvienam kultūras vai vēstures interesentam, kā arī LGBT+ kopienas loceklim. Irbes dienasgrāmatu fragmenti jau iepriekš publicēti žurnālā "Rīgas Laiks", izmantoti pētniecībā, kā arī dažādu mākslas darbu tapšanā.

Šī dienasgrāmata, kurā iespējams izsekot Irbes dzīvei gandrīz 70 gadu garumā, kā arī caur viņa pieredzi piedzīvot PSRS režīmu Latvijā no tā pirmās līdz pēdējai dienai, ir pasaules mēroga unikāls vēsturisks materiāls. Laikmeta noskaņu grāmatā radīs attēli no Irbes personīgā arhīva, tāpat tekstu papildinās vēsturnieces Inetas Lipšas skaidrojošie komentāri, zinātniskais ievads un Irbes mantinieka Aināra Radovica atmiņu portrets. Izdevuma dizainu veidos godalgotais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško.

Pirmajā sējumā, kurš savu atklāšanu piedzīvos 2021. gada augustā Rīgas praidā, būs lasāmas dienasgrāmatas, kas aptver laika posmu no 1927. līdz 1949. gadam. Sēriju plānots turpināt, izdodot arī vēlākos gados tapušās dienasgrāmatas. Visi kampaņas ziedotāji saņems dāvanas, līdzekļu vākšana turpināsies līdz pat grāmatas izdošanai. Ziedojumu vākšana notiek platformā "GoGetFunding.com".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!