Ekrānšāviņš no filmas reklāmas video
 
Aktualitātes
27.09.2019

Vāc naudu pirmajai latviešu pilnmetrāžas dokumentālajai animācijas filmai

Komentē
0

Lai pabeigtu pirmo latviešu pilnmetrāžas dokumentālo animācijas filmu "Mans mīļākais karš", nepieciešami 9600 eiro, tāpēc kolektīvā ieguldījuma platformā "Projektubanka.lv" uzsākta atbalsta kampaņa. Režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas veidotais stāsts par pieaugšanu dīvainajos Aukstā kara laika apstākļos būs pirmā latviešu pilnmetrāžas dokumentālā animācijas filma.

Filma "Mans mīļākais karš" ir animēts dokumentālais stāsts par mazas, visam naivi ticošas padomju meitenes kļūšanu par neatkarīgi domājošu, patstāvīgu pusaudzi. Filmas darbība ilustrē laiku no 20. gadsimta 70. gadiem līdz neatkarības atgūšanai, kad PSRS valdīja ideoloģisks patoss, bet sadzīvē bija jāsastopas ar tādām parādībām kā sviesta trūkums, pārtikas taloni un liegta pieeja pie atklātās jūras. "Šī filma piedāvā vēsturiskās apjausmas noskaņu; mēs vēlamies ļoti personiski, atklāti, ar humoru un vienlaikus nopietnību parādīt, kāda bija šī absurdā dualitāte starp ārējo oficiālo un iekšējo personisko telpu," stāsta filmas režisore Ilze Burkovska-Jakobsena.

Režisores veidotais autobiogrāfiskās filmas scenārijs tapa pirms deviņiem gadiem, bet pirms trim gadiem tika uzsākta filmas veidošana. Nākamajā posmā ar rūpīgā vēsturisko detaļu izpētē balstītas animācijas palīdzību filmā tika rekonstruēta padomju laika realitāte, sākot no dzīvokļu interjeriem, padomju skolēnu atribūtiem līdz kopējai aukstā kara laika atmosfērai.

Filmas pabeigšanai – animācijas pēdējam posmam, skaņas montāžai, kā arī arhīva materiālu iegādei – nepieciešami vēl 9600 eiro; vajadzīgā summa jāsavāc 5 nedēļu laikā, sākot no 26. septembra līdz 31. oktobrim. Filmas ziedotājiem būs dažādas pateicības, sākot no atbalstītāja vārda iekļaušanas filmas titros visiem, kas ziedojuši vismaz 10 eiro, līdz kulturāli kulināram pasākumam ar režisori lielākajiem atbalstītājiem. "Katrs, atbalstot filmu, piedalās filmas veidošanā, un šoreiz tas nozīmē palīdzēt tikt izstāstītam stāstam par Latvijas vēsturi, tātad savā ziņā par mums visiem," aicina filmas producents Guntis Trekteris.

Filmu "Mans mīļākais karš" veidojuši mākslinieki Sveins Nīhuss (Svein Nyhus), Krišjānis Ābols, Kerija Arne, Toms Burāns, Laima Puntule, Harijs Grundmanis, Nils Hammers, Arnis Zemītis. Mūziku filmai komponējis Kārlis Auzāns. Filmu atbalstījis Nacionālais kino centrs. Studija "Ego Media" jau iepriekš veiksmīgi sadarbojusies ar režisori Ilzi Burkovsku-Jakobsenu – 2008. gada uz ekrāniem nonāca dokumentālā filma "Bekons, sviests un mana mamma".

Ja tiks savākts nepieciešamas atbalsts, filma "Mans mīļākais karš" tiks pilnībā pabeigta līdz šī gada beigām, un uz lielajiem ekrāniem to varēs redzēt 2020. gada pavasarī.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!