Aktualitātes
23.10.2020

Vāc līdzekļus Paulas Jansones fotogrāmatai par paaudžu konfliktu mūsdienu Latvijā

Komentē
0

Izdevniecība "Milda Books" uzsākusi pūļa finansēšanas kampaņu platformā "IndieGoGo" ar mērķi izdot jaunās fotogrāfes Paulas Jansones debijas fotogrāmatu "Sēdvieta nr. 68" ("Seat 68"), kas ir stāsts par paaudžu konfliktu mūsdienu Latvijā.

Grāmatā caur fotogrāfes skatpunktu tiek aplūkotas nesenās vēstures izmaiņas, kas saistītas ar Padomju Savienības sabrukumu un Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai. Šajā ļoti personīgajā projektā Jansone kopā ar vecmāmiņu dodas tūroperatora organizētā ceļojumā uz Madeiras salu. Kopējā braucienā atklājas paaudžu atšķirības, kuras kļūst par strīdu iemeslu vecmāmiņas un mazmeitas sarunās. Top skaidrs, ka viņas nespēs pārliecināt viena otru savā nostājā tādos jautājumos kā klimata pārmaiņas, LGBT+ tiesības vai mediju neatkarība. Ceļojums izvēršas par uzdevumu – ieklausīties vienai otrā un rast kopīgu valodu arī vissāpīgāko tēmu apspriešanā.

"Paaudze, kas dzimusi Latvijā 90. gados, neizbēgami ir nokļuvusi paaudžu konfliktā ar vecvecākiem un vecākiem, kuri auguši ar Padomju Savienībā kultivētām vērtībām, kamēr mūsdienu jauniešiem brīvība  kļuvusi tikpat pašsaprotama kā ikgadējs ceļojums uz jebkuru pasaules malu," raksta grāmatas izdevēji. "Disfunkcionālas attiecības starp dažādām sabiedrības grupām un cilvēkiem ar dažādiem viedokļiem ir novērojamas gan ģimenēs, gan publiskās diskusijās par politiku un ekonomiku. Šī brīža politiskā situācija pasaulē atspoguļo tieši to pašu – konservatīvu un demokrātisku nostāju cīņu, kuras rezultātā rodas virkne problēmu un to risinājumu. Fotogrāmatas "Seat 68" mērķis ir mazināt plaisu starp paaudzēm, kā arī rosināt diskusiju par paaudžu konfliktu un meklēt veidus, kā šo konfliktu risināt vai kā ar to sadzīvot."

Visus šī sarežģītā stāsta slāņus – pastkartes, dienasgrāmatu ierakstus un mūsdienu fotogrāfijas – grāmatas formātā apvienos dizainers Aleksejs Muraško, bet grāmatas redakciju veic Valērijs Gorohovs, kurš ikdienā ir interneta medija "Meduza" foto redaktors.

"Seat 68" izdos "Milda Books", kas ir fotogrāfijas grāmatu izdevniecība Baltijā, radusies ar mērķi popularizēt un izplatīt kvalitatīvus projektus no Centrālās un Austrumeiropas ar virzienu dokumentālajā, laikmetīgajā un radošajā autorfotogrāfijā.

Ja izdosies savākt nepieciešamos līdzekļus, grāmata 300 eksemplāru tirāžā tiks izdota 2020. gada novembrī. Grāmatas izdošanai nepieciešami 3500 eiro – un lielāko daļu no izdevumiem sedz Valsts Kultūrkapitāla sniegtais atbalsts. Kampaņā līdz 6. novembrim nepieciešams piesaistīt vēl 1654 eiro, kas paredzēti drukas un grāmatas izplatīšanas izmaksu segšanai.

Projekta atbalstītāji var iegādāties grāmatu iepriekšpārdošanā par īpašām cenām, kā arī iegūt gan pastkartes ar fotogrāfijām, gan pieteikties grāmatas atklāšanas ekskursijai, kurā kopīgi tiks aplūkots padomju arhitektūras mantojums Rīgā. Atbalstīt projektu iespējams šeit.

Paula Jansone (1993) ir latviešu fotogrāfe, kas studējusi pie fotogrāfa Andreja Granta un absolvējusi ISSP skolu. Autore pētījusi fotogrāfijas vēsturi un strādā arī ar analogo fotogrāfiju, eksperimentējot ar filmu un attēlu. Jansones fotogrāfijās liela nozīme krāsu kontrastiem, gaismām un kadrēšanai, kas palīdz veidot stāstījumu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!