Aktualitātes
19.04.2018

Vāc līdzekļus LGBTI vēstures grāmatas papildtirāžai

Komentē
0

Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" nesen izdotās grāmatas "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados", vietnē "YouCaring" uzsākta pūļa finansēšanas kampaņa, lai savāktu līdzekļus grāmatas otrajam izdevumam. Ikvienam atbalstītājam, kurš ziedos vairāk nekā 12 eiro, pateicībā tiks dāvāts grāmatas eksemplārs.

Vēstures doktores Inetas Lipšas sagatavotā grāmata "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados" ir unikāls izdevums, kura saturs veidots ilgstošā izpētē, un ir pirmais detalizētais vēstures izdevums Baltijas valstīs par LGBTI.

Nedēļas laikā kopš grāmatas iznākšanas visa grāmatas tirāža – 500 kopijas – jau nonākusi pie lasītājiem bibliotēkās un nosūtītas politiķiem, politikas veidotājiem, zinātniekiem, akadēmiķiem, mediju pārstāvjiem un sabiedriskajiem aktīvistiem. Grāmatai ir negaidīti liels pieprasījums, tādēļ, lai arī grāmatu nav iespējams iegadāties, interesentiem ir iespēja piedalīties ziedojumu kampaņā, lai izdotu grāmatas otro izdevumu.

Ikvienam atklātam ziedotājam, kurš ziedos vairāk nekā 12 eiro, pateicībā tiks dāvāts "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados" eksemplārs. Ziedotāji varēs saņemt grāmatu, kad drukāšanai nepieciešamā summa – 5000 eiro – tiks savākta un otrais izdevums ieraudzīs dienas gaismu.

Par grāmatu "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados"

Materiālu apkopošana grāmatai uzsākta jau 2013. gadā sākotnēji gan izstādes "LGBTI vēsture Latvijā 20. gadsimtā" tapšanai, kas tika izrādīta 2015. gadā "EuroPride 2015 – Rīgā" laikā. Tikai vēlāk izstādes autoriem dzimusi doma materiālus iekļaut grāmatā, lai tie būtu pieejami vēl plašākai sabiedrībai. Kā norāda grāmatas autore Ineta Lipša, tā ir īss ceļvedis 100 gadus senā pagātnē, kuras notikumi ir saistīti ar tiem Latvijas iedzīvotājiem, kurus mūsdienās ietver abreviatūra "LGBTI" – tas būtu precīzākais šīs grāmatas būtības raksturojums.

Grāmata ietver 16 sadaļas par 4 Latvijas vēstures posmiem: 20. gadsimta sākums "Baltijas province Krievijas impērijā"; Pirmais pasaules karš un Latvijas Neatkarības karš; Latvijas Republika; Otrais pasaules karš; Latvijas PSR un mūsdienu Latvija. 

"Mēs visi kopā esam veidojuši Latvijas kultūru, mūsu valsti, valsts vēsturi un veidosim arī nākotni. Paredzu, ka šī grāmata būs kā iedvesmas avots daudziem izzināt vairāk par to, kā ir veidojusies LGBTI kopiena Latvijā un pasaulē, tā būs arī atgādinājums par notikumiem, ar ko LGBTI kopiena ir saskārusies un saskaras joprojām, un tā, iespējams, būs arī aicinājums pievienoties un veidot dažādībai draudzīgu, iekļaujošu un cieņpilnu Latviju un Eiropu." grāmatā min projekta "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados" projekta vadītājs Kaspars Zālītis. Viņš arī piebilst, ka grāmata ir veltījums visiem, kas piedalījušies vēstures veidošanā, iespējams, pašiem to pat nenojaušot. 

Grāmatas autore Ineta Lipša ir Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta vadošā pētniece. Vēstures doktora grādu ieguvusi 2009. gadā Latvijas Universitātē. Viņa ir arī monogrāfijas "Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā, 1918-1939" (Rīga: "Zinātne", 2014) autore. Pašlaik I. Lipšas pētnieciskās intereses galvenokārt saistītas ar seksualitātes, dzimtes un sociālās kontroles izpēti padomju Latvijā.

Grāmatas izdošanu atbalsta Vācijas Ārlietu ministrija.

 
Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!