Aktualitātes
01.02.2022

Uzsāk ziedojumu vākšanu lielākajam demokrātijas praktizēšanas centram Baltijā

Komentē
0

1. februārī sākas ziedojumu vākšanas kampaņa Demokrātijas kvartālam Kuldīgā – lielākajam demokrātijas praktizēšanas centram Baltijā, kas tiek veidots kā sabiedrībai atvērta telpa, kur apgūt demokrātijai nepieciešamās prasmes.

Kā uzsver kvartāla veidotāji, lai gan demokrātija dod brīvību īstenot savas ieceres un dzīvot cilvēka cienīgi, tā ir arī grūta, jo brīvība jāprot izmantot. Lai to iemācītos, tiek attīstīts Demokrātijas kvartāls. "Ir jāmāk aizstāvēt savas intereses un jāspēj pieņemt, ka citiem ir atšķirīgas intereses un ka citi mēdz būt ar ļoti atšķirīgiem uzskatiem un vērtībām. Ir jāmāk sarunāties un meklēt kompromisus. Ir jāvienojas par to, kas ir un kas nav taisnīgi. Ir jādara pašam un pašam jāuzņemas atbildība. Ir jāspēj uzticēties citiem un domāt ne tikai par savu, bet arī kopīgo labumu. Tāpēc ir nepieciešama vieta, kur šīs prasmes trenēt. Ar šādu mērķi Kuldīgā tiek veidots Demokrātijas kvartāls – vieta, kur praktizēt demokrātiju un kopt demokrātijai nepieciešamās prasmes," raksta kvartāla veidotāji.

Demokrātijas kvartāls darbojas Kuldīgā, Mucenieku ielā 9, kas ir teritorija pašā pilsētas centrā un sastāv no četrām ēkām un plašā pagalma (kopējā teritorija ir ap 3000 m2). Agrāk tur bijusi liķiera fabrika, pienotava, metālcehs, taču kopš pagājušās vasaras bijusī ražošanas teritorija tiek izmantota jaunam mērķim – lai ar dažāda veida aktivitātēm "ražotu" demokrātiju.

2021. gada augustā tur notika pirmais Demokrātijas festivāls, kura rīkošanā varēja iesaistīties jebkurš interesents. Festivāla dalībnieki varēja diskutēt, piedalīties dažādās darbnīcās, noskatīties teātra izrādi, uzvest teātri uz vietas, nogaršot demokrātiju (burtiskā nozīmē) un vēl citos veidos svinēt svētkus par godu demokrātijai. Kā uzsver rīkotāji, darbība turpinās, lai līdzīgas aktivitātes Demokrātijas kvartālā varētu notikt visa gada garumā, gadu no gada. "Vīzija ir, ka Demokrātijas kvartāls varētu attīstīties par dzīvīgu vietu, kur ne tikai var kopt demokrātijai nepieciešamās prasmes, bet ir pieejamas arī telpas biedrībām, nodibinājumiem, sociāli atbildīgiem uzņēmumiem, kultūras un izklaides pasākumiem un daudzām citām demokrātiskām aktivitātēm," raksta kvartāla veidotāji.

Tā kā teritorijas īpašnieks, ar kuru noslēgts īpašuma pagaidu lietošanas līgums, vēlas to pārdot, Demokrātijas kvartāla veidošanā iesaistītie aktīvisti un organizācijas (nodibinājums "Demokrātijas fonds" un biedrība "Kurzemes NVO centrs") ir apņēmības pilni savākt nepieciešamos līdzekļus (kopumā 150 000 eiro), lai arī turpmāk šī vieta būtu pieejama sabiedrībai un tajā varētu notikt demokrātiju stiprinošas aktivitātēs. Tāpēc tiek organizēta ziedojumu vākšanas kampaņa "Demokrātija ir grūta!", kuras mērķis ir iegūt līdzekļus īpašuma iegādei.

Ziedot demokrātijas kvartālam iespējams šeit!

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!