Kustības vadītājs Viesturs Celmiņš
 
Aktualitātes
07.06.2019

Uzņēmēji aizsāk kustību ar mērķi pārvērst VEF apkaimi viedpilsētā

Komentē
0

Vairāki VEF apkaimes uzņēmēji apvienojušies jaunā kustībā "VEFRESH" ar mērķi padarīt apkaimi par pilsētas inovāciju centru, izmēģinot un ieviešot tajā jaunākos pilsētvides tehnoloģiskos risinājumus.

Kustības vadītājs ir pazīstamais sociālantropologs Viesturs Celmiņš, un tajā apvienojušies tehnoloģiju uzņēmumi LMT un "Accenture", nekustamo īpašumu attīstītājs "New Hanza Capital", kvartāls "Jaunā Teika", kā arī VEF Kultūras pils.

6. jūnijā kustības dalībnieki kopīgi ar Ekonomikas ministriju un Rīgas domi parakstījuši memorandu, kurā apņemas padarīt VEF apkaimi ne tikai par Rīgas un Latvijas, bet par visa reģiona pilsētvides inovāciju centru. "VEF apkaime vēsturiski bijusi tehnoloģiju inovāciju mājvieta un spēcīgs valsts ekonomikas vilcējspēks, un likumsakarīgi tieši šeit 100 gadus pēc savulaik lielākā Latvijas tehnoloģiju uzņēmuma dibināšanas koncentrējušies uzņēmumi, kas ir Latvijas 21. gadsimta tehnoloģiju līderi. Kopā tie nodarbina vairāk nekā 4000 IT speciālistu, saražojot 43% no visa Latvijas IT eksporta apjoma un valsts budžetā nodokļos iemaksājot vairāk nekā 85 miljonus eiro," paziņojumā presei raksta "VEFRESH" pārstāvji.

Kā uzsver "VEFRESH" vadītājs, sociālantropologs Viesturs Celmiņš, viedpilsētas risinājumu prototipēšanas un ieviešanas gaitā VEF apkaimē kā prioritāte tiks noteikta cilvēkiem draudzīga un zaļa labiekārtojuma un infrastruktūras veidošana. Plānotās inovācijas ir dažādas: viedā transporta pietura un ar viedajām tehnoloģijām aprīkotas gājēju pārejas, mobilitātes punkts ar velosipēdiem, kas nodrošinās pārvietošanās iespējas uz attālākām Rīgas vietām, apstādījumi un parki ar piknika zonām, spēļu laukumi un publiskās darba stacijas darbam brīvā dabā, labiekārtota infrastruktūra kājāmgājējiem un riteņbraucējiem u.c.

Šobrīd iecerēts, ka LMT iedzīvinās savienoto auto un dronu risinājumus, kā arī citas 5G iespējas pilsētvides uzlabošanā, savukārt "Accenture" prototipēšanas studija "Liquid Studio" īstenos lietu interneta, mākslīgā intelekta un miksētās papildinātās realitātes projektus. Tikmēr "Jaunā Teika", kur šobrīd dzīvo vairāk nekā 700 ģimenes un darbojas desmitiem uzņēmumu, nākotnē nodrošinās telpas vairāk nekā 6000 profesionāļiem, kamēr "New Hanza Capital" palīdzēs vēsturiskās VEF rūpnīcas ēkām atdzimt par ērtu un patīkamu darba vidi tehnoloģiju uzņēmumiem, labiekārtojot arī vēsturisko VEF kvartāla iekšējo parku. Visbeidzot VEF Kultūras pils ir apņēmusies meklēt inovatīvus formātus tradicionālām vērtībām un veidot telpu kopdarei un tehnoloģiju nozares spilgtākajiem pasākumiem.

"VEFRESH" dibinātāji aicina kustībai pievienoties arī citus uzņēmumus un sola atbalstīt tos VEF apkaimes komersantus, kas attīsta inovatīvus un potenciāli eksportspējīgus risinājumus. Tāpat "VEFRESH" apņēmusies pēc iespējas censties mazināt administratīvo slogu, kas saistīts ar šādu risinājumu testēšanas saskaņošanu. Savukārt, lai popularizētu inovācijas un veicinātu IT speciālistu skaita pieaugumu Latvijā, kā arī lai veidotu ciešāku saikni starp inovāciju radītājiem un izglītības iestādēm, "VEFRESH" dalībnieki iecerējuši sekmēt STEM un IT izglītības iespējas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!