Aktualitātes
23.11.2021

Uz gadu atlikta plānotā autoratlīdzību reforma

Komentē
0

Uz gadu jeb līdz 2022. gada 31. decembrim pagarināts pašreizējais autoratlīdzības nodokļu režīms, ko bija plānots mainīt līdz ar nākamā gada 1. janvāri. Tas nozīmē, ka 2022. gadā nereģistrēti autoratlīdzības saņēmēji var turpināt strādāt ar esošo nodokļu likmi 25% un līdzšinējo grāmatvedības kārtību, ziņo Radošo savienību padome (RSP).

Kā paziņojumā raksta Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis, esošās nodokļu kārtības pagarinājums panākts, jo identificētas problēmas plānotajā mikrouzņēmuma nodokļa  (MUN) režīmā – tajā nodokļu maksātājam apgrūtinātas iespējas saņemt atvieglojumus par apgādājamiem, neapliekamo minimumu u.c. "Līdz ar to šis "vienkāršais" nodokļu režīms nav pieejams lielai daļai kultūras nozarē strādājošo, kam ir algots darbs kā darba ņēmējam un ienākumi no gabaldarbiem. Nerisinot šo problēmu, šie cilvēki būtu spiesti reģistrēties kā pašnodarbinātas personas, kas maksā nodokļus vispārējā kārtībā, un kārtot salīdzinoši sarežģītu grāmatvedību. (Vai arī saņemt atlīdzību ar uzņēmuma līgumu un krietni mazāku neto summu)," paziņojumā norāda Matulis.

Kā galveno argumentu esošās nodokļu kārtības pagarināšanai Matulis min saimnieciskās darbības konta (SDI) režīma neesamību. Finanšu ministrija solījusi, ka SDI būs "vienkāršs nodokļu maksāšanas režīms", kura ietvaros persona piereģistrē kontu kādā komercbankā, pasūtītājs pārskaita 100% atlīdzību un no tās 25% automātiski tiek atvilkti nodokļos. Saskaņā ar šo režīmu personai nekas nebūtu jādara nedz nodokļu pārskaitīšanā, nedz grāmatvedības kārtošanā. Kā norāda Matulis, šādam risinājumam bija jābūt spēkā no 2021. gada 1. jūlija, taču komercbankas kavējas ar tā ieviešanu, un nav skaidrs, kad un vai SDI tiks ieviests.

Paralēli šim pēc valdības koalīcijas piekrišanas Ministru kabinets ir apstiprinājis izmaiņas 10% valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) nomaksas kārtībā. Ja šie grozījumi gūs Saeimas atbalstu, pašnodarbinātie 10% VSAOI drīkstēs maksāt vienu reizi gadā. Kā prognozē RSP, grozījumi tiks pieņemti vēl šogad.

Jaunā kārtība attieksies gan uz 10% VSAOI, kas pašnodarbinātai personai jāveic no starpības starp gūtajiem ienākumiem līdz 1500 eiro ceturksnī, gan uz 10% VSAOI, kas pašnodarbinātai personai jāveic par ienākumiem, kas ir virs 1500 eiro ceturksnī.

Prognozējams, ka šīs regulējuma izmaiņas atcels vajadzību reizi ceturksnī pašnodarbinātiem rakstīt VID iesniegumu ar prognozi, ka ienākumi varētu nesasniegt 1500 eiro.

Vienlaikus RSP atgādina, ka personām ar radošas personas statusu, kuru ienākumi ceturksnī nesasniedz 1500 eiro, jau šobrīd ir tiesības saņemt 10% VSAOI apmaksu no Valsts kultūrkapitāla fonda "Radošo personu atbalsta" mērķprogrammas.

Šeit iespējams iepazīties ar RSP sagatavotu izvērstu informatīvo materiālu par četriem aktuālajiem atlīdzību veidiem: uzņēmuma līgumu, nereģistrētu autoratlīdzības saņēmēju, mikrouzņēmuma nodokļu maksātāju un pašnodarbināto vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā.

Radošo savienību padome sola turpināt sekot līdzi attīstībai ar nodokļu režīmu izmaiņām un tam, lai tās būtu labvēlīgas radošām personām un kultūras nozares organizācijām.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!