Kadrs no Ingmara Bergmana filmas "Septītais zīmogs" (The Seventh Seal, 1957)
 
Redakcijas sleja
03.10.2019

Upurēt un uzvarēt

Komentē
0

Šodien sākusies "Satori" ziedošanas kampaņa, kuras tēma ir "Upurēšana". Iestājoties par caurspīdīgu mediju vidi, kārtis jāliek galdā arī pašiem – jāpastāsta, kāpēc šāda kampaņa nepieciešama.

Turpmāko divarpus nedēļu laikā mēs vairākās publikācijās un publiskā diskusijā "Bez upura nav uzvaras" runāsim un lūgsim citiem stāstīt par ziedošanas kultūru kā normālu praksi, ko piekopt kā pilsoniskā aktīvisma paveidu, un par to, kāpēc ir svarīgi palīdzēt citiem, taču vienlaikus aicināsim ziedot naudu arī "Satori" darbības nodrošināšanai. Tā nav sapņu scenārija sastāvdaļa – ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas piešķirto finansējumu, kas pamatā nodrošina mūsu ikdienu, būtu iespējams realizēt tikai nelielu daļu no tā, ko "Satori" piedāvā. Papildus šiem finansējuma avotiem mēs līdzekļus meklējam, piedaloties dažādos projektos. Ar Vācijas vēstniecības palīdzību tika izdota Berlīnei veltītā vasaras avīze, dažādas rakstu sērijas šogad atbalstījusi "Latvijas pilsoniskā alianse", biedrība "Eiropas kustība Latvijā", starptautiskā nevalstiskā organizācija "Internews" un Zemgales plānošanas reģions. Biedrība "Ascendum", kas izdod "Satori", paralēli šogad veidojusi kultūrizglītības programmu skolotājiem, kopīgi esam sākuši domāt arī citā virzienā – piemēram, rīkojot "Satori" kultūras ekskursijas.

Bet kāpēc "upurēšana", nevis "ziedošana"? Tie ir sinonīmi, lai arī to konotācijas atšķiras un dažus "upurēšana" mulsina. Kāpēc vajag kaut ko upurēt, vai tad problēmu tāpat nepietiek, kāds var jautāt. Tomēr lielākā vai mazākā mērā upurēšana notiek nepārtraukti, katru reizi, kad mums jāveic izvēle. Nozīme ir attieksmei. Mēs negribam raudzīties uz ziedošanu tikai kā uz seku dzēšanu nelaimes gadījumā, negribam žēloties un atskaņot skumju mūziku. Tā vietā kampaņas plakātos uz upura altāra liekam patēriņa kultūras simbolus – picu, kažoku, boulinga bumbu –, kuru iemainīšana pret ko citu cēlāka mērķa vārdā neko daudz neprasa. Upurēšanas rituāls mūsdienu pasaulē principā ir barters. Caur to mēs uzlūkojam ziedošanu kā darbību, kas ļauj atbalstīt sev svarīgus procesus. Mūsu piedāvātā izvēle ir iemainīt pārdesmit eiro pret mūsu redakcijas un autoru darbu, kura rezultāts bez maksas būs pieejams ne tikai pašam, bet arī citiem.

Cits loģisks jautājums, protams, ir par to, kāpēc vispār vajadzētu ziedot "Satori". Godīgi uz to varu atbildēt tikai no savas perspektīvas. Es ticu "Satori" idejai – centieniem padarīt sabiedrību empātiskāku, izglītotāku un iejūtīgāku. Tāpat ticu, ka mūsu redakcijas darbs – tilta būvēšana starp autoriem un lasītājiem – padara šo ne pārāk patīkamo un nereti absurdo pasauli drusku labāku. Gan ar nejēdzību kritizēšanu, gan ar smieklīgiem tekstiem, kas var uzlabot draņķīgu dienu, gan ar literatūru, kas ir pietiekami jaudīga, lai ietekmētu prātu un sirdi. Kā Aksela Hirša slejas, piemēram, kur netrūkst tumsas, bet pēc to izlasīšanas viss šķiet jēgpilnāks. Katra šāda publikācija man ir uzvara. Un nākotnes plāni ir ambiciozi – ne tikai saglabāt esošās tradīcijas un iemīļotos autorus, bet meklēt arvien jaunus, sākt aktīvu podkāstu veidošanu, veidot jaunas rubrikas un publikāciju tipus.

Cipari rāda, ka es neesmu vienīgais, kas tic "Satori". Piemēram, septembrī žurnālu kaut reizi atvēruši 72 tūkstoši cilvēku. Tas ir visai daudz. Tad nu aicinu jūs un visus pārējos uz kopīgu upurēšanas rituālu. Rezultāts, iespējams, būs pasaule, kurā biežāk gribas iziet uz ielas.


Kampaņa top ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par kampaņas saturu atbild biedrība "Ascendum".

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!