Komentē
4

(17.05.1944–24.03.2021)

Uldim vajadzētu runāt manā vietā. Runāt Ulža vietā šobrīd šķiet... pretdabiski. Tāpat runāt par Uldi pagātnes formā. Šajā pamirušajā, nolēmētajā formā, ja tā vairs nav pārvēršama tagadnē un nākotnē.

Šķiet, tikai tagad esmu sapratis, kas Ulža dižumā ir īpašs – viņam nebija muļķu. Vismaz tā es atceros. Viņš kā līdzīgs ar līdzīgu runāja ar ikvienu zaļknābi. Un zaļknābim tādēļ gribējās vismaz pastiepties gudrībā, lai attaisnotu šo Ulža "līdzīgs ar līdzīgu". Varbūt Uldis uzreiz redzēja cilvēkā gudrību, līdz kurai tam bija vēl jāizaug? Vai ne tāpēc tālajos astoņdesmitajos Brūveris ņēmās mācīties turkvalodas un Pelšs aizdevās pie burjatiem? Tāpat arī es – kad Uldis vēl savā Avotielas dzīvoklī izvilka no  grāmatplaukta milzīgu poļu starpkaru dzejas antoloģiju un iedeva rokās – lai atdzejoju...

Būtu jāapstājas, lai nenotraipītu ar tinti balto lapu, pareizāk sakot, to baltumu, kas tajā vēl atlicis. Šajā baltumā Ulža ir vairāk nekā manis pierakstītajā. Taču jāturpina, jo šis sapnis ir par to, ka Uldis ir nomiris. Jāraksta Ulža izgudrotajā žanrā (Par formu paliek žanrs, visu iespaido, jo žanrs sapnis).

Un tad prātā nāk vārds: "tieši". Vārds, kuru Uldis dzejā nelietoja, bet kurš šķiet iederīgs, domājot par viņa dzīvi, nodzīvoto dzejoļos, atdzejā, citos cilvēkos – pirms tūkstošgadēm mirušos, tepat esošos, nākotnes ciklos nojaušamos. Viņš dzīvoja tieši. Uldim bija apbrīnojama spēja arī uztvert visu esošo tieši – ciklab t.s. empīrisko realitāti, tiklab Literatūru un Valodu. Tās abas ir pat vēl reālākas par pirmo. Kā pats Uldis teicis par savu bērnību: "Mammas un viņas draudzeņu "literārās pusnaktis", bet vēl vairāk – dažās antoloģijās uzšķirtie "varoņdzejoļi" man uzreiz deva tādu sajūtu, ka vārdi ir īstā realitāte, ko jau tūkstoš mūžus pazīstu, bet viss cits – māns." Taču arī "mānu" viņš prata baudīt – mīlējot meitenes, vīnu, gardu ēdienu... Un paņemot no tā visa, kas dzejolim vajadzīgs – jā, arī fizioloģiju. Jo dzejai, valodai nekas nav netīrs. Bet "māns" bija tikai daļa. Veselums bija valodas un dzejas kosmoss, kurā sīkas vai sen mirušas tautiņas valoda ir vienvērtīga "lielajām" pasaules valodām. Veselumu viņš redzēja pasaules mērogā un laiku dziļumā, bet "mazais", "atsevišķais" tādēļ nekad nepazuda "lielajā". Un – kā vakar radio dzirdēju sakām Ingmāru (Balodi) – Uldim piemita lielāks redzīgums nekā daudziem. Varbūt tādēļ viņš valodās meklēja Dievu – visu valodu Autoru, savu Draugu. Dievam pagātnes nav. Arī Uldim viss – pirms gadu tūkstošiem notikušais, apraktais, māla plāksnīšu ķīļrakstā pussabirzušais – bija ir te un tagad. Vienīgais šķērslis ir valodas šifra zudums. Uzlauzt šifru – atgūt vēl vienu pasauli. Atgūt vēl vienu pasauli – padarīt latviešu valodu par vēl vienu pasauli bagātāku. Mēs vēl ilgi nespēsim apjēgt, ko šajā procesā latviešu valodā izdarīja Uldis – dzejā, atdzejojumos atgūdams pamirušos, snaudošos valodas slāņus, stilistiskās iespējas un papildus radīdams jaunas.

Ulža dzīves un padarītā uzskaitījums atrodams gan Latvijas kultūras kanonā, gan citur – pāris klikšķu attālumā. Redzēt Uldi Latvijas un pasaules kontekstā – kā pats spējis redzēt mūs – tas vēl nākotnes uzdevums.

Vien šobrīd ir baisi žēl, ka esmu tik reti runājies, apciemojis Uldi. Jo visu laiku bijusi sajūta, ka neesmu izaudzis līdz tai viņa redzētajai gudrībai. Vienmēr šķitis – vēl neesmu atdzejojis, iztulkojis neko tādu, ko Uldim varētu nest novērtēšanai. Arī šajā lapā baltuma palicis necik. Un tomēr – kamēr mēs vēl esam Valodā, Uldi nevaram nokavēt.

Bet balss tā kura ir skanējusi neapklust
leklausies balss skan.

Klusu klusu bet skan.

Tēmas

Māris Salējs

Dzīvo, strādā un retumis nonāk saskarē ar dzejoli. Pa daļai polis.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!