Aktualitātes
02.03.2018

Turpinās protesti pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

Komentē
0

Trešdien, 15. martā, no 8.30-9.30 pie Latvijas Republikas Saeimas notiks protesta akcija pret aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm. Šajā dienā Saeimā galīgajā lasījumā tiks skatīti Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumi, kurā aizliegums ietverts.

Piketa organizētājas – Ilze Klimaševska, Lolita Tomsone, Alise Zariņa un Līva Matuzele – aicinājumā raksta:

"2018. gada 28. februārī Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēma virzīt izskatīšanai Saeimas 2018. gada 15. marta plenārsēdē 3. lasījumā grozījumus "Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā", iekļaujot priekšlikumos arī 2017. gada 12. decembrī komisijā spēkā atstātos savulaik veselības ministra G.Belēviča ierosinātos grozījumus, turpmāk aizliedzot nedzemdējušām sievietēm ziedot savas olšūnas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir ignorējusi gan plašās diskusijas 2016. gada pavasarī, gan sabiedrības protestus pie Saeimas 2016. gada jūnijā, kuru rezultātā Saeima atgrieza šos grozījumus atkārtotai izvērtēšanai komisijai. Tāpat komisija ir ignorējusi Tiesībsarga un Saeimas Juridiskā biroja norādes uz grozījumiem kā juridiski nepamatotiem un cilvēktiesību normām neatbilstošiem, kā arī nav ņēmusi vērā, ka pati priekšlikumu autore - Veselības ministrija - tos ir atsaukusi, un pret šādiem grozījumiem iestājas arī Labklājības ministrija. Grozījumus tāpat lūgusi atsaukt arī Saeimas Vienotības frakcija.

2016. gada 11. februārī portālā "ManaBalss.lv" tika izveidota iniciatīva, lai vāktu parakstus pret šādiem grozījumiem. Iniciatīvas pārstāvji saglabā savu viedokli, ka šādi grozījumi nav pamatoti.

Iniciatīvas pārstāvji un atbalstītāji pievienosies Feministu foruma domubiedru grupas 2018. gada 15. martā plkst. 8.30 organizētajā piketā pie Saeimas pret grozījumu pieņemšanu un aicina pievienoties līdzīgi domājošos.

Tāpat aicinām Saeimas frakcijas pārbalsot Sociālo un darba lietu komisijas lēmumu un pieņemt priekšlikumu svītrot šo aizliegumu no grozījumiem.

Trešdien pēc sēdes Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) un ziņotājs par konkrēto likumprojektu Vitālijs Orlovs (Saskaņa) medijos ir pauduši viedokli, ka eksistē pētījumi, kas rādot - donoriem var rasties problēmas ar neauglību. Lūdzam vai nu uzrādīt šādus pētījumus, vai arī beigt izplatīt mītus. Mūsu rīcībā esošie dati un medicīnas speciālistu izteikumi šādu informāciju neapstiprina.

Gadījumā, ja Saeima 3. lasījumā nepārbalsos komisiju un nepieņems priekšlikumu izņemt aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot savas olšūnas, iniciatīvas pārstāvji plāno vērsties pie Valsts prezidenta, lūdzot šādus grozījumus neizsludināt. Gadījumā, ja šādi grozījumi tiktu izsludināti, tiks apsvērta arī iespēja vērsties Satversmes tiesā.

Portālā ManaBalss.lv turpinās parakstu vākšana pret ierosinājumu noteikt ierobežojumus nedzemdējušām sievietēm olšūnu ziedošanai. Šobrīd ir savākti vairāk nekā 1800 paraksti."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!