Aktualitātes
08.08.2019

Turcijas valdība iznīcinājusi vairāk nekā 300 000 grāmatu

Komentē
0

Kopš 2016. gada neveiksmīgā valsts apvērsuma Turcijas valdība iznīcinājusi vairāk nekā 300 000 grāmatu centienos izdzēst no vēstures puča organizēšanā apsūdzēto Fetullu Gilenu, ziņo "The Guardian".

Pagājušajā nedēļā Turcijas izglītības ministrs Zija Selčuks paziņojis, ka valdība no bibliotēkām un skolām izņēmusi un iznīcinājusi 301 878 grāmatas, kas saistītas ar ASV dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kurš tiek apsūdzēts par 2016. gada valsts apvērsuma ierosināšanu. Gilens gan jebkādu saistību ar apvērsumu noliedz.

Saskaņā ar žurnālistu organizācijas "Turkey Purge" piedāvāto informāciju, 2016. gadā, īsi pēc apvērsuma mēģinājuma, tika iznīcinātas pat matemātikas grāmatas, kur parādījās Gilena iniciāļi – vienā no teksta uzdevumiem bija prasīts aprēķināt attālumu no "punkta F līdz punktam G". Savukārt turku laikraksts "BirGün" 2016. gadā ziņoja, ka iznīcināti 1,8 miljoni mācību grāmatu, kurās pieminēta Pensilvānija – ASV štats, kur šobrīd mitinās Gilens.

"Trīs gadu laikā izdevējdarbības nozare Turcijā ir gandrīz iznīcināta – par "teroristu propagandas izplatīšanu" slēgtas 29 izdevniecības," paziņojusi Starptautiskā PEN organizācija.

Saskaņā ar 2018. gadā veiktu Lielbritānijas PEN pētījumu, pēc puča mēģinājuma un ārkārtas stāvokļa izsludināšanas 2016. gadā slēgti 200 mediji un izdevniecības, 80 rakstnieki pakļauti izmeklēšanai un apsūdzībām, savukārt 5822 akadēmiķi atlaisti no 118 valsts universitātēm. Ziņojums situāciju Turcijā raksturojis kā "izteiksmes brīvības krīzi".

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!