Aktualitātes
30.06.2022

Top Ukrainas un Latvijas dokumentālā filma par ukraiņu karavīriem

Komentē
1

Piektdien, 1. jūlijā, sākas viens no Eiropas senākajiem A-klases kinofestivāliem – Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls, kur Latviju pārstāv arī studijas "VFS Films" un Ukraiņu kolēģu kopražojuma dokumentālās filmas "Company of Steel" ("Tērauda kompānija") projekts.

Karlovi Varu festivāls karadarbības laikā devis patvērumu Odesas starptautiskā kinofestivāla (OIFF) industrijas sadaļai "Works in Progress", kam atlasīti astoņi gandrīz pabeigtu filmu projekti, veidoti sadarbībā ar Ukrainas kinematogrāfistiem. Šajā atlasē iekļauta arī Latvijas studijas "VFS Films" kopražojuma dokumentālā filma "Company of Steel" (Latvijas puses producents – Uldis Cekulis).

Filmas režisore ir ukraiņu dokumentāliste Jūlija Hontarjuka un tā vēsta par trim jauniem ukraiņu karavīriem, kuri pēc vairāku gadu dienēšanas karā Austrumukrainā atgriežas mājās. Kamēr puiši cenšas dziedēt kara atstāto psiholoģisko traumu un atrast savu vietu ikdienas dzīvē, Krievijas iebrukums Ukrainā 2022. gadā atmet viņus atpakaļ šausmīgajā realitātē, no kuras tie tik ļoti centušies izbēgt.

Jūlija Hontarjuka uzņēmusi vairāk nekā 35 īsfilmas un pilnmetrāžas filmas. Jaunākā īsfilma "Mariupoles cietoksnis. Pēdējā diena "Azovstaļ"" uzņemta kopā ar bataljona "Azov" kareivi Orestu.

"Lai izdzīvotu karā un nebaidītos izpildīt uzdevumus, tev jāpieņem, ka jau esi miris. Ka rītdienas var nebūt. Nāves pieņemšanai ir milzu ietekme uz cilvēku. Viens no mūsu varoņiem saka, ka cilvēks, kas pieņēmis nāvi, pēc atgriešanās no kara jūtas kā pārcilvēks. Tas bija man personīgi būtiskākais atklājums pēc pusotra gada, kura laikā sekoju filmas varoņiem karā, un trim gadiem, kad sekoju viņiem civilajā dzīvē. Es ieguvu būtisku atziņu arī sev – dzīve ir stiprāka par nāvi," saka filmas režisore.

Karlovi Varu festivāls ir viens no svarīgākajiem kinodzīves pasākumiem Centrālajā un Austrumeiropā, tas A klases statusu ieguvis jau 1956. gadā. Karlovi Varu programmai katru gadu tiek atlasītas apmēram 200 filmas no visas pasaules, skatītāji iegādājas vairāk nekā 140 000 kinobiļešu, bet industrijas sadaļu katru gadu apmeklē apmēram 1300 ietekmīgi kinoprofesionāļi. Latviju tajā šogad pārstāv arī Signes Baumanes jaunā animācijas filma "Mans laulību projekts" un Armanda Zača topošā debijas spēlfilma "Visi mani draugi drīz būs miruši".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!