Aktualitātes
13.04.2021

Top spēļu estētikai veltīta platforma "Art Space"

Komentē
0

Drīzumā virtuālajā vidē būs pieejama jauna Latvijā radīta platforma "Art Space", kas inovatīvā un interaktīvā veidā ļaus iepazīt mūsdienu spēļu estētiku, tās vēsturi, dažādus mākslas stilus un laikmetīgās estētikas teoriju.

Platformu veido Vidzemes Augstskolas pētniece Ieva Gintere sadarbībā ar jauno mediju māksliniekiem Kristapu Biteru (Mākslas akadēmija) un Ievu Vīksni (Vidzemes Augstskola). Tā būs izglītojoša jauno mediju mākslas platforma ar spēles elementiem, kuras mērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar laikmetīgās spēļošanas estētiku.

Platformas izstrādātāji stāsta: ""Art Space" ir jauna, līdz šim neizmantota spēles forma izglītojošo un mākslas spēļu laukā ar uzsvaru uz mūsdienu spēļu estētiku, tās vēsturisko fonu un mākslas filosofijas aspektiem. Izglītojošo jeb nopietno spēļu žanrā ir diezgan daudz piemēru, kas veltīti kultūras vēsturiskajam mantojumam, tomēr nav spēļu, kas lietotāju informētu un izglītotu mūsdienu mākslas stilos un laikmetīgās estētikas teorijā. "Art Space" piedāvā digitālo spēļu stilistikas paraugus, atsauces uz spēļu estētikas priekštečiem un ieskatu teorētiskajā kontekstā, kā arī pārskatāmu spēļu estētikas tendenču klasifikāciju deviņās stilu zālēs. Art Space veidota izsmalcinātā mākslinieciskā rokrakstā, atspoguļojot stilu dažādību un izmantojot lēnās spēļošanas (slow gaming), kā arī iegremdēšanās estētikas (immersiveness) principus."

"Art Space" ir interaktīva virtuāla mākslas akadēmija, kas piedāvā iepazīt deviņus jaunās estētikas stilus: futūrismu, fotoreālismu, naivo mākslu, kiču/kempu, gliču, trokšņu, hack, pikseļu estētiku un ģeneratīvo mākslu. Katram stilam paredzēta sava telpa ar tai piederošiem vēsturisko priekšteču piemēriem un vides īpatnībām. Stilu zālēs atrodas Zināšanu rezidences (Orbs of Knowledge), kurās spēlētājs var noskatīties jaunāko spēļu paraugus un izlasīt īsu teorētisku pārskatu, kas parāda stila veidošanos. Trokšņu estētikas zālē iespējams noklausīties mūsdienu skaņdarbu fragmentus, kas raksturo ar trokšņainību saistīto skaņas izjūtu. Zināšanu rezidences piedāvā arī ludogrāfiju jeb digitālo spēļu sarakstu katram no deviņiem stiliem.

"Art Space" veidotāji izmantojuši smilšu kastes (sandbox) spēles elementus: izmantojot pieejamos rīkus (objektus, efektus un tekstūras), spēlētājs var veidot unikālas kompozīcijas atbilstoši katram no deviņiem stiliem. Savu radošo izpausmju rezultātus lietotājs varēs saglabāt un nosūtīt uz datubāzi, kas tiks izmantota turpmākiem pētījumiem par mūsdienu interaktīvās spēļu mākslas tendencēm.

"Art Space" demo versija "Windows" operētājsistēmai no maija būs pieejama lejupielādei mājaslapā artspace.va.lv.

Pēcdoktorantūras projekts "Modernisma mākslas kodu veicināta IKT produktu inovācija" Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/106 tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!