Aktualitātes
21.01.2021

Foto: Top Kairiša spēlfilma par barikādēm "Janvāris"

Komentē
0

Ir sākusies režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris" uzņemšana, kas vēsta par 1991. gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatupunkta.

Filma stāsta par 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem Rīgā. Filmas galvenais varonis, astoņpadsmitgadīgs students Jazis, izklaidējas kopā ar draugiem, bet tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude, kuros viņš bez īpašas izvēles tiek ierauts, pārveido Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi.

"Es  zināmā mērā arī esmu   1991. gada janvāra bērns. Tā bija mana garīgā piedzimšana, kad neatgriezeniski nolēmu kļūt par režisoru. Galu galā – kas tad izdzīvo pēc vēsturiskajām kolīzijām un cilvēciskām traģēdijām? Nepārejoša mīlestība uz kino. Filmu "Janvāris"  esmu iecerējis veidot daļēji kā autobiogrāfisku darbu, vairāk kā pieaugšanas stāstu, kas ir arī nozīmīga vēsturiska  tautas vēstures pavērsiena daļa. Filmas "Janvāris" stāsts tiks vēstīts no galvenā varoņa perspektīvas – kā viņš redz notikumus, kā lielie vēsturiskie notikumi veido nospiedumus viņā," stāsta Viesturs Kairišs.

Studijas "Mistrus Media" pieredze sadarbībā ar Viesturu Kairišu aizsākās ar spēlfilmu "Melānijas hronika", kas kļuva par 2016. gada kino notikumu, ko noskatījās vairāk nekā 87 000 skatītāju Latvijā. Filma "Janvāris" tiek veidota kā Latvijas ("Mistrus Media"), Lietuvas ("Artbox") un Polijas ("Staron Film") kopražojums.

"Viestura Kairiša topošā spēlfilma "Janvāris" iecerēta kā nozīmīgs vēstures un arī paaudzes stāsts par notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Tā ir vēsturiski nozīmīga filma arī tādēļ, ka ietver personisko atmiņu stāstu, kas ļautu ar to identificēties katram, kuram šie notikumi palikuši atmiņā. Tā ir filma, kas runās par vēstures pagrieziena punktu, cilvēciskām izvēlēm un emocijām laikā, kad nav skaidrs, kāda būs notikumu tālākā gaita. Būtiski, ka filmas varoņi būs jaunieši šo notikumu vidū. Filma "Janvāris" iecerēta kā Latvijas vēstures stāsts par cilvēkiem šajos notikumos," tā filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filmēšana turpināsies līdz marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

Spēlfilmas "Janvāris" tapšanu atbalsta Nacionālais Kino centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs, Polijas Filmu institūts, Latviešu Fonds un Latvijas Televīzija. 2020. gada rudenī filmas tapšanu atbalstīja starptautisku kopražojumu atbalsta fonds "Eurimages".

Filmas galvenais operators ir godalgotais Polijas operators Vojteks Starons, filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, grima māksliniece – Ilze Trumpe, kostīmu māksliniece – Rūta Lečaite. Producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, galvenajās lomās – aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska, Baiba Broka, Aleks Kazanavičs, Sandis Runge. Izpildproducenti – Mārtiņš Eihe un Agate Prozoroviča.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!