Aktualitātes
17.12.2021

Tiešsaistē skatāmas Latvijas kinoprofesionāļu videolekcijas

Komentē
0

Filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar "Radio Naba" uzsāk multimediālu sarunu un videolekciju ciklu par kino "Kino Eizenšteins". Tā ietvaros izveidots lekciju un meistarklašu cikls ar Latvijas kino profesionāļiem, kā arī raidierakstu sēriju cikls par kino tapšanas aspektiem Latvijā un pasaulē.

Līdz 31. decembrim projekta ietvaros dažādās internetplatformās tiks publicētas piecas videolekcijas un pieci raidieraksti, kuros Latvijas kino industrijas pārstāvji dalīsies ar savu biogrāfisko un profesionālo pieredzi kino jomā, ietekmēm.

Cikla ietvaros tiks publicētas lekcijas ar dokumentālā kino režisoru Ivaru Selecki, grima mākslinieci Dzintru Bijubenu, režisoru Viesturu Kairišu, operatoru Miku Zvirbuli, filmu mākslinieci Ievu Romanovu, kas papildinātas ar vizuāliem foto, video un audio fragmentiem no izvēlēto personību radošās pieredzes. Raidieraksti un lekcijas tiks iekļautas arī "Radio NABA" programmā, kā arī pieejamas platformā "Spotify".

Šonedēļ skatītājiem un klausītājiem jau pieejamas Ivara Selecka, Viestura Kairiša un Dzintras Bijubenas meistraklases. Viesturs Kairišs savā videolekcijā dalās pārdomās par īsmetrāžas formāta specifiku kino, idejisko un tehnisko savaldību kino veidošanā, sadarbību ar operatoru, aktierdarba niansēm, kā arī refleksiju par režisora darbu ar literāro materiālu, viņa paša iepriekšējiem kinodarbiem un Vernera Hercoga, Ingmara Bergmana un citu meistaru ietekmi viņa kino izpratnes procesā. 

Ivars Seleckis savā meistarklasē analizē un stāsta par savu pieredzi un darbu dokumentālajā kino. Meistars pievēršas gan sadarbībai ar saviem laikabiedriem – dokumentālistiem, piemēram, režisoru Aivaru Freimani un komponistu Ļudgardu Gedrāviču, gan komandas nozīmei kino, gan attiecībām starp dokumentālistu un viņa filmas varoņiem. 

Meistarklases ietvaros Dzintra Bijubena dalās pārdomās par grima mākslinieka darbu ar aktieriem, režisoru un operatoru, salīdzina atšķirīgas pieredzes filmēšanas laukumā un darbu pie filmām, kuras aptver konkrētu vēstures periodu vai žanru.

Paralēli izveidota piecu raidierakstu sērija par dažādiem tēmas "Cik dārgi uzņemt kino?" aspektiem ar producentiem Alisi Ģelzi, Gunti Trekteri, Aiju Bērziņu, Gintu Grūbi un operatoru Gintu Bērziņu. Saruna "Izdomāt kino no jauna" – saruna par jaunas kinovalodas meklējumiem ar Rīgas Starptautiskā filmu festivāla radošo direktori Sonoru Broku, režisoriem Martu Elīnu Martinsoni un Juri Poškus, "Kino Bizes" programmas veidotāja un RIGA IFF izplatīšanas departamenta vadītāja un izplatītāju Paulu Bērziņu, režisoru un LKA Nacionālās filmu skolas vadītāju Jāni Putniņu. Saruna "Vai Rīgas Kinostudija ir beigusies?" par padomju laika kino ietekmi un mūsdienu kino veidošanas procesiem ar kino kritiķi Ievu Augstkalni, režisoru Pēteri Krilovu, kino kritiķēm Kristīni Matīsu un Anitu Uzulnieci. Saruna par Latvijas dokumentālā kino stāstiem ar režisoriem Jāni Ābelu, Lailu Pakalniņu, Ivaru Zviedri, producentiem Elīnu Gediņu-Ducenu, Uldi Cekulu un kino zinātnieci Zani Balčus. Sarunā "Mūsdienu kino naratīvi" piedalījās režisori Dāvis Sīmanis, Aiks Karapetjans, kino kritiķe Dārta Ceriņa, kino izplatītāja Inese Apse un Sonora Broka.

Projekta koncepciju izstrādāja filmu studijas "Mistrus Media" producenti Gints Grūbe, Inese Boka-Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena sadarbībā ar kino zinātnieci Zani Balčus un Rīgas Starptautiskā filmu festivāla direktori Sonoru Broku, izpildproducente Anete Ruperte, kopproducents Madars Štramdiers ("Radio Naba").

Videolekcijas un raidieraksti no 17. decembra pieejami projekta mājaslapā www.kinoeizensteins.lv, kas iecerēta kā dokumentālu materiālu krātuve, "Spotify" podkāstu formātā, kā arī radio raidījuma formātā tos varēs dzirdēt Radio Naba no 2022. gada sākuma. 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!