Laura Andersone Barbata. "Iejaukšanās: sarkans. 2019. Fotogrāfs: Donalds Šraibers.
 
Aktualitātes
01.06.2021

Tiešsaistē no Ņujorkas MoMA notiks semināri ar Baltijas valstu kuratoru un mākslinieku dalību

Komentē
0

2. jūnijā Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA) sāksies laikmetīgās un modernās mākslas globālo perspektīvu semināru cikls, kurā piedalās arī kuratori un mākslinieki no Baltijas valstīm. Semināri norisināsies tiešsaistē 2., 3., 9. un 10. jūnijā plkst. 16.00-18.00 un ir pieejami visiem interesentiem ar iepriekšēju reģistrāciju, informē cikla rīkotāja, kuratore un pētniece Inga Lāce.

MoMA paspārnē kopš 2009. gada darbojas laikmetīgās un modernās mākslas perspektīvu jeb C-MAP pētniecības programma, kuras uzdevums ir veicināt padziļinātu mākslas vēstures pētniecību no reģioniem ārpus Ziemeļamerikas un Rietumeiropas. Šī programma ir būtiska muzeja sastāvdaļa un dažādo institūcijas skatījumu uz mākslas vēsturi, kolekcijas un programmas veidošanu, iekļaujot atšķirīgus skatījumus no dažādiem reģioniem. Šobrīd šo programmu veido četras grupas, kurās darbojas vairāk nekā sešdesmit muzeja darbinieki no dažādām nodaļām. Grupas fokusējas uz tādiem reģioniem kā Āfrika, Āzija, Centrālā un Austrumeiropa, kā arī Latīņamerika un katras grupas darbību vada pētnieks un attiecīgā reģiona eksperts. Centrālās un Austrumeiropas grupas fokuss šobrīd ir Baltijas valstu māksla.

Šo pētniecības grupu kopīgi rīkotais semināru cikls ar nosaukumu "Virzoties šķērsgriezumā" ("Transversal Orientations") apvieno to pētniecības intereses un ļaus semināru dalībniekiem pārjautāt muzeja darbības virzienus laikmetīgās un modernās mākslas perspektīvu paplašināšanā. Izmantojot ideju par šķērsgriezumu kā metodi, lai iztēlotos jaunus darbības virzienus, sadarbības tīklus un domāšanas veidus par moderno un laikmetīgo mākslu, šis semināru cikls piedāvā iepazīt dažādu mūsdienu mākslas un pasauļu savijumu.

Šo divu nedēļu laikā semināri fokusēsies uz mākslas, pētniecības un kuratoru darba praksēm, kas ļauj pārvarēt tradicionālos priekšstatus par attiecībām starp reģioniem, migrācijas virzieniem, kā arī sociāli un vēsturiski veidojušās binārās opozīcijas starp tādiem jēdzieniem, kā tradicionāls un moderns,  cilvēks un daba, vietējais un svešais un citas. Tiks uzdots jautājums, kā šī pārskatīšana var tikt atspoguļota muzeja darbā, kolekcijā, pētniecībā. No Baltijas valstīm semināru ciklā piedalīsies lietuviešu māksliniece Lina Lapelīte (Lina Lapelyte), Tallinas Mākslas nama Korina L. Apostola (Corina L. Apostol), igauņu mākslinieks Jānuss Samma (Jaanus Samma), un to organizē latviešu kuratore, C-MAP programmas Centrālās un Austrumeiropas pētniece Inga Lāce.

Semināra dalībnieki: Ruta Simbao (Ruth Simbao), Korina L. Apostola (Corina L. Apostol), Soravits Songsataja (Sorawit Songsataya), Tsitsi Ella Džadži (Tsitsi Ella Jaji), Laura Andersone Barbata (Laura Anderson Barbata), Lina Lapelīte (Lina Lapelyte), Sandra Benitesa (Sandra Benites), Black Athena, Čije Ikeja (Chie Ikeya), Irmgarde Emelhainza (Irmgard Emmelhainz), Žanīna Tanga (Jeannine Tang), Jānuss Samma (Jaanus Samma).

Organizatori: Vongs Binghao (Wong Binghao), Nensija Dantas (Nancy Dantas), Inga Lāce, Madlēna Mērfija Tērnere (Madeline Murphy Turner).

Vairāk informācijas un reģistrācija semināriem pieejama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!