Līga Spunde, "Epizodes par nezināšanu, kā būs".
 
Aktualitātes
24.11.2021

Tiešsaistē būs skatāma jauna Latvijas, ASV un Norvēģijas mākslinieku ekspozīcija

Komentē
0

No šī gada decembra tiešsaistē norisināsies Latvijas, ASV un Norvēģijas mākslas institūciju kopīgi veidota notikumu programma "Struktūra, kas paredzēta mainīgiem apstākļiem" (A Structure Envisioned for Changing Circumstances), kuras ietvaros būs skatāmi jauni visu trīs valstu mākslinieku darbi.

Virtuālā ekspozīcija būs pieejama no šī gada decembra līdz nākamā gada februārim vietnē www.ASEFCC.org, kā arī "Instagram" kontā @structure.envisioned. Tajā dažādu valstu mākslinieki meklēs atbildes uz jautājumiem: kā rast vietu izteiksmei un radīšanai mainīgo apstākļu pasaulē? Kā pandēmija ir ieviesusi jaunas iespējas, lai strādātu globāli bez ģeogrāfiskiem ierobežojumiem? Kādus izaicinājumus šis ierastās kārtības pārrāvums ir izraisījis?  Vai izolācija var nodrošināt vietu jaunām vīzijām un rosināt radošumu? Kā mēs varam (un vai esam mēģinājuši) lietderīgi izmantot tiešsaistes platformas, lai rastu sasaistes punktus piespiedu izolācijas laikā?

Projektā piedalās mākslinieki Deivs Grēbers (Dave Greber, ASV), Kristīna Molina (Cristina Molina, ASV), mākslinieku duets Anna Ihle (NO) un Addolija Dzegede (Addoley Dzegede, ASV), Kjetils Detroits Kristensens (Kjetil Detroit Kristensen, NO) un Līga Spunde (LV).

Deivs Grēbers un Kristīna Molina savai video sērijai "Casebearer 1.0" iedvesmu smeļas no īpaši adaptīvas kukaiņu dzimtas - makstnešiem, kas no atrastajiem gružiem rada sev mājvietu kūniņā. Mākslinieki dzīvo Ņūorleānā, pilsētā, kuru apdraud piekrastes erozija un jūras līmeņa celšanās. Šajā situācijā viņi makstnesi uzlūko kā atjautīgu nomadu, kas aklimatizējas jebkurā situācijā.

Mākslinieces Adolija Dzegede un Anna Ihle podkāstā "Citāda pasaule" caur savu personīgo skatījumu risina jautājumus par rūpēm, karjeru un attiecībām politiskā kontekstā. Podkāsts "Ask Addoley + Anna" vaicā, kam ir tiesības sniegt padomu, un akcentē mākslas un naudas ļoti praktiskos nosacījumus un dilemmas.

Līgas Spundes projekts "Epizodes par nezināšanu, kā būs" ir poētisks un digitāls mākslasdarbs, kura neregulāri mainīgais raksturs padara to neparedzamu apmeklētājiem, tādējādi uzsverot dažādu apstākļu radītu stabilitātes trūkumu, kas tieši ietekmē arī mākslinieku darbu.

Kjetila Detroita Kristensena darbs "Ja tu mani nemīli, mani nav lemts mīlēt" ir mākslinieka dzīves un tajā klātesošā, pandēmijas izraisītā haosa, traumu un depresijas rezultāts.

Tiešsaistes notikumu programmas "Struktūra, kas paredzēta mainīgiem apstākļiem" (A Structure Envisioned for Changing Circumstances) kuratore ir Maija Rudovska ("Blind Carbon Copy", Latvija), kura veidojusi šo projektu ciešā sadarbībā ar amerikāņu kuratori Eimiju Makiju no rezidenču centra "Parse Nola" un norvēģu kuratori Tīnu Rigbiju Hansenu no Vestfoldas mākslas centra Norvēģijā Jaunā iniciatīva pulcē māksliniekus no ASV, Latvijas un Norvēģijas, veidojot savstarpēji saistītu tīklu starp visiem dalībniekiem, īpaši pievēršoties trausluma, nestabilitātes, nepastāvības un izolācijas jautājumiem.

Mākslas darbi tiks prezentēti tiešsaistē trīs mēnešu garumā (no 2021. gada decembra līdz 2022. gada februārim). Lai uzzinātu precīzus datumus, lūdzu, sekojiet jaunumiem vietnē www.ASEFCC.org, kā arī "Instagram" kontā @structure.envisioned. Vietnes saturs tiks publicēts angļu valodā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!