Aktualitātes
02.04.2020

Tiešsaistē bez maksas skatāmas 12 "LU Open Minded" lekcijas

Komentē
0

Attālinātās izglītības platforma "LU Open Minded" brīvpieejā publicējusi 12 videolekcijas par tādām tēmām kā retoriskie paņēmieni, pareiza rakstu valoda, vēsture, kosmoss un citas.

"Laikā, kad ārpasauli piedzīvojam galvenokārt ar ekrānu palīdzību, LU Open Minded komanda ar prieku un bez maksas dara pieejamas divpadsmit interesantas un noderīgas lekcijas. Aicinām paplašināt savu pieredzi, papildināt zināšanas vai vienkārši atgādināt jau zināmas, bet būtiskas lietas, klausoties mūsu lielisko lektoru stāstījumā. Daži no piedāvātajiem video būs noderīgi arī kā jauks laika pavadīšanas veids kopā ar visu ģimeni," raksta "LU Open Minded".

Zanda Rubene: Padomi konstruktīvai bērnu mediju lietošanas paradumu veidošana

Ko darīt, ja vēl staigāt neprotošs mazulis uzstājīgi prasa mammas telefonu? Kā un vai ierobežot bērna mediju patēriņu? Un cik gadu vecumā tad īsti dāvināt bērnam pirmo mobilo telefonu? Uz šiem jautājumiem atbildēts prof. Zandas Rubenes kursa par digitālo bērnību noslēdzošajā lekcijā, kurā lektore sniedz padomus konstruktīvai bērnu mediju lietošanas paradumu veidošanai. 

Lekciju iespējams noskatīties šeit.

Artis Svece: Kā atpazīt negodīgus retoriskos paņēmienus

Šajā lekcijā no kursa par kritisko domāšanu un informācijas analīzi filozofs Artis Svece aicina atpazīt savā un citu runā izmantotos negodīgos retoriskos paņēmienus, kas var tikt izmantoti, lai maldinātu klausītāju vai gluži vienkārši pašam nemanot sarunātu aplamības. 

Vents Sīlis: Seksualitāte patērētāju sabiedrībā

Pirmā lekcija no filozofa Venta Sīļa lieliskā kursa "Lekcijas par seksualitāti". Kā izpaužas kultūras izveidotā patērējošā seksualitāte un kāda ir tās ēnas puse? Kādēļ simboliskais, plakātiskais sekss ir nomācis reālo seksu? Kā atrast "savu" seksu?

Guna Kalniņa: Rakstu valodā biežāk pieļautās kļūdas

Cik kļūdu pamanāt šajā teikumā? "Redzēju efektīva izskata dāmu ar acīmredzami pastāvīgu mazuli rokās stāvam Brīvības un Lāčplēša ielu stūrī." Šajā lekcijā no "LU Open Minded" "klasiskajiem" krājumiem redaktore un korektore Guna Kalniņa atgādina un labo ikdienas valodā bieži izmantotas nepareizības. 

Kristīna Sprūdža: Vērtīgi padomi komunikācijai internetā

Šajā laikā, kad saskarsmi klātienē nomainījuši dažādi attālināti sarunu veidi, īpaši svarīgi atgādināt par labām praksēm šādas saziņas veidošanā. Kristīnas Sprūdžas lekcijā no kursa "Etiķetes un saskarsmes prasmes" dzirdami vērtīgi padomi par rakstisko komunikāciju internetā – e-pasta ziņām, vēstulēm, īsziņām, to, kas jāņem vērā, organizējot video konferences, vebinārus, kā arī būtiskāko par drošību, pieklājību, iepazīšanos, konfliktiem un privātumu sociālajos tīklos.

Aivars Stranga: Kārļa Ulmaņa saimnieciskā politika

Prof. Aivara Strangas lekcija par sabiedrības atmiņā idealizēto un Latvijas vēsturē tik būtisko posmu – Kārļa Ulmaņa režīmu un tā saimniecisko politiku. Vai tas patiesi ir bijis ekonomiskās veiksmes stāsts, kas Latviju padarījis par vienu no attīstītākajām valstīm Eiropā? Šī lekcija var noderēt kā materiāls labai vēstures mācībstundai vecāko klašu skolēniem un kā labs atgādinājums pieaugušajiem par valsts vēsturē jau pieredzētajām krīzēm. 

Andris Šuvajevs: Latvijas ekonomiskā politika

Lekcija tiem, kas vēlas uzklausīt kritisku viedokli par Latvijas īstenoto pēckrīzes ekonomisko politiku. Kāpēc Latvijā valda tik liela nabadzība, nevienlīdzība un demogrāfiskā krīze? Kāds bija "taupības politikas" mērķis un skaidrojums? Ko īsti nozīmē "fiskālā disciplīna", un kāds ir tās iespaids uz sabiedrību kopumā? Vai iedzīvotāju lielās kredītsaistības un viņu nespēja atmaksāt parādus ir izskaidrojamas tikai individuālā līmenī? Šis problēmas nebūt nav unikālas pasaules vēsturē.

Ivars Austers: To nu es nekad nedarītu?

To nu es nekad nedarītu: nepamestu citu nelaimē, būtu iejūtīgs pret citu ciešanām vai nekļūtu agresīvs. Šajā lekcijā prof. Ivars Austers prezentē virkni laboratorijas eksperimentu par apstākļu ietekmi, kas par mums atklāj ļoti neglaimojošas lietas.

Madara Umleja: Vingrojumu komplekss galveno muskuļu grupu stiprināšanai

Tiešsaistē pieejama arī fizioterapeites Madaras Umlejas vingrojumu sesija "Spēks!", kas ļaus stiprināt visas lielākās muskuļu grupas.

Lekciju iespējams noskatīties šeit.

Ilgonis Vilks: Kosmoss cilvēkiem

Astronoma Ilgoņa Vilka stāstījums no "LU Open Minded" kursa par jaunumiem kosmosā – sasniegumiem raķešu būvē, satelītu izmantošanā un kosmosa tūrismu.

Lekciju iespējams noskatīties šeit.

Ivars Ījabs: Dzelzs priekškara krišana Eiropā. Priekšnoteikumi, norise, rezultāti

Kādi bija priekšnoteikumi "dzelzs priekškara" krišanai Eiropā? Ivara Ījaba lekcija par ASV ietekmīgo lomu Eiropas politikā periodā pēc Otrā pasaules kara.

Ansis Jurģis Stabingis: Desmit minūšu meditācija ar elpas vērošanu

Šī īsā Anša Jurģa Stabinga vadītā meditācija ir aicinājums ieraudzīt, ka ir iespējams pabūt klusumā ar sevi pat tad, ja apkārt valda ikdienas trokšņi. Meditācija būs piemērota visai ģimenei.

Vairāk ideju, kā kulturāli pavadīt laiku mājās, meklē šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!