Aktualitātes
20.05.2021

Ieraksts: "Prāta spa" ar Inetu Lipšu un Kasparu Vanagu

Komentē
0

Interneta žurnāls "Satori" un restorāns "Neiburgs" kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu ceturtdien, 20. maijā, plkst. 19.00 aicināja uz piekto "Prāta Spa", kas noritēja bezmaksas interneta tiešraidē un bija veltīts Kaspara Aleksandra Irbes personībai un dienasgrāmatām. Piedāvājam noskatīties to ierakstā.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat 1996. gadam. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. Irbes unikālās atmiņas ļauj ceļot laikā, ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī.

Pasākuma centrā bija neformāla saruna starp vēsturnieci Inetu Lipšu un mākslas vēsturnieku, kuratoru Kasparu Vanagu. Ineta Lipša ir vairāku grāmatu autore un savos pētījumos pievērsusies Latvijas LGBT+ kopienas vēsturei. Kaspars Vanags ir veidojis starpdisciplinārus mākslas projektus, kūrējis Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša projektu "Armpit" Venēcijas mākslas biennālē, izstādi "Tev pienākušas 1234 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze" Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā u.c. Vanags šobrīd vada Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju.

Sarunā Inetai Lipšai un Kasparam Vanagam pievienojās arī Aleksejs Muraško, lai pastāstītu par topošā izdevuma dizainu un sniegtu ieskatu Irbes vizuālajā arhīvā, fragmentus no dienasgrāmatām lasīja "Satori" galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners un Katrīna Neiburga, savukārt paša komponēto mūziku izpildīja režisors Vladislavs Nastavševs.

Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmo sējumu ar zinātniskiem komentāriem un vizuāliem materiāliem no Irbes arhīva plānots izdot šī gada augustā grāmatā "Slēptā dzīve: Homoseksuāļa dienasgrāmata (1927-1949)". Grāmatu izdod biedrība "Ascendum" kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka". Izdevuma vizuālo noformējumu veido dizainers Aleksejs Muraško, kurš vairākkārt saņēmis grāmatu mākslas balvu "Zelta Ābele".

Pasākums būs skatāms bez maksas interneta žurnālā "Satori", kā arī "Satori" Facebook un YouTube profilā. Skatītāji un citi tiek aicināti ziedot grāmatas izdošanai platformā "GoGetFunding".

Ideja par pasākumu sēriju "Prāta Spa" radusies, ilgojoties pēc nesarežģītas, bet dvēseli veldzējošas atpūtas un kultūras baudīšanas neformālā, atslābinātā gaisotnē ar inteliģentām sarunām. "Prāta Spa" norisi klātienē restorānā "Neiburgs" uz ilgāku laiku pārtrauca pandēmija, taču tagad tas atgriezies pie klausītājiem tiešsaistes formātā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!