Gints Rotcenkovs
pirms 1 gada
Tiem, kas mīl gaļu un negrib vegānisma maldu reliģijas propagandu, jāpievienojas NO VEGAN LATVIJA.
https://www.facebook.com/groups/205406970220078

Ivars Kamene
pirms 4 gadiem
Sveiki! Domu eksperiments. Sakiet, lūdzu, kā Jūs domājat - ja cūkai būtu jāizvēlas - nākt pasaulē kā apēšanai paredzētam dzīvniekam ar visām saistītajām ciešanām utt. jeb nenākt pasaulē vispār - kāda būtu cūkas izvēle?

Artūrs Verza
pirms 4 gadiem
Ivar, vai Jūs pats gribētu sev tādas cūkas dzīvi?

Ivars Kamene
pirms 4 gadiem
Jūsu rakstītais nav atbilde uz jautājumu.

Savukārt, atbildot uz Jūsu jautājumu, sliecos atbildēt ar jā. Korektāk gan būtu jautāt, vai es gribētu nodzīvot dzīvi un mirt kā, piemēram, vergs?

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Nāktu nāktu pasaulē, jo Visums nemitīgi saraujas un izplešas, tur ir mūžīgais aukstums un ja uzbrūk vilks, gan cilvēks, gan cūka mūk, pat ja ir diezgan droši, ka iekritīs lācim tieši ķepās.
Es gan negribu par to domāt, bet tomēr domāju, ka labāk ir nomirt no mednieka, vai lopkāvēja dunča, kurš cūku nogalina un tad to apēd, nekā nomirt, pēc tam kad islāma fundamentālists vai vienkārši psihs nogriež galvu.
Piekrītu tiem, kuri raksta, ka ir jācīnās par gaļas un vispār visu dzīvnieku labturību, nevis jākaunina, ka gaļu ēst ir slikti. Nē - tikpat slikti apēst ir gurķi, kurš auga dobē baudot eksistenci saules siltumā, rīta rasā, lietū un tad visas tās zvaigžņotās naktis. Bet lūk, atnāca cilvēks, norāva , nomizoja un sagireza to gurķi - un visu to juta gurķis, pat to brīdi, kad pusslīcis sālītā krējuma mērcē nonāca starp zobiem un lenām tika sagrauzts.
Tā kā ar domāšanu vien te neko neatrsisnās

Ilze Pētersone
pirms 4 gadiem
Labs raksts! Par noliedzējiem nav vērts uztraukties, gaļas ēdājus jau vienā dienā nepārliecināt, ka nevajag nogalināt "mazos brāļus" sava vēdera labumam. Pati esmu veģetāriete turpat 25 gadus.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Un kā ar vēl mazākiem brāļiem - augiem? Cik nedzimošo mēs apēdam ar graudiem un sēkliņām?Ja augs noplūcot nekviec kā cūka to kaujot - tad augu var plūkt bez pašpārmetumiem?

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
Par augiem - pat ja viņi spētu just tikpat niansēti kā ar ar smadzenēm un nervu sistēmu apveltītie organismi (par ko man ir nopietnas šaubas), dzīvnieku audzēšana gaļai, pienam un olām ietver lielu lopbarības daudzuma audzēšanu, vai ne? Galu galā sanāk, ka, ēdot dzīvniekus, vienlaikus tiek "nogalināti" stipri vairāk augi nekā tad, ja pārtiekam no augu produktiem, neēdot dzīvniekus. Ja pētnieki patiešām pierādītu, ka augi jūt un mēs gribētu minimizēt kaitējumu, ko radām citiem, mums būtu vēl vairāk pamatojuma atteikties no dzīvnieku ēšanas :)

Vitāls Germans
pirms 4 gadiem
Vai nav tā, ka ja uzvarēs vegānisma idejas, tad visu tagad nokauto un apēsto lopiņu pasaulē vienkārši vairs nebūs? Tagad vismaz viņi ir - no dzimšanas līdz nokaušanai.

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
Jā, ja dzīvniekus vairs mākslīgi "neražos" nogalināšanai, viņu būs aizvien mazāk un ar laiku vairs nebūs. Nebūs, kas cieš fermu būros un nebūs, ko nogalināt. Tāpat kā klaiņojošo kaķu un suņu sterilizēšanas rezultātā arī šo dzīvnieku vairs nebūs, bet neviens taču nesaka, ka viņiem jāturpina vairoties, jo par spīti visām ar to saistītajām problēmām viņi "vismaz ir".

Atšķirībā no savvaļas dzīvnieku sugām, domesticēto dzīvnieku šķirnēm ekoloģijas sistēmās savas nišas nav, līdz ar to tas arī neietekmēs negatīvi citas sugas. Arī tas, manuprāt, ir izplatīts pārpratums, domājot par pakļauto dzīvnieku ne-vairošanu.

Raitis Iljenkovs
pirms 4 gadiem
Atšķirībā no savvaļas dzīvnieku sugām, domesticēto dzīvnieku šķirnēm ekoloģijas sistēmās savas nišas nav, līdz ar to tas arī neietekmēs negatīvi citas sugas.

Sanāk, ka cilvēks ir domesticēts primāts, kuram arī nav savas nišas. Domesticētie dzīvnieki ir tieši tāda pati dabas daļa, kā viņu savvaļas kolēģi, šis "īstenās dabas" un cilvēka radītās vides nošķīrums ir aktīvistu retorika, kas nav pierādāma nekā citādi, kā tikai nemitīgi atkārtojot šo patvaļīgo pieņēmumu, līdz kāds uz to arī pavelkas.

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
Raiti, tā bija tikai atbilde iedomātajai "ekoloģiskajai vienlīdzībai" starp
(1) dabā eksistējošām populācijām, kas cieši mijiedarbojas ar citām sugām un (2) cilvēka izveidotajām šķirnēm (dalmācieši, sfinksu kaķi, Holšteinas govis, broileru cāļi utt), kam saskarsme ar ekosistēmām ir niecīga, līdz ar to viņu "ražošanas", pakļaušanas un nogaļināšanas pārtraukšanai nebūtu tādu negatīvo seku kā savvaļā eksistējošu sugu izzušanai.
Vai tad tiešām nav atšķirības?

Vitāls Germans
pirms 4 gadiem
Cik interesanti ...Un ko darīt ar bezpajumtniekiem, kuri arī visu dzīvi cieš? Izgudrot preventīvu metodi, kas neļautu potenciālajam bezpajumtniekam piedzimt? Un vēl saka, ka vegāni nav ekstrēmisti ... Vajag izglītot sabiedrību par dzīvnieku nemocīšanu un rūpēm par tiem (piem. aizliegt cirkus, uzņemties maksimālas rūpes par ielas kaķiem utt) , nevis neēst gaļu un demagoģiski uzskatīt ka cūka, dzīvojot kūtī un mirstot kautuvē, izjūt mokas. Ejiet tiešam labāk ielas kaķiem palīdziet, nevis te sviestu kuļiet !

Ģirts Ančevskis
pirms 4 gadiem
Neesmu vegāns, bet Jūsu komentārs man šķiet visnotaļ dīvains.
Tā ir lielā mērā bezpajumtnieka paša izvēle būt par bezpajumtnieku. Turklāt kā Jūs to zināt, ka bezpajumtnieki cieš?

Atšķirībā no bezpajumtnieka kaujamajai cūkai izvēles nav nekādas. Kaujamā cūka tiek audzēta un barota nokaušanai. Tik vienkārši!

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
nē - bezpajumtnieki ir netaisnīgu , negodīgu, rijīgi, ļaunu sabiedrību sastāvadaļa .
Nav riktīgi, ja kāds tagad grib sludināt, ka adekvāts cilvēks izvēlas nabadzību un nāvi. Ja to izvēlas, tad tas ir cilvēks, kurš dažādu, kaut vai slinkuma dēļ , nespēj par sevi parūpēties un tas ir jādara mums - pārējiem.

Ģirts Ančevskis
pirms 4 gadiem
Ja slinkuma dēļ nespēj par sevi parūpēties, tas jādara pārējiem??
OK, nav komentāru.

Vitāls Germans
pirms 4 gadiem
Izvēle vispār ir filozofisks jautājums: kam ir lielāka izvēle bomzim vai ofisa klerkam ar hipotekāro kredītu? Un ar ko tāds klerks atšķiras no cūkas saimnieka aizgaldā? Ar dzīves ilgumu vai vēl ko? Pilnībā atbalstot to, ka cilvēkam kā dominējošai sugai par ir dzīvniekiem ir jārūpējas visos iespējamos veidos, es galīgi nepiekrītu ne idejai par virzību uz mājdzīvnieku izzušanu, ne tam, ka normāla atbildīga lopkopība ir ļaunums. Jā, šauri sprosti, slikti apstākļi utt - uz priekšu! Protestējiet ,risiniet ,es atbalstu! Bet tā vietā neēst gaļu un "sniegt morālu atbalstu lopiņam pirms kaušanas". Pašiem nav smieklīgi?

Ģirts Ančevskis
pirms 4 gadiem
"Un ar ko tāds klerks atšķiras no cūkas saimnieka aizgaldā?" - pirmkārt ar to, ka klerks ir pats izvēlējies būt par klerku. Arī paņemt hipotekāro kredītu. Otrkārt, klerks var jebkurā pārstāt būt par klerku. Cūkai tādas izvēles nav. Elementāri kā lāpsta!

Gaļu neēdu apm 25 gadus, bet nudien ne tāpēc, lai sniegtu atbalstu lopiņiem. Man ir citi apsvērumi, attiecināmi uz fizisko ķermeni, labsajūtu un dzīves kvalitāti.

Ieva Linde
pirms 4 gadiem
Negrasos mainīt tavas domas, tāpat kā Tu nekādā mērā nemainīji manu domāšanu. Kādus 2.5 gadus neēdu gaļu, nejutos labi, tāpēc atsāku gaļas ēšanu. Un šajā laikā, kad neēdu gaļu, neskraidīju linu drēbēs &eko pastalās pa ielām klaigādama: cilvēki mostieties, veģetārisms ir kūūl. Katram cilvēkam ir tiesības domāt, analizēt un spriest, un ja, vien viņa smadzenes ir lielākas par sinepju graudiņu, gan jau viņš zinās, ko likt vai nelikt mutē un kā ziemā sasildīties

Artūrs Verza
pirms 4 gadiem
Ieva, ja cilvēks, neēdot gaļu, nejūtas labi, tad prātīgākais variants būtu izglītoties uztura jautājumos - asins analīzes, ārsti, speciālisti, grāmatas, video, domubiedru grupas, kur vaicāt padomu utt. Vai Jūs to izdarījāt?

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
Ceru, ka tomēr teksta izlasīšana un komentāra uzrakstīšana nelikās kā zemē nomests laiks.
Piekrītu, ka katram ir tiesības domāt un spriest, tomēr mums ir tiesības arī mēģināt citus iedrošināt, pārliecināt, iedvesmot, atrunāt, mierināt utt. It īpaši, ja mēs redzam, ka tas sarunas centrā esošais nav vienkārši personisku preferenču jautājumus, bet kaut kas, kas ietekmē citu būtņu dzīvības, sabiedrības labklājību utt.

Valdis Zariņš
pirms 4 gadiem
Bet ir taču ne tikai teju nomērdējuši badā bērnu, bet patiešām nomērdējuši. Ādminis, manuprāt, vispār pseidozinātnisku nieku rupors..

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
Sveiks, Valdi! Vai vari pateikt, kur esmu sasmērējies pseidozinātniskos niekos? Centīšos satīrīt.

Ģirts Ančevskis
pirms 4 gadiem
Un? Rekur viens idiots pie stūres izraisīja traģisku avāriju. Rezumē - nebraucam vairs ar automašīnām??

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
man gaļa garšo un es to ēdīšu, kamēr būs ko ēst
Pret vegānistiem un veģetāristiem man vienīgie iebildumi ir tie, ka viņi man liek justies vainīgai , ka es ēdu gaļu un man tā garšo. Tas nav pareizi . Jo es toties mazāk apēdu riekstus, augļus, dārzeņus un vēl visu, ko tādu , bez kā es gaļu ēdot varu izdzīvot . bet šie - gaļu neēdot nevarētu izdzīvot. Viņiem būtu jābūt man pateicīgiem bet nē - viņi mani kaunina.
Kāpēc autors sēž pie lopkautuvēm un raud, jeb apzināti sevi sāpina? Zinātnieki atklājuši , ka arī dārzeņi - vispār augi ir dzīvi un galu galā viņi arī tiek apēsti un beidz pastāvēt. Piekrītu - to kaušanu un vispār audzēšanu vajadzētu civilizēt, jeb aizliegt to lopkopības industrializāciju vai kā, tomēr - nezinu, nespēju iedomāties, kā vēl tikt pie cūkas gaļas to nenokaujot.

Par jauniešiem - vai paralēli zināšanām par to , cik slikta ir gaļa , viņi saņem informāciju par to, cik rūpīgai jābūt attieksmei pret pārtikas izvēli vegāniem un veģetāriešiem? Tā tiešām ir realitāte, ka jauni pāri - vegāni un veģetārieši netiek pie bērna un sākot ēst gaļu - tiek

Artūrs Verza
pirms 4 gadiem
"Tā tiešām ir realitāte, ka jauni pāri - vegāni un veģetārieši netiek pie bērna un sākot ēst gaļu - tiek" Lūdzu, tādiem apgalvojumiem nepieciešama kāda atsauce. Esmu dzirdējis gauži pretēju informāciju. Iesaku nopietni papētīt gaļas uzturvērtību. Tajā nav ļoti daudzu cilvēka organismam nepieciešamu vielu, savukārt, augos ir pilnīgi visas cilvēkam nepieciešamās vielas, kas ir atrodamas gaļā (loģiski - jo "gaļa" šīs vielas neražo pati, bet uzņem, apēdot augus). Gaļā ir ļoti maz no vajadzīgajām vielām un vitamīniem. Jūs jau pareizi minējāt, ka cilvēks var "izdzīvot", ēdot gaļu un neēdot augus. Tā tiešām ir sava veida izdzīvošana. Papētiet cilvēku nāves cēloņus - sirds un asinsvadu slimības, vēžu saslimšanas, diabētu u.c un to cēloņus un novēršanas/reversēšanas iespējas! Papētiet, vai cilvēki var izdzīvot un būt pie labas veselības, ilgstoši ēdot tikai un vienīgi gaļu. Jūs būsiet pārsteigta! Savukārt, uz "man gaļa garšo" man nāk prātā Dr. Michael Klaper citāts: "Am I really that hungry?"

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
paldies - kā saka - par uzmanību, bet , manuprāt, mēs tomēr nesaprātāmies.
Viena mana doma ir tāda, ka es apēdu drusku gaļu un ļoti iespējams , ka patērēju pat mazāk planētas Zeme resursus nekā tie ,kuri gaļu neēd.
Otrs - man augi arī ir indvīdi un pat varu teikt personības- piemēram, man ļoti mīļi ir sukulenti - regulāri kādu noslīcinu savā mīlestībā un tāpēc man šobrīd lielā podā aug Boriss Padsmitais - sukulents alveja , kurš man allaž uzdzen domas par transdzimumiem un tā. Nespēju iedomāties, ka es varētu lauzt Borisa zaru un sakasīt putrinā , lai tad medus izvilkumā dzertu to sulu. Tikpat labi, jau var drauga asinis arī padzerties.
Tā kā - bez koķetērijas viss tomēr ir sarežgītāk.

Par jauniešiem. Manas paziņas skolotājas saka, ka tad, kad skolā ir burkānu un ābolu dienas - tad visi koridori, klases un wc ir piemētāti pilni ar augļiem un dārzeņiem. Nu tad par ko ir runa - .... kāda zaļā planēta, kādi jaunieši glābs pasauli utt.

Kā ir - nezinu, bet sarežģītāk noteikti.
Biju ārzemēs - tur bija visādi smuki, seksīgi mākslīgās ādas kažoki aukstam laikam. Kāpēc pie mums tādu smukumu nav? Staigā tā sauktās slavenības kažokos - dzīvniekiem atņemtos un veido mūsu - sabiedrības priekšstatus par skaistumu un vērtībām

Sandris Ādminis
pirms 4 gadiem
1) Kaunināšanu es noteikti neatbalstu un tāpēc arī savā un visas "Riga Animal Save" komunikācijā no tā izvairāmies - tas nav vajadzīgs un tas nepalīdz nekā. Tomēr diemžēl kaut kā tas bezmaz automātiski notiek, kad par dzīvniekiem sāk runāt kā par indivīdiem, kas spēj pārdzīvot un ciest, bet tomēr tiek nogaļināti un apēsti, jo tā ir pierasts, jo viņi ir garšīgi un viņu miesas produkti ir samērā lēti.





It kā tur kaunināšanas nav, bet, šķiet, kaut kā nereti nolasās.





2) Par dārzeņu jūtām un ciešanām - jā, protams, augi ir dzīvi, bet mēs taču neizturētos vienādi, ja kāds mūsu priekšā ar nazi pāršķeltu ābolu un kaķēnu. Atšķirība taču ir milzīga, vai ne? Un pat ja augi justu tikpat ļoti kā mēs - dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai nākas patērēt vairāk augus, nekā būtu vajadzīgs, lai sagādātu tādu pašu uzturvielu daudzumu no augu produktiem. Tikko par to rakstīja pat popsīgā "Ilustrētā zinātne". Vēl var atrast veikalos. 3) "kā vēl tikt pie cūkas gaļas to nenokaujot" - ja tiešām liekas, ka bez tā nu nekādi nav iespējams dzīvot - šobrīd notiek dažādas pārtikas tehnoloģiju inovācijas, kas ļauj ražot arī gaļu bez dzīvnieku nogalināšanas. Varbūt tas ir risinājums, lai gan, manuprāt, varam mierīgi, veselīgi un laimīgi dzīvot arī bez tā.


4) Par jauniešiem - man pat liekas, ka informācija par veselīgu augu uzturu mūsdienās parādās biežāk nekā info par to, kas notiek ar dzīvniekiem. Apliecinājumam - varat iemest aci mediju monitoringa sarakstā, kas minēts raksta sākumā. Jo tas, protams, ir svarīgi, un to ņem vērā.

dzimmijs13
pirms 4 gadiem
Pa, pa - vai tomēr korekti zem šifra "vegānisms" pabāzt arī "veģetārisms"? It kā vairs otrais jēdziens neeksistētu. Tur tomēr ir atšķirības. Piemēram, kaut vai tikai attieksmē pret tādu produktu kā bišu medus. Viena no mūsu elegantākajām vegānēm savā profilā aicināja arī to nelietot, jo dzīvnieku izcelsmes, savukārt cik zinu, veģetāriešiem kas tāds pat prātā nenāktu. Respektīvi - nav tikai "divas galējības".
Un, "būt par vegānu ir "psiholoģiska slimība" - protams, muļķības, kas tāds nav pat izskatīšanas vērts. Savukārt, par dzīvnieku slaktēšanu, arī tomēr nav tik sholstiski vienkārši. Piemēram, ņemsim kaut vai to pašu aitu - ja šī suga nebūtu domesificēta, tad visticamāk būtu papildinājusi izmirušo sugu skaitu. Tāpat mājas cūkas, putnkopība, u.t.t. Praktiski, te būtiski - kas ir primārais - suga vai indivīds?

Artūrs Verza
pirms 4 gadiem
Aitām un tamlīdzīgām sugām mūsdienās vairs nedraud izmiršana, jo eksistē ļoti daudz tā saukto saudzētavu, kur šie dzīvnieki var brīvi dzīvot un, pieņemu, arī saprāta robežās vairoties. Problēma ir, ka uz šo dzīvnieku (n-to miljardu!) rēķina tiek iznīcinātas savvaļas sugas - pilnīgi visas. Un neiedomājamos apmēros. Attiecīgi sekam tam būs (un jau ir) krietni lielākas nekā mākslīgi uzražoto dzīvnieku skaita samazinājumam.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!