Aktualitātes
06.09.2013

Teksta grupa "Orbīta" atklāj radio staciju, kas pārraidīs dzejas lasījumu ierakstus

Komentē
0

Septembra pirmā puse teksta grupas "Orbīta" darbībā iezīmējas ļoti aktīva. Turpinot attīstīt projektu "Dzejas kartogrāfija", "Orbīta" ar vairākām aktivitātēm piedalīsies festivālos Dzejas dienas, "Baltā nakts" un "Survival Kit". "Dzejas kartogrāfija" veido netradicionālu Rīgas virtuālo karti, kurā konkrētas vietas dokumentētas dzejā, mūzikā, video un citās mākslas izpausmes formās.

No 5. septembra "Orbīta" piedalīsies starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit". Festivāla vajadzībām tiek dibināta radio stacija "Marx FM", kas viļņu frekvencē 104.8 FM pārraidīs dzejas lasījumu ierakstus. Radiostaciju būs iespējams uztvert "Survival Kit" izstādes telpās un nelielā rādiusā ap to, kā arī internetā (http://radio.orbita.lv:8000/MarxFM). Ar šo projektu literāti dod iespēju dzejai nokļūt glancētajā FM diapozonā. Šī ir vienīgā zināmā radio stacijā, kurā translēta tiek tikai dzeja.

Festivālā "Dzejas dienas" "Orbīta" piedalās ar videoinstalāciju "Viesnīca Latvija: palimpsests". Instalācija veidota, balstoties uz kādu 1974. gadā sarakstītu lirisku Montas Kromas dzejoli – veltījumu Rīgā savulaik visilgāk būvētajai augstceltnei. 15. septembrī instalācija no viesnīcas "Radisson Blu Latvija" pārceļos uz mākslas centru "Noass", kur Dzejas dienu noslēgumā plānota projekta "Dzejas kartogrāfija" otrā darbu izstāde "Rīgas dzejas karte II". Virtuālajā Rīgas kartē Latvijas un ārvalstu dzejnieki, mūziķi, fotogrāfi, multimediju un citi mākslinieki tiek aicināti iezīmēt ielas, centrus, mikrorajonus ar noteiktiem kontrolpunktiem un dzejas ceļa maršrutiem. Ikviens iesaistītais mākslinieks individuāli vai sadarbībā ar citiem izpēta konkrēto vietu un izveido multimediālu darbu, kas saistīts ar šo vietu, tās specifiku, noskaņu, iespējams, ar tur atrodamiem interesantiem objektiem, cilvēkiem, vēsturi utt.

"Baltajā naktī", t. i., 7. septembrī, viesojoties Ķergalvja namiņā pie Kongresu nama, būs iespēja novērtēt multimediālu dzejas instalāciju "Čiekurkalna poēma: Tushkanchik, will bi in my heart forever". Tas ir kultūras projekts, kurā notiek poētiska saspēle starp Rīgas mikrorajona ikdienas vidi, tā iedzīvotāju pilsētas folkloru, kas rakstveidā izlasāma uz māju sienām, vārtrūmēs, luksoforu stabiem, māju durvīm, un ikvienu "Baltās nakts" garāmgājēju. Šeit katrs varēs kļūt par Čiekurkalna dzejnieku, interaktīvā platformā saliekot dzejoli no šajā mikrorajonā atrodamiem uzrakstiem.

Dzejnieks un mākslinieks Pēteris Ķimelis ir sācis darbu pie foto un dzejas audio ierakstu darbu cikla, kas veltīts četru dzejnieku – Raiņa un Aspazijas, Aleksandra Čaka un Ojāra Vācieša – memoriālajiem dzīvokļiem – kulta vietām, kas nosauktas viņu vārdos. Tās it kā ir atvērtas visiem, tomēr ar iepriekšēju pierakstīšanos un citiem savdabīgiem piemiņas rituāliem. Ar katru no dzejniekiem saistās noteikti urbānie mīti un vieta Rīgas kartē. Šajā darbu ciklā pirmais posms ir Aleksandra Čaka memoriālajam dzīvoklim veltīta ekspozīcija "Patētiskās kvartas" nama kāpņu telpā. Šo fotogrāfiju modeles nav tikai materiāls fotogrāfa rokās. Viņas aktīvi ir piedalījušās ekspozīcijas veidošanā, lasot Čaka dzeju un daloties savās domās par to. Ekspozīcijas atklāšana notiks 8. septembrī plkst.19:00.

Š. g. 14. septembrī "Orbīta" ar performanci "FM Slow Show" noslēgs Dzejas dienu Ceļojumu ar dzejniekiem.

Biedrība "Orbīta" ir nevalstiska organizācija, kas sevī apvieno Latvijas krievu dzejniekus, fotogrāfus, mūziķus un multimediju māksliniekus. Latvijas kultūras dzīvē aktīvi piedalās jau kopš 1999. gada, veidojot gan performances, gan izdodot bilingvālu literatūru, rakstu krājumus, foto-katalogus un arī pētniecisko literatūru. Apvienība regulāri piedalās Latvijas kultūras dzīvē: festivālā Dzejas dienas ar lasījumiem un organizējot pasākumus, vedot festivāla ārvalstu viesus, tāpat ik gadus "Orbītas" performances iespējams skatīt festivālos "Survival Kit" un "Baltā nakts".

Biedrība nodarbojas ne tikai ar Latvijas krievu dzejnieku popularizēšanu, bet arī atdzejo laikmetīgo latviešu dzeju krievu valodā, veidojot aktīvu un veiksmīgu sadarbību starp krievvalodīgajiem un latviešu dzejniekiem un māksliniekiem dažādu projektu ietvaros.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!