"Comedy Latvia" Publicitātes foto
 
Stendaps
07.12.2022

Tas ir absurds

Komentē
2

Par komiķa Kalvja Troskas solo izrādi "Muļķības".

Komiķi Kalvi Trosku pēdējoreiz uz skatuves redzēju šovasar Kauguros, iesildot komiķa Rūdolfa Kugrēna stāvizrādi "Tagad". Toreiz viņš stāstīja ļoti garu joku par ļoti garu dzimumlocekli, bet tagad komiķa joku materiāls ir izaudzis līdz savai solo izrādei, kurai dots nosaukums "Muļķības". Kalvis Troska ir pieredzējis komiķis, kurš jau astoņus gadus darbojas Latvijas komiķu apvienībā "Comedy Latvia" un pērn saņēma Latvijas stendapa gada balvu nominācijā "Gada joks".

Ir dažādi scenāriji, kā var uzbūvēt joku. To var balstīt valodā, izmantojot fonētiskas vārdu līdzības, atskaņas, neparastus salikteņus, kultūratsauces. Bieži šādi tiek veidoti tā sauktie vienas rindas joki (angliski – "one-liner"), kad joka atslēga (angliski – "punch-line") tiek atklāta uzreiz – nākamajā teikumā vai pat pirmajā palīgteikumā. Var veidot joku, pasakot pretējas nozīmes apgalvojumu – piemēram: "Nē, droši ēd visu kliņģeri, es nevēlos ne mazāko gabaliņu!" Šo paņēmienu parasti sauc par ironiju vai sarkasmu. Ir, protams, fizioloģijā balstīti joki, kādam nogāžoties zemē vai ieskrienot ar pieri sienā. Vēl ir parodija vai salīdzināšana, apspēlējot un pārspīlējot stereotipus par kādai būtnei raksturīgām pazīmēm. Tā ir būvētas daudzas no tradicionālajām anekdotēm, ko bieži dzirdēju savā bērnībā. Šīs anekdotes parasti sākās ar kaut ko tādu kā: "Amerikānis, igaunis un latvietis lido lidmašīnā..." Vai arī: "Lapsa, zaķis un lācis atrod mežā siera gabalu..." Tomēr parasti joka būtība slēpjas negaidītā, bieži vien absurdā sižeta pavērsienā. Un Kalvis Troska ir nolēmis iet šajā absurdā – cik dziļi un tālu vien iespējams.

Turklāt viņa joki tiešām ir ļoti gari. Tas ir riskants ceļš, jo tad, ja sākumā neizveidojas saķere ar publiku, būs vien jāturpina vismaz vairākas minūtes mocīties un pārliecināt skatītājus, ka joks tomēr ir viņu uzmanības un smieklu vērts. Garu joku ir arī grūtāk sakārtot dramaturģiski, jo ideālā gadījumā tomēr visam būtu jāpaliek arvien smieklīgāk un smieklīgāk un lielajai joka atslēgai jānāk pašās beigās. Ar to izrādes autoram ne vienmēr gāja gludi, jo garajā joka ceļā gadījās mazāk smieklīgas un uzmanību atslābinošas epizodes, kā arī joka beigas ne vienmēr nozīmēja tā kulmināciju. Dažkārt jau joka sākumā vai vidusdaļā uzšāvāmies pašā kalna virsotnē, kur joks arī teorētiski pilnīgi mierīgi varēja beigties, bet tomēr tā autors mūs pakāpeniski noveda atkal lejā. Reizēm tieši it kā nemaz ne tik nozīmīgās detaļas likās joka visasprātīgākā daļa, piemēram, stāstā par porno žurnālu pirkšanu izskanējusī piebilde, ka stāsta varonis veikalā stāvējis rindā, jo neviens nevēlējās stāvēt aplī.

Mans mīļākais stendapa paņēmiens (un tas, šķiet, ir arī visklasiskākais) ir joki, kas sākas ar pavisam ikdienišķu epizodi, ar kaut ko, ar ko var asociēties liela daļa zālē sēdošo. Piemēram, viens no izrādes iesildītāja – komiķa Kārļa Strautiņa – jokiem sākās ar epizodi, kur cilvēki ballītēs mēdz pēkšņi uzklupt, sakot: "Eu, iedod brilles piemērīt!" Domāju, ka ar to ir saskāries ikviens cilvēks, kam ir brilles un kas jebkad ar tām ir nonācis iereibušu cilvēku kompānijā. Skatītājs uzreiz var identificēties ar upuri (to, kam tiek norautas brilles), domājot: "Jā, es zinu, tieši tā! Paldies, ka kāds par to runā!" Vai arī ar varmāku (briļļu rāvēju), domājot: "O, jā, es arī plānoju pēc izrādes kādam briļļainītim konfiscēt viņa dārgumu!" Tālāk jau joks virzās uz priekšu savos negaidītajos absurda labirintos, un es eju ar joka varoni kopā līdz galam, jo jūtu viņam līdzi – arī man ballītē ir norautas brilles. Kalvja Troskas joki nereti sākas no absurdas, neticamas starta pozīcijas, ar ko, es pieņemu, lielākā daļa publikas nevar identificēties – piemēram, ar kukaiņu mumificēšanu vai domino efekta spēles būvēšanu. Tas nozīmē, ka publikai nav dabiska saķeres punkta ar komiķa piedāvāto notikumu un atliek cerēt uz skatītāju iztēli un attapību, lai "ielēktu" uzburtajā situācijā. Ja vairums komiķu sāktu joku ar frāzi: "Mani vienreiz pameta draudzene...", tad Kalvis Troska tā vietā teiks: "Man vienreiz bija sekss lauku siltumnīcā, un mūs caur polietilēna plēvi vēroja omītes pieradinātais strazds..." Tomēr gadījās arī pa kādam sadzīviska rakstura jokam – piemēram, jokā ar suņa kakas savākšanu nebija nekā absurda, ticu, ka tas viss ar Kalvi Trosku pašu arī tiešām ir noticis.

Par to, kas ir vai nav smieklīgi, mēs tāpat nekad citus nepārliecināsim. Tomēr komēdija ir savā ziņā visgodīgākā teātra forma, jo tās autors saņem tūlītēju un nepārprotamu reakciju – ir vai nav izdevies. Ja smejas, tad ir izdevies, ja nesmejas, tad nav. Te nav vidusceļa. Kopumā pirmā izrādes daļa likās pamatīgāk nostrādāta un intensīvāka, otrajā daļā iestājās zināms atslābums, bet beigās visu glāba saldais ēdiens – nostalģisks stāsts par dzimulocekli, kas manā Kalvja Troskas stāvizrāžu pieredzē iezīmē gredzenveida kompozīciju. Atnācu un aizgāju no izrādes ar domām par dzimumlocekli, par to paldies! Jāuzteic komiķis arī par to, ka viņš nesmējās par saviem jokiem – stendapa (un arī īstajā) pasaulē tas neskaitās labs stils. Ir jābūt drosmei iet šo nebūt ne vieglo, garo, absurdo joku ceļu, bet pieņemu, ka Kalvis Troska nemaz citādi nevar. Katram komiķim savs krusts jānes. Atliek tikai novēlēt, lai izdodas ar šo asprātību nazi uzšķērst skatītāju prātus veiksmīgāk nekā draudzeni vienā no izrādes joku epizodēm.

Tēmas

Anete Konste

Anete Konste ir pabeigusi kultūras menedžmenta maģistra studijas, bet šobrīd pārsvarā ir aizņemta ar visplašākā spektra rakstu darbiem. Augsta taisnības izjūta un detaļu valdzinājums jaunībā raisījis ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!