Aktualitātes
08.11.2022

Tapušas piecas jaunas dokumentālās īsfilmas par mūsdienu Latviju

Komentē
0

Svinot 10 gadu jubileju, Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu projekts "Latvijas kods. Latvija šodien" skatītājiem piedāvās piecas jaunas dokumentālās īsfilmas par Latviju 2022. gadā, kā arī visas 49 iepriekšējos gados tapušās filmas. Šīgada filmu autori ir debitanti Una Cekule, Mārtiņš Jansons un Betija Zvejniece, kā arī pieredzējušie režisori Mārcis un Lauris Ābeles un Ivars Zviedris. 

Piecās jaunajās filmās režisori meklē atbildi uz jautājumu, ko nozīmē būt drosmīgam un pieņemt drosmīgus lēmumus šodienas Latvijā. Filmu televīzijas pirmizrādes notiks no 15. novembra otrdienās plkst. 22.00 LTV1 un REplay.lv.

15. novembrī būs skatāma režisores Unas Cekules filma "Latvijas kods. Viena maza ballīte" (TV kompānija "Māra") – dokumentāls stāsts par aizrautīgiem un ļoti dažādiem cilvēkiem, kuri Covid-19 pandēmijas laikā nolēmuši izveidot deju kolektīvu, lai sāktu mācīties tautas dejas un nokļūtu 2023. gada dziesmu un deju svētkos. Senu draugu "WhatsApp" grupā kā joks dzimst ideja, kas stundas laikā pārtop par nopietnu apņemšanos – tiek uzrunāta potenciālā kolektīva vadītāja un atrastas mēģinājumu telpas Iļģuciema kultūras centrā. Šovasar jaunizveidotais deju kolektīvs "Latve" jau piedalījās dziesmu un deju svētku atlases skatēs. Vai deju kolektīva sapnis piepildīsies?

22. novembrī gaidāma televīzijas pirmizrāde režisora Ivara Zviedra filmai "Latvijas kods. Birokrātijas līķis" ("Dokumentālists"). Jau gandrīz 10 gadus Valmieras morgā guļ kāds līķis. Vairākas valsts institūcijas ir iesaistītas mirušā apbedīšanā. Filmas komanda šim procesam seko līdzi jau vairāk nekā trīs gadus un brīdina, ka stāsts var izraisīt nepatīkamas sajūtas.

29. novembrī tiks demonstrēta Mārtiņa Jansona filma "Latvijas kods. Lapsas ādā" ("MataMata"). Pirms desmit gadiem kāds dzīvnieku fermā būrī iesprostots lapsēns salauza Katrīnas Krīgeres sirdi. Kopš tā brīža viņa cīnās par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, vadot organizāciju "Dzīvnieku brīvība", iefiltrējoties Latvijas dzīvnieku fermās un rīkojot protesta akcijas. Cīņā par nozares likvidāciju un 300 000 lapsu, ūdeļu un šinšillu likteni Katrīna saskaras ar biznesa interešu, Saeimas deputātu un ierēdņu liktajiem šķēršļiem.

6. decembrī būs skatāma režisores Betijas Zvejnieces filma "Latvijas kods. Einaratīvs" ("VFS Films"). Stāsta centrā ir dzejnieks Einārs Pelšs, kura astotā dzejas grāmata ir paša kopotie raksti, kas izaicina literatūras robežas – ikviens grāmatas pircējs saņem parastu celtniecības ķieģeli. Einaratīvs ir unikāls stāstījuma paveids, kas vēsta par Eināra Pelša dzīvi. Filmas veidošanā iesaistās arī pats varonis, uzdodot jautājumu – ko mūsdienās nozīmē būt autentiskam dzīvē un mākslā?

"Latvijas koda" īsfilmu cikls 13. decembrī beigsies ar režisoru Mārča un Laura Ābeļu filmu "Latvijas kods. Pilnmēness serenāde" ("Tritone Studio"). Mītiem apvītais pilnmēness izgaismo naksnīgās Rīgas ielas. Kamēr vieni guļ, citiem nakts dzīve turpinās. Aiz "visu redzošās acs" jeb pašvaldības novērošanas kamerām kāds pilsētu nepārtraukti vēro. Īsfilma skatītājam piedāvās unikālu iespēju nokļūt novērošanas kameru otrā pusē un piedzīvot Rīgas pilnmēness nakts dzīves neparastākos notikumus. Filma ir veltījums jeb serenāde naksnīgajai pilsētai, nakts pilsoņiem un tās vērotājiem.

Projektu "Latvijas kods. Latvija šodien" Latvijas Televīzija kopš 2013. gada veiksmīgi īsteno sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu un Nacionālo kino centru. Visas iepriekšējos gados tapušās dokumentālās īsfilmas skatāmas šeit.

Dokumentālo īsfilmu cikls "Latvijas kods. Latvija šodien" – no 15. novembra otrdienās plkst. 22.00 LTV1 un REplay.lv. Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs lasāmas intervijas ar visu filmu autoriem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!