Aktualitātes
24.08.2020

Tallinas ielas kvartālā būs skatāma dejas izrāde par depresiju

Komentē
1

26. augustā plkst. 19.30 un 21.30 Tallinas ielas kvartālā Laikmetīgo trešdienu programmā būs skatāma horeogrāfes Sintijas Siliņas veidotā dejas izrāde "Bedre", kas reflektē par dažādām depresijas fāzēm, atklājot šo mentālo stāvokļu īpatnības caur laikmetīgās dejas valodu. Izrādi papildina mūziķa Maksima Šenteļeva īpaši izrādei radītās eksperimentālās mūzikas kompozīcijas un mākslinieka Kristapa Epnera veidotā videoprojekcija.

"Melnais mākonis", "50 kg smaga mugursoma", "purvs", "smilšpapīra gulta", "vate", "tukšums" un "bedre" – šādas depresijai veltītas metaforas tiek interpretētas laikmetīgās dejas izrādē "Bedre". "Depresija ir viena no grūtāk nosakāmajām slimībām, jo balstīta virspusējos priekšstatos un aizspriedumos par tās izpausmēm, ietekmi un ārstēšanu," raksta izrādes veidotāji. "Joprojām satraucoši liela daļa sabiedrības nemeklē sistemātisku ārstēšanu, jo neatpazīst vai ignorē simptomus. Un, neņemot vērā to, ka stigma par mentālās veselības traucējumiem mazinās, traucējumu diagnosticēšana un ārstēšana netiek uzsākta, pirms parādās nopietni simptomi. Depresijas stāvokli tās dažādos posmos un sajūtās ir grūti formulēt vārdos. Tieši šī iemesla dēļ horeogrāfe Sintija Siliņa radīja izrādi (pirmizrāde Rīgas Mākslas telpā 2018. gada decembrī), kas skrupulozi pievēršas šī mentālā stāvokļa niansēm un trāpīgi ar kustību valodas palīdzību atspoguļo depresijas raksturu cilvēka mentālajā un emocionālajā pasaulē."

"Lai cik paradoksāli tas neizklausītos, ņemot vērā izrādes formātu, taču depresijas stāvoklī ir ļoti maz kustības. Pat ja tās ir – tad skopas, atsvešinātas un neapzinātas, dažbrīd pat izmisīgi negribētas. Tomēr sadarbībā ar izrādes dejotājām Lauru Kušķi, Alisi Madaru Bokalderi, Janu Jacuku un Līgu Ūbeli, pateicoties šo ļoti talantīgo dejotāju spējai kustībā iemiesot arī nekustību, mums īpašus sarežģījumus interpretēt depresijas procesus horeogrāfijā nesagādāja. Horeogrāfija un kustības ir daļīgas, apzināti sadrumstalotas – kā sašķaidīts attēls spogulī, kā izšķaidītā personība šīs slimības rezultātā," par izrādes tapšanas gaitu stāsta horeogrāfe.

Atbilstošu skaņu celiņu izrādei izstrādājis mūziķis Maksims Šenteļevs, kurš muzikālo pavadījumu izpildīs klātienē Tallinas ielas kvartālā. Savukārt mākslinieka Kristapa Epnera video projekcija "Bedre", kas oriģināli ir radīta kā izrādes scenogrāfiskais paplašinājums, Laikmetīgo trešdienu programmā tiks eksponēta kā autonoms mākslas darbs. Mākslinieks uzņēmis šo video ģipšakmens atradnē "Salaspils", radot mākslas darbu, kas vizuāli atsaucas uz emocionāli depresīvu stāvokli un ir audiovizuāla parafrāze par "būšanu bedrē".

Biļetes cena dejas izrādes apmeklējumam ir 10 eiro, nākot pārī vai vairākiem kopā – biļete katram 7,50 eiro. Biļetes var iegādāties šeit – Tallinas ielas kvartāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!