Photo: unsplash.com
 
Aktualitātes
30.05.2023

Studenti aicina atbalstīt īsfilmu tapšanu

Komentē
0

Bakalaura studiju programmas "Audiovizuālā māksla" studenti šobrīd veido 10 īsmetrāžas spēlfilmas, pievēršoties visdažādākajiem žanriem un tēmām. Lai palīdzētu tapt mākslai, studenti aicina atbalstīt filmu veidošanas procesu un jaunos kino profesionāļus.

Ziedojumu iespējams veikts uz Latvijas Kultūras akadēmijas ziedojumu kontu LV15TREL9220512011000, maksājuma uzdevumā norādot "Studentu filmām". Ziedošana turpinās līdz 1. jūnijam. Savāktais atbalsts tiks izmantots katras filmas specifiskajiem mērķiem, lai segtu dažādos izdevumus, kas rodas veidojot īsfilmas.

Vairāk par filmām:

"Balto kuģu sirdis", pelēkā komēdija
Režisors Edgars Kaupers (BA), producente Eva Kaupere, operators Jānis Upmalis.

Komponists Filips pēc divdesmit gadu prombūtnes atgriežas dzimtas mājās Dzintaru salā. Tur jaunākais brālis Arvīds diendienā apsaimnieko bāku un rāda ceļu tiem, kuri naktī nomaldījušies, tikmēr Filips nespēj sarakstīt pat četras rindiņas. Brāļu attiecības ir aukstas un vienīgais, kas tās silda, ir ikvakara sīpolu zupa.

"Balto kuģu sirdis" tiks filmēta trīs hektārus mazajā Keri salā Igaunijā. Filmēt plānots uz 16 mm krāsainās kinolentes.

"Jaunības experti", pieaugšanas stāsts
Režisore Betija Zvejniece (BA), producente Līva Vernere (BA), operators Aivars Šaicāns, montāžas režisors Jēkabs Okonovs.

Pieci divdesmitgadnieki, tiecoties pēc autentiskas dzīves, vasaras sākumā izlemj ievākties grāmatu pilnā lauku mājā. Jauno cilvēku bezrūpība un nenobriedušie raksturi veido sadursmes ar romantizētajām idejām - bēgot no realitātes, viņi tai "uzskrien", līdz sapņi neizbēgami sagrūst.

Režisore: "Svarīgi, ka filma top šobrīd, kad mēs, visi filmas veidotāji, esam šajā dzīves posmā, par kuru vēlamies runāt, tādējādi savā ziņā to dokumentējot, ievietojot filmā vairākus realitātē balstītus elementus un pieredzes (...). Vēlamies runāt par to, ko tiešām pazīstam. (...) Mums šķiet, ka šobrīd izdzīvojam skaistāko savas dzīves laiku."

"Mana bērnības ķermeņa atzīšanās", drāma
Režisore Emīlija Karetņikova (BA), operatore Santa Helēna Pēdele (BA).

Bikla un atklāta septiņpadsmitgadīga meitene dodas uz vasaras nometni, kurā iejūtas lēnāk nekā pārējie, tāpēc jūtas gandarīta, kad viens no grupas līderiem-pieaugušajiem viņu draudzīgi tajā ievirza. Tomēr šķietami nevainīgā emocionālās saiknes veidošana ir vien metode, lai grupas līderis apmierinātu savas vēlmes.

Režisores vārdiem: "Šī īsfilma balstīta dokumentālos notikumos (...). Tā ir intīmu atmiņu kolāža, kurā [vēlos] pētīt, kurā brīdī tiek šķērsotas robežas un kā izpaužas grūmings. (..) [Uzskatu], ka vienīgais veids, kā varam pasargāt citas meitenes [no seksuālās vardarbības un īpaši grūminga], ir (..) [dot] iespēju runāt vardarbības upuriem, nebaidoties no sabiedrības nosodījuma un pārstājot izjust kaunu par pāri nodarījumu. Tieši klusēšana ļauj šādiem stāstiem atkārtoties (..)."

"Pazudušo mantu birojs", komēdija
Režisors Edvards Mikāls (BA), operators Kaspars Sarnovskis (BA), producente Katrīna Karple.

Ludis attopas liftā bez jebkādām atmiņām. Informatīvs video paskaidro - viņš ir miris un ceļā uz pēcnāves uzgaidāmo telpu, kur pavadīs laiku, līdz izgaisīs pēdējā ar viņu saistītā atmiņa. Jautrais solījums "nav pamata satraukumam!", liek sevi apšaubīt, kad no telpas cenšas izbēgt vienīgais ceļabiedrs - Edīte.

"Sveši mežā", psiholoģiskā drāma
Režisore Anete Dance (BA), operators Edgars Jānis Kalniņš, producente Elizabete Junga-Totengode.

Divi svešinieki apstākļu sakritības dēļ ir spiesti dalīt ceļu pie kopīga paziņas. Kad stopēšana ir izsmelta, viņiem atliek vien šķērsot mežu – un to, kas tur dzīvo.

Filmas veidotāji: "Daba un mežs ir gan fons, gan trešais varonis filmā."

"Ziemeļpols", laikmetīga pasaka
Režisors Roberts Vanags (BA), producente Nikola Ozola (BA), operatore Anna Konovalova.

Jaunais tehno mūziķis un saldējuma pārdevējs Maksis pirms kāpšanas uz skatuves dodas introspektīvā ceļojumā. Kur līdz šim dominējusi nepašpārliecinātība, bailes un vientulības sarga Aleksa saltā klātbūtne, tur jaunietis pēkšņi sastop burvīgo kora diriģenti Helēnu, kura ne tikai spēj pasargāt Maksi no Alekša vajāšanas, bet arī palīdz atgūt pārliecību par saviem spēkiem.

No veidotājiem: "Arvien pieaugošs skaits jauniešu ikdienā izjūt vientulību un trauksmi. Filma "Ziemeļpols" aplūko šīs sajūtas caur jauna mākslinieka skatpunktu (...). Meklējot atbildi uz jautājumu "Vai Tu esi gatavs?", filma atspoguļo risku nonākt galējībās - izvairīties no jebkura izaicinājuma vai neprātīgi doties pretim kādam mērķim."

"Brūces paraugs", attiecību drāma/pieaugšanas stāsts
Režisore Renāte Saulīte, producente Emīlija Mikalauska, operators inscenētājs Arvis Belovs, montāžas režisors Mārcis Pārups.

Anete dzīvo pie vecākiem laukos, taču sapņo pārvākties uz Rīgu. Viens no iemesliem - vecāku līdzatkarība. Anete to nesaprot, turklāt vecāku strīdi kļūst arvien neizturamāki. Aizkaitināta, Anete Ziemassvētku vakarā nosūdz mātes neuzticību tēvam, kas noved līdz fiziskai vardarbībai pret māti. Cenšoties atturēt tēvu no braukšanas dzērumā, viņa saskata retu izdevību bēgt.

"Pagaidām", ciešanu komēdija
Režisore Amanda Grīnberga, operators Kārlis Bergs, producente Katrīna Karple, montāžas režisore Līna Brauna.

Jaunais pāris Laura un Gustavs ir iestrēguši savās attiecībās. Neviennozīmīgas jūtas un ikdienas pieradums liedz šķirties. Kopīgais dzīvoklis astoņās epizodēs top par dīvainu slazdu starp bijušo un nākošo, starp attiecībām un šķiršanos, kurā katrs cenšas atrast savu vietu.

"Pazudušais tēvs", kļūdu komēdija
Režisors Aleksandrs Aleksandrovs, operators Krišjānis Kārlis Kupčs, producente Monta Masaļska, montāžas režisors Mārcis Pauls Pārups.

Dēlam rodas aizdomas, ka viņa krievvalodīgais tēvs gatavojas pievienoties separātistu grupējumam. Kopā ar draugu viņi izlemj nozagt tēva ieroci, lai novērstu iespējamu asinsizliešanu… Taču viss nenorit, kā iecerēts.

"Slima suņa murgi", absurda komēdija
Režisore Ķīna Tabaka, producente Elza Siliņa, operators Emīls Spuņģis.

Dzejnieks Reksis pēc jaunības autoavārijas paliek paralizēts. Tagad Reksim ir gandrīz 50 gadu. Viņa vienīgais tuvais cilvēks ir māte, kas par spīti savam vecumam un kaitēm strādā un apkopj dēlu. Reksis, par spīti savam statiskajam stāvoklim, izjūt ļoti kustīgu un neticamu pasauli, kurā nebeidzamas sāpes sajaucas ar džezu, izfantazētām iekāres ainām un centieniem rast mieru.

Filmas režisore komentē: ""Slima suņa murgi" uzglezno traģisku ikdienu caur krāsām, smiekliem un mūziku. Šī īsfilma reflektē par cilvēka uztveri un to, kā, neskatoties uz apstākļiem, ikkatram ir pieeja baudai."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!