Filmas veidotāji Rita Ruduša un Ivo Briedis.
 
Aktualitātes
02.06.2021

Starptautisko pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Homo Sovieticus"

Komentē
0

Čehijā notiekošā Starptautiskā cilvēktiesību dokumentālo filmu festivāla "One World" ietvaros starptautisko pirmizrādi piedzīvos Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopīgi radītā dokumentālā filma "Homo Sovieticus". Festivāls līdz 6. jūnijam norit Prāgā.

Starptautiskais cilvēktiesību dokumentālo filmu festivāls "One World" ir lielākais cilvēktiesību filmu festivāls pasaulē. Tas ir liela mēroga kultūras notikums Čehijā, kas katru gadu piesaista vairāk nekā 120 000 skatītāju un notiek vairāk nekā 30 pilsētās. Katru gadu šajā festivālā tiek rādītas apmēram 100 dokumentālās filmas no visas pasaules, kas vēsta par sociāliem, politiskiem, vides, mediju un cilvēktiesību jautājumiem.

Dokumentālā filma "Homo Sovieticus", kas veidota kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopprodukcija, ir stāsts par padomju cilvēku jeb "Homo Sovieticus" trīsdesmit gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma. Filmas režisors Ivo Briedis un žurnāliste Rita Ruduša filmā pēta, vai padomju audzināšanas rezultātā iegūtais verdziskums un pieradums pakļauties veicina nostalģiju pēc padomju laikiem un nepretošanos totalitārismam. Vai "Homo Sovieticus" fenomens ir raksturīgs tikai bijušajām padomju teritorijām un tās ietekmes zonām? Vai cilvēki, kuri balsoja par Donaldu Trampu vai simpatizē labējām kustībām, arī ir "Homo Sovieticus"?

Ivo Briedis "Homo Sovieticus" raksturo kā cilvēku, kas ir tik labi pielāgojies totalitārismam, ka nespēj eksistēt citā politiskā iekārtā. Šie cilvēki visbrīvāk jūtas tieši nebrīvē. Vispirms viņi bija sociālās inženierijas produkts, vēlāk kļuva par viltīgiem vergiem, kas izvairās no jebkādas atbildības.

Filmas veidotāji tiekas ar saviem vienaudžiem Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā un Čehijā, kuri, brūkot Padomju Savienībai, 1991. gadā tika uzaicināti uz tā laika centrālo televīziju, lai Vladimira Poznera vadībā diskutētu – būt vai nebūt Padomju Savienībai. Viņi tiekas ar cilvēkiem, kuri ilgojas pēc dzīves Padomju Savienībā un ekspertiem – Anni Aplbaumu un Ļevu Gudkovu, kuri pētījuši "Homo Sovieticus" fenomenu.

Filmas režisors  ir Ivo Briedis, scenārija autore – Rita Ruduša. Filma "Homo Sovieticus" veidota kā Latvijas filmu studijas "Mistrus Media" (producenti Gints Grūbe, Elīna Gediņa-Ducena), Lietuvas filmu studijas "Monoklis" (producente Jurga Gluskiniene) un Čehijas filmu studijas "Frame Films" (producente Jitka Kotrlova) kopprodukcija. Galvenais operators ir Mārtiņš Jurevics, montāžas režisori – Tomašs Elšīks (Čehija)  un Toms Krauklis, mūzikas autors – komponists Martins Bjalobžeskis (Lietuva).

Filmas tapšanu atbalstījis Latvijas Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kino centrs, Čehijas Filmu fonds, Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa", Latvijas Televīzija, Konrāda Adenauera fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Filmas izrādīšana plašākai publikai Latvijā plānota 2021. gada augustā. Iecerēts, ka filmas veidotājus varēs sastapt sarunu festivālā  "Lampa" , lai diskutētu par filmā izvirzītajiem jautājumiem.

Filmu izrādīs Latvijas Televīzija. Plānots, ka ārpus Latvijas to varēs redzēt kanālos "Current Time TV" un "Deutsche Welle".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!