Aktualitātes
27.08.2020

Starptautisko Bukera balvu saņem Marieke Lucas Rijneveld no Nīderlandes

Komentē
0

Starptautiskā Bukera balva literatūrā par labāko angļu valodā tulkoto romānu piešķirta 29 gadus vecajam/-ai Nīderlandes rakstniekam/-cei Marieke Lucas Rijneveld*, kurš/-a kļuvis/-usi par visu laiku jaunāko balvas ieguvēju.

Romāns "The Discomfort of Evening" jeb "Vakara diskomforts" vēsta par meiteni no dievbijīgas lauksaimnieku ģimenes. Viņas brālis iet bojā nelaimes gadījumā, bet ģimene pēc šīs nelaimes izjūk un meitene iekļūst aizvien bīstamāku fantāziju pasaulē.

Marieke Lucas Rijneveld, kas sevi identificē gan kā vīrieti, gan kā sievieti, kļuva ne tikai par jaunāko balvas laureātu/-i, bet arī par pirmo Nīderlandes pārstāvi, kam piešķirta prestižā balva.

Balvas žūrija esot bijusi vienprātīga lēmumā godalgot Rijneveld un nodēvējusi romānu par "virtuozu". 50 tūkstoš mārciņu jeb apmēram 55,5 tūkstošu eiro naudas balvu Marieke Lucas Rijneveld dalīs ar tulkotāju Mišelu Hačisoni.

Balvu ("The Man Booker International Prize") katru gadu piešķir vienai grāmatai, kas tulkota angļu valodā un izdota Lielbritānijā. Tas nozīmē, ka šo balvu (atšķirībā no Bukera balvas literatūrā ("Man Booker Prize for Fiction"), ko pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā) pavisam reāli iespējams saņemt arī kādam no latviešu rakstniekiem vai rakstniecēm, kura romāns tiktu iztulkots angļu valodā. Abas balvas tiecas apzināt un apbalvot labāko mūsdienu literatūru.

* Cienot autora/-es izvēlēto dzimumidentitāti, vārds saglabāts oriģinālrakstībā un netiek locīts. "Satori" redakcija

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!