"Polifonija"
 
Aktualitātes
17.08.2017

Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls atzīmēs reformācijas piecsimtgadi

Komentē
0

Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls savu 20. jubileju atklās ar reformācijas piecsimtgadei veltītu koncertu Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Šī būs viena no īpašajām reizēm, kad viesmākslinieku statusā būs vesels kolektīvs, Šauļu profesionālais koris "Polifonija", kas, diriģenta Tomasa Ambrozaiša vadībā, izpildīs Johana Sebastiana Baha, Fēliksa Mendelszona, Franka Martēna, Ērika Vitekera un lietuviešu komponistu garīgo mūziku. Koncertā ieeja ar ielūgumiem, kurus varēs izņemt koncerta dienā Rīgas Sv. Pētera baznīcā no plkst. 11.00. Koncerta sākums – plkst. 19:00.

"20. Starptautisko garīgās mūzikas festivālu atklāsim ar koncertu "Protestantismam 500", jo šogad visā pasaulē tiek atzīmēts notikums, kad Mārtiņš Luters 1517. gadā pienagloja 95 tēzes pie Vitenbergas baznīcas durvīm. Šis brīdis tradicionāli tiek uzskatīts par aizsākumu Reformācijai – plašām pārmaiņām baznīcā, sabiedrības dzīvē, tai skaitā mūzikā, kas pārņēma Eiropu, tostarp Latvijas teritoriju," vēsta festivāla direktors Māris Ošlejs.

Zināmākais reformācijas pārstāvis mūzikā ir Johans Sebastians Bahs, kurš visu dzīvi kalpoja baznīcā, savu daiļradi veltot Dievam. Turpretim par Baha mūzikas izcelšanu no aizmirstības pateicība jāvelta Fēliksam Mendelszonam, kurš komponējis daudzus labskanīgus garīga kora darbus. Tiem līdzās koncertā būs arī amerikāņu kormūzikas kulta personības Ērika Vitekera un lietuviešu sakrālā minimālista Vaclovas Augustinas opusi un citi skaņdarbi.

Valsts kamerkoris "Polifonija" ir viens no vissenākajiem profesionālajiem kolektīviem Lietuvā. Tas sākotnēji tika izveidots kā senās mūzikas vokālais ansamblis, vienīgais Lietuvā, kas izpildīja renesanses un baroka laikmetu komponistu skaņdarbus. 1986. gadā ansamblim "Polifonija" tika piešķirts profesionāļu statuss un tas kļuva par Šauļu Valsts jaukto kamerkori. Kora repertuārs ir ārkārtīgi plašs: no renesanses un baroka līdz laikmetīgajai mūzikai, no miniatūrām līdz liela apjoma darbiem.

No 2011. gada Šauļu Valsts kamerkora "Polifonija" vadību ir pārņēmis Tomass Ambrozaitis. Viņa biogrāfijā netrūkst lappušu, kas liecina par rosīgu koncertdzīvi, tostarp koncertprogrammu, kas izstrādātas un iestudētas ar Klaipēdas Zēnu un jauniešu kori "Gintarėlis" un Šauļu Valsts kamerkori "Polifonija" un kopā ar dažādiem orķestriem atskaņotas gan Lietuvā, gan Vācijā, Austrijā, Latvijā, Horvātijā un citviet.

Garīgās mūzikas festivāls ir viens no gaidītākajiem muzikālajiem notikumiem Latvijā, kur skan latviešu autoru pirmatskaņojumi, lielformu žanru klasika un Latvijā neatskaņoti izcili šī žanra paraugi, kora a cappella darbu koncertprogrammas ar viesdiriģentiem no visas pasaules, kā arī autorkoncerti, kas veltīti izciliem mūsdienu komponistiem, lielākoties ar pašu skaņražu klātbūtni. Festivāla centrālā ass ir koris "Latvija", ap kuru koncertos mainās gan solisti, gan diriģenti, gan orķestri. Festivāla aizsākumi meklējami 1998. gada augustā, kad tika rīkots pirmais festivāls, izvirzot uzdevumu piedāvāt plašu sakrālās mūzikas spektru un aicināt latviešu komponistus rakstīt skaņdarbus ar garīgu tematiku.

Nākamie festivāla koncerti:

22. augustā plkst. 19.00 Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīcā Latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi. Piedalās: Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", saksofonists Arvīds Kazlausks, diriģents Māris Sirmais. Programmā: Gabriels Džeksons, Juris Ķeniņš, Edgars Mākens, Irīna Rebhūna, Renāte Stivriņa un Juris Ābols.

24. augustā plkst. 19.00 Rīgā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā Svena Dāvida Sandstrema "Mesija" ar paša autora klātbūtni. Piedalās: Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Liepājas Simfoniskais orķestris un solisti Elīna Šimkus, Laura Teivāne, Staņislavs Ļeontjevs un Rihards Millers, diriģents Māris Sirmais. Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

Plkst. 17:30 Latvijas Universitātes Mazajā aulā pirmskoncerta sarunas ar komponistu Svenu Dāvidu Sandstremu (ieeja bez maksas).

26. augustā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Johana Sebastiana Baha "Čakona" pārlikumā stīgām un Fēliksa Mendelszona Otrā simfonija "Lobgesang". Piedalās: Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Liepājas Simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska – Kancēviča, Laura Grecka, Staņislavs Ļeontjevs, diriģents Andress Mustonens.

31. augustā plkst. 19.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā gospeļu dziedājumi Valsts Akadēmiskā kora Latvija un amerikāņu diriģenta Jūdžina Rodžersa izpildījumā. Programmā: Leonarda Bernsteina, Ērika Vitekera, Viljama Bolkoma, Hulio Moralesa u.c. amerikāņu autoru mūzika.

2. septembrī plkst. 18.00 Dagdā, Vissv. Trīsvienības katoļu baznīcā. Piedalās Valsts Akadēmiskais koris Latvija Māra Sirmā vadībā. Programmā: Ērika Ešenvalda kormūzika, skaņdarbi no projekta "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei".

7. septembrī Rīgas Domā plkst. 20.00 Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncerts. Maikla Tipeta oratorija "Mūsu laika bērns". Piedalās: Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Inga Šļubovska – Kancēviča, Ieva Parša, Olivers Kūsiks, Rihards Mačanovskis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, diriģents Māris Sirmais.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs vai internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!