Foto avots: Volodimira Zelenska "Instagram" profils
 
Komentārs
24.05.2021

Šovs beidzies

Komentē
1

Aizvadītajā nedēļā apritēja divi gadi, kopš par Ukrainas prezidentu kļuva profesionāls komiķis.

Uzreiz gan jāsaka, ka Volodimira Zelenska ceļš no izklaides jomas līdz valsts vadītājam nav kaut kas unikāls un viņa iepriekšējās darbības joma nenozīmē nepiemērotību tik augstam postenim. Itālijas valdošās koalīcijas partiju "M5S" var vērtēt dažādi, tomēr grūti noliegt, ka partijas idejas autoram – komiķim un aktierim Bepem Grillo – šis politiskais projekts izdevās. Savukārt netālajā Spānijā politisko zinātņu pasniedzējs Pablo Iglesiass savu lolojumu "Podemos" sačakarēja pats ar savām rociņām (tostarp, greizsirdīgi apkarojot iespējamos konkurentus partijas rindās). Piecu gadu garumā Haiti vadīja mūziķis Mišels Martelī, saukts arī par "Sweet Micky", un nekas šajā Karību jūras valstī uz labo pusi nemainījās. Līdzīgi kā kriketa slavenības Imrāna Hāna nu jau vairākus gadus vadītajā Pakistānā. No otras puses, grūti spriest, vai tas saistāms ar minēto indivīdu prasmju un drosmes trūkumu vai ar  konkrēto valstu specifiku. Tāpat ar divām kaimiņvalstīm Dienvidamerikā – Paragvaju un Urugvaju –, kuras toties veiksmīgi vadījuši katoļu priesteris, onkologs un bijušais partizāns. Vai tas ir šo cilvēku nopelns vai abu valstu vēsturiskais konteksts? Zelenska gadījumā var teikt, ka nevienam citam viņa vietā neizdotos pārtraukt militāro konfliktu Ukrainas austrumos – tas bija viens no viņa priekšvēlēšanu solījumiem –, jo pārāk daudzi ir atkarīgi no Krievijas.

Mani Zelenska gadījumā vairāk interesē situācija, ar kuru viņš pats, iespējams, nebija rēķinājies, – tas, ka tu esi ļoti populārs, nenozīmē, ka, nokļuvis pie varas, tu iegūsti reālas iespējas šo varu īstenot.

Te vērts īsi atgādināt, kā Zelenskis kļuva par prezidentu vienai no Eiropas lielākajām valstīm (vairāk nekā 603 tūkstoši kvadrātkilometru, 45 miljoni iedzīvotāju). Polittehnoloģiski tas tika uzskatīts par izcilu plānu. Tu gadiem ilgi izsmej valsts augstākās amatpersonas un politiķus – visbiežāk pamatoti, bet ne vienmēr; visbiežāk talantīgi, bet ne vienmēr. Faktiski tu īsteno pilnvērtīgu politisku kampaņu, tikai nosauktu par izklaides biznesu, kas turklāt ļauj tev pašam labi nopelnīt. Kad iegūta augsta atpazīstamības pakāpe, tu producē filmu ("Tautas kalps") ar sevi pašu galvenajā lomā – filmu par tādu prezidentu, kādam (pēc sabiedrības vairākuma domām) prezidentam ir jābūt. Un tad notiek kino realitātes un politiskās realitātes sapludināšana – liela daļa vēlētāju sajauc, ka tu kā prezidents filmā un tu kā iespējamais prezidents reālajā dzīvē – tas nav gluži viens un tas pats. Rezultāts: 2019. gada pavasarī Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Zelenskis uzvarēja Ukrainas tā brīža prezidentu Petro Porošenko ar 73,22% pret 24,45%. Tātad Zelenski atbalstīja gandrīz 74% vēlētāju! Viņš lieki laiku netērēja un, stājoties amatā, likumīgi atlaida parlamentu, lai sarīkotu ārkārtas vēlēšanas. Lai gan parlamenta vēlēšanām vienalga bija jānotiek 2019. gada oktobra beigās, tās notika jūlijā, un Zelenska politiskais projekts ar ērti iegaumējamu nosaukumu "Tautas kalps" tajās guva pārliecinošu uzvaru. Kopš tā laika frakcijas apmērs gan ir nedaudz sarucis, tomēr joprojām no Ukrainas parlamenta 421 deputāta 244 (58%!) ir prezidenta partijai piederīgie. Nākamo lielāko frakciju veido… 44 deputāti. Dari, ko gribi, vai ne? Nekā nebija.

Pirmkārt, vēlāk izrādījās ­– tas vien, ka 61% no prezidenta partijas ievēlētajiem skaitās jaunienācēji politikā (tātad "nesasmērējušies"), nenozīmē, ka viņiem nevar būt saikņu vai vēlmes šādas saiknes izveidot ar "vecajām" politekonomiskās elites grupām. Tas, ka daudzi no viņiem parlamentā iekļuvuši, pateicoties Zelenskim personīgi, nenozīmē lojalitāti cilvēkam, uz kura radītā "viļņa" viņi tikuši pie varas. Rezultātā jau drīz vien "jaunienācēju" frakcijā sākās kaut kādas slīpas likumdošanas iniciatīvas, korupcijas skandāli utt. Var tikai minēt iemeslus šādai neveiklai situācijai. Varbūt Zelenska tuvākais loks jau partijas tapšanas periodā pietiekoši neanalizēja, kurus cilvēkus aicināt "bariņā" – situācija, kas pazīstama arī Latvijas politikā. Tomēr tikpat labi var būt, ka "vecie" Zelenska grupu vienkārši apspēlēja, ja tā var teikt, deleģējot savus aģentus "pārmaiņu partijā" – arī šī situācija ir pazīstama Latvijā. Jebkurā gadījumā jāsecina, ka nopietnu politisku spēku dažos mēnešos izveidot nevar.

Otrkārt, izrādās, ka demokrātiskai valstij a priori piemītošā varas līdzsvaru sistēma, kas vairumā gadījumu ir apsveicama, dažkārt kalpo pretēji. Atgādināšu, nedaudz vulgarizējot: Ukrainas Konstitucionālā tiesa, kurā dominē "vecās" elites grupas, brutāli atcēla visas iespējamās likumdošanas normas, kas vismaz radīja iespaidu par cīņu pret korupciju. Prezidents Zelenskis ar pašdeklarēto pretkorupcijas motīvu nonāca muļķīgā situācijā, jo sāka runāt par nepieciešamību šādu kaitniecīgu tiesu izdzenāt. To varbūt varētu attaisnot ar iecerētā galamērķa ideju, bet nevar pieņemt kā līdzekli demokrātiskā valstī. Jāsecina, ka gan vēlētāji, gan politiķi pietiekami nenovērtē varas sistēmas sarežģītību, ja uzskata, ka atliek iegūt savā kontrolē dažus no varas atzariem, lai kontrolētu visu ekosistēmu.

Treškārt, politiķi nereti aizmirst, ka sabiedrība ir ļoti daudzslāņaina, un tas savukārt nozīmē, ka nav iespējams patikt visiem, lai cik patiesi viņi to vēlētos un censtos. Klasisks piemērs ir pēdējā "Višivanka" – tā diena maijā, kad ukraiņi (ne tikai Ukrainā) svin patriotismu – cita starpā velkot tradicionālos krustdūrienā izšūtos kreklus un blūzes. Zelenskis ar laulāto draudzeni nolēma atgādināt par savu patriotismu, apsveica ukraiņus un "Instagram" publicēja foto, kurā pozēja višivankā. Viņaprāt. Sociālajos tīklos sākās ārdīšanās, norādot, ka Ukrainas "pirmais pāris" patiesībā ir tērpies nevis višivankā, bet krieviem raksturīgajā kosovorotkā. Jautājums: kā var tik diženi izblamēties? Visticamāk, gados jaunais prezidents, kurš turklāt nekad nav bijis visa ukrainiskā cienītājs Rietumukrainas tradīcijās un izpratnē, vienkārši neredz milzu atšķirību, jo abi varianti ir kaut kas "etnogrāfisks", "tautisks", "tradicionāls". Viņš tikai mēģināja, ja tā var teikt, spēlēt ne savā laukā. Bet – ja tas nav tavs, tad labāk nevajag. Starp citu, domāju, ka tieši tāpat riskē politiķi (arī Latvijā), kuri mēģina paplašināt savu auditoriju, teiksim, piedaloties reliģiskos rituālus, kas nav viņu dzīves sastāvdaļa. Vai TV kameru priekšā ķeroties pie neierastiem lauku darbiem…

Īsi sakot, kā raksta gudri ļaudis Rietumos, Zelenskis saskaras ar pieaugošu iekšējo un ārējo spiedienu. Korupcija turpina plaukt, Krievija turpina darīt nelietības, Covid-19 ierobežošana bija diezgan neveiksmīga (četri veselības ministri triju gadu laikā…) utt. Izklaides biznesā bija vieglāk.

Zelenskis joprojām ir Ukrainas populārākais politiķis – šāgada februārī par viņu prezidenta vēlēšanās balsotu 23,1% aptaujāto. Var, protams, šausmināties par kritumu divu gadu laikā (no 73% uz 23%), tomēr, iespējams, Zelenskim bīstamāk ir tas, ka "viņa" 23% nav sevišķi tālu no nākamā favorīta vēlētāju acīs – Porošenko 14,4% procentiem. Citādi formulējot, diez vai Zelenskis cerēja, ka "kosmiskie" 73% noturēsies ilgstoši. No viņa viedokļa raugoties (atšķirībā no sākotnēji solītā tagad viņš pieļauj iespēju atkārtoti kandidēt uz prezidenta posteni 2024. gadā), būtiskāk ir tas, ka viņa oponenti ir saglabājuši savu elektorātu (arī, piemēram, ekspremjere Jūlija Timošenko). Šo niansi derētu ņemt vērā arī politiķiem Latvijā. Ja atbalsts samazinās vairāk vai mazāk visiem – un palielinās to vēlētāju skaits, kuri apgalvo, ka balsot neies vai nezina, par ko balsot – tā ir viena situācija. Ja atbalsts samazinās tev, savukārt konkurenti savu bāzi saglabā, tā ir cita situācija – nepatīkamāka.

Tēmas

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!