Aktualitātes
27.11.2018

Šonedēļ televīzijas pirmizrādi piedzīvos filma "Bille"

Komentē
0

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisores Ināras Kolmanes filma "Bille", kas uzņemta pēc Vizmas Belševicas darba motīviem. Filma tapusi Nacionālā kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros, un novembra vidū tā ieguva nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Filmu jau 1. decembrī varēs vērot arī LTV1 skatītāji.

"Bille" ir smeldzīgs stāsts par bērna pieaugšanu un dzīvi pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogales Latvijā. Tas ir dzīvi apliecinošs un cerību pilns stāstījums par ceļa atrašanu un izlaušanos. Stāsts balstīts Vizmas Belševičas autobiogrāfiskajā darbā "Bille", un tas vēsta par septiņgadīgas meitenes dzīvi pasaulē, kurā sociālie slāņi dzīvo katrs savu dzīvi. Ar nabadzību meitene ir iemācījusies sadzīvot, tomēr mātes mīlestība Billei ir liegta. Tuvinieki par viņu rūpējas, taču Billei nepārtraukti seko atgādinājumi par to, ka viņa ir neaptēsta un dienās neko nesasniegs. Billei tas kremt, un viņai ir sapnis – apliecināt sevi, pierādīt, uz ko viņa ir spējīga, un izrauties no mazvērtības važām. Bille aug laikā, kad Latvijā risinās sarežģīti vēsturisku notikumu līkloči, un viņas ceļš pretim personīgajai izaugsmei vijas līdztekus tiem.

Filmas pamatā ir rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā triloģija "Bille". Belševicai izdevās sevi apliecināt un viņa kļuva par pierādījumu tam, ka sapņi piepildās. Viņas radošais darbs novērtēts ar Trīszvaigžņu ordeni, nomināciju Nobela prēmijai literatūrā un daudziem citiem apbalvojumiem.

Filmas režisore ir Ināra Kolmane. Galvenajā – Billes lomā – Rūta Kronberga, citās lomās – Elīna Vāne, Artūrs Skrastiņš, Lolita Cauka un citi. Filma tapusi studijā "Deviņi", tā ir kopražojums ar Polijas, Lietuvas un Čehijas kino profesionāļiem. Scenārija autori – Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, producenti – Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone.

"Billes" televīzijas pirmizrāde – 1. decembrī plkst. 21.25 LTV1 un septiņas dienas pēc televīzijas ētera arī REPLAY.lv.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!