Dzintars Sodums
 
Aktualitātes
12.05.2014

Soduma balvu literatūrā šogad saņems Andris Zeibots un Inga Ābele

Komentē
0

Otrdien, 13. maijā, Ikšķiles Tautas namā jau otro reizi tiks pasniegta Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā, kuras laureāti šogad ir Andra Zeibota romāns "Okeāniskais es" un Ingas Ābeles kultūrvēsturiskais romāns "Klūgu mūks".

Ikšķiles pašvaldība un Soduma balvas žūrija pateicas izdevniecībām un autoriem, kas balvai pieteica prozas un dzejas darbus, kā arī tulkojumus, pagodinot konkursu ar savu piedalīšanos un uzticību. Balvai šogad tika pieteiktas 29 grāmatas – bagāta un spēcīga viena gada literārā raža, tomēr žūrijai nebija šaubu, kam šoreiz pienākas balvas, jo divas grāmatas vispilnīgāk atbilda galvenajam Soduma balvas kritērijam, tām piemīt neapstrīdami spožs, novatorisks raksturs – laureāti ir Andra Zeibota romāns "Okeāniskais es" (apgāds "Dienas Grāmata") un Ingas Ābeles kultūrvēsturiskais romāns "Klūgu mūks" (apgāds "Dienas Grāmata").

"Izcili uzrakstītajam Andra Zeibota darbam latviešu literatūrā pagaidām nav analoga. Mākslinieki nereti savās radošajās atklāsmēs apsteiguši savu laiku un arī zinātni, savukārt Andris Zeibots šo grāmatu ir uzrakstījis savlaicīgi, tā ir aktuāla šodien un tāda būs arī rīt. Apstiprinājums tam ir pasaulē arvien lielāku ievērību gūstošā apziņas filozofija."

Savukārt "Ingas Ābeles romāns "Klūgu mūks" ir stāsts par Latvijas "trešo zvaigzni", kas simbolizē Latgali, par šīs Latvijas daļas kultūras, pašapziņas tapšanu, ticību, vēsturisko ceļu, kas ved caur dzīvo cilvēku, personību likteņiem. Pirmoreiz Latgale ar visu savu vienreizību ieraudzīta un atklāta no "Baltijas latviešu" puses, ieraudzīta ar mīlestības, intereses un ziņkārības pilnām acīm. Viena no galvenajām, ja ne galvenā romāna varone ir latviešu valoda un tās patstāvīgs latgalisks tēls, pievilcīgs un  svarīgu lomu spēlējošs. Šī grāmata ir ne vien gada notikums, bet ir kļuvusi arī par Latgales un Latvijas vēstures un kultūras daļu kopš parādīšanās brīža," tā par laureātus raksturo Jānis Oga, Latvijas Literatūras centra direktors.

Līdz ar laureātu godināšanu Dzintara Soduma dzimšanas dienā Ikšķiles Tautas namā tiks atklāta izstāde "Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums", kuru veidojušas Ieva Zībārte, Brigita Bula un Nora Ikstena un kuras patroni ir "Baltic International Bank" un Valērijs Belokoņs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!