Mūzika
30.07.2019

"Skaņu mežā" uzstāsies avangarda mūzikas komponists Elvins Lusjē

Komentē
0

12. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" ietvaros koncerttelpā "Hanzas Perons" uzstāsies amerikāņu komponists Elvins Lusjē (Alvin Lucier), kuru festivāla rīkotāji raksturo kā vienu no psihoakustiskās mūzikas pionieriem.

"88 gadus vecais komponists šo dēvē par savu – visdrīzāk – pēdējo vizīti Eiropā. Tuvākajā laikā tiks izziņots arī norises laiks un vieta Lusjē vadītajai meistarklasei komponistiem, kā arī interesentiem bez muzicēšanas pieredzes," vēsta "Skaņu meža" rīkotājs Rihards Endriksons. Festivālā būs dzirdams stundu garš Lusjē mūzikas koncerts. Perkusionists Trevors Seints (Trevor Saint) izpildīs Lusjē glokenšpīlam rakstīto darbu "Ricochet Lady", kā arī "Tilted Arc", kas rakstīts glokenšpīlam un 12 oscilatoriem, savukārt pats Lusjē izpildīs savu vēsturiski nozīmīgo skaņdarbu "I Am Sitting in a Room" balsij un elektromagnētiskajai lentei.

Komponists un žurnālists Toms Pārkinsons izdevumā "The Guardian" par Lusjē rakstījis: "Šķiet, ka no veselas amerikāņu pēckara avangarda eksperimentētāju paaudzes tieši Elvina Lusjē – komponista ar  "visvieglāko pieskārienu" – reputācija ir izrādījusies visnoturīgākā. [..] Ja eksistē mūzika, kurā ir vēl mazāk komponista uzspiesta satura kā Džona Keidža darbā "4'33", tad tā noteikti ir tieši Elvina Lusjē daiļrade. Viņš savu komponēšanas procesu raksturo kā neatlaidīgu "lieko slāņu" noplēšanu līdz brīdim, kad mūzika sastāv no vienas konkrētas idejas." Lusjē ir dzimis 1931. gadā Ņūhempšīrā. Viņš bijis vēsturiski nozīmīgās eksperimentālās mūzikas komponistu apvienības "Sonic Arts Union" līdzdibinātājs kopā ar Deividu Bērmanu (David Behrman), Robertu Ešliju (Robert Ashley) un Gordonu Mama (Gordon Mumma).

"Skaņu mežs 2019" notiks 11. un 12. oktobrī jaunajā kultūras ēkā "Hanzas Perons" (Hanzas iela 16a), savukārt tā bezmaksas ievadkoncerts izskanēs 5. oktobrī mākslas muzejā "Rīgas birža". Jau ziņots, ka šogad festivālā uzstāsies Maikls Džirā, "patten", Ārons Dilovejs un Ērvins Arditi. Pārējie festivāla mūziķi tiks izziņoti tuvāko mēnešu laikā. Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!