Aktualitātes
29.06.2022

"Skaņu meža" programmu papildina Juko Araki, "Space Afrika" un Edgars Rubenis

Komentē
1

Eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" savu divdesmito jubileju svinēs 23. un 24. septembrī kultūras ēkā "Hanzas perons", un līdzās jau izziņotajai grupai "clipping." festivālā uzstāsies arī post-industriālā mūziķe Juko Araki, britu producentu duets "Space Afrika" un ģitārists Edgars Rubenis.

Space Afrika ir Mančestras un Berlīnes mūziķu duets. Tas rada plašas, izteikti urbānas skaņu ainavas apvienojumā ar ambiento mūziku, Detroitas tehno un atblāzmām no Šefīldas deviņdesmito gadu IDM mūzikas. Abi projekta dalībnieki, Džošua Injangs (Joshua Inyang) un Džošua Reids (Joshua Reid), ir bijuši draugi un kopā  klausījušies mūziku veselus divdesmit gadus līdz pat "Space Afrika" dibināšanai. "Space Afrika" mūzikas ilustratīvo dabu ietekmējusi ziemeļrietumu Londonas industriālā arhitektūra: skaņu ainavas iztēlē piesauc rūsu, drūpošu betonu un industriālu rajonu revitalizēšanos un "otras elpas" meklējumiem. 

Mūzikas kritikas medijs "Pitchfork" jaunāko "Space Afrika" albumu, 2021. gadā publicēto "Honest Labour", novērtējis ar 8 ballēm no 10, raksturojot to sekojoši: "Mančesteras dueta otrais albums klausītāja emocijas uzrunā aplinkus, un, skanot mūzikai, mainās arī jūsu vēlmes no tās ko iegūt."

Kritiķis Huberts Adžejs Konto (Hubert Adjei-Kontoh) uzsver, ka, lai arī albums sākotnēji var šķist minimālistisks, tas patiesībā ir pārņemošs, fragmentārs un pilns ar apzināti nesaderīgiem elementiem. "Viņi kārdina ar sadrumstalotību, ļaujas skaniskiem kropļojumiem un uzsver skaniskas nobīdes," kritiķis piebilst, salīdzinot ierakstu ar Vima Vendersa filmu "Wings of Desire", kuras sākumā aktiera Bruno Gansa tēlots eņģelis lido no daudzdzīvokļu mājas uz daudzdzīvokļu māju, un no metro stacijas uz citu metro staciju, kā radioaparāts uztverot visu tur atrodamo cilvēku domas.

Medijs New Noise Magazine raksta, ka Juko Araki (Yuko Aaraki) "nāk no paaudzes jaunu sieviešu, kas  pārdefinē trokšņu mūzikas, post-industriālā tehno un eksperimentālās elektronikas ārējās robežas". Araki debijas albums "End of Trilogy" ir nācis klajā austrāliešu mūziķa Lorensa Ingliša (Lawrence English) vadītās izdevniecības Room 40 paspārnē. Araki albuma radīšanas apstākļus komentē sekojoši: "Tas sākās pandēmijas laikā – viss bija ļoti neskaidrs, taču saglabājās sajūta, ka tuvojas kāda traģēdija. Man bija sākušas apnikt šīs neredzamās bailes, un šajos ierobežojumu un pieaugošā nemiera apstākļos nolēmu sākt strādāt pie rotaļīgas, radikālas, bet arī salīdzinoši emocionāli atvieglotākas mūzikas." 

Araki ir skolota kā pianiste, taču pievērsās ne-akadēmiskai mūzikai pēc aizraušanās ar metālu un "hardcore" pankroku. Viņa ir spēlējusi bungas grupā "Kuunatic" un apvienojusi trokšņu mūziku ar neo-klasiku projektā "Concerto de La Familia". Viņas solo projektu raksturo sempli no tradicionāliem japāņu mūzikas instrumentiem un īpatnēja skaņu slāņošana, kas var atgādināt "trokšņu kori". Klausoties Araki mūziku, brīžiem nav iespējams izšķirt – vai nu elektroniski signāli imitē tūkstoš lapu čaukstoņu, vai tūkstoš lapu čaukstošās skaņas tiek apstrādātas, lai tās izklausītos pēc elektroniskiem signāliem.

Araki festivālā uzstāsies projekta "REMAIIN" ietvaros – tas pētī citu kontinentu mūzikas ietekmes Eiropas avangardā.

Festivālā uzstāsies arī Nīderlandē dzīvojošais latviešu ģitārists Edgars Rubenis, kas ir plašāk zināms kā eksperimentālās rokgrupas "Mona de Bo" dalībnieks un izteikti minimālas elektroakustiskās mūzikas solo izpildītājs. Šajā koncertā viņš izpildīs skaņdarbus no sava šī gada albuma "Slow Lightning". Jaunajā ierakstā Rubenis ir apkopojis 7 skaņdarbus solo akustiskajai ģitārai, kuros viņš nekautrīgi iesaistās dialogā ar agrīnajām blūza un regtaima tradīcijām. Šī veclaicīgi skanošā, bet svaigi rakstītā un spēlētā mūzika atspoguļo Rubeņa interesi par muzikālo tradīciju mutācijām un vispāratzītu vērtību pārdefinēšanos laika ritējuma iespaidā.

Space Afrika festivālā uzstāsies 23. septembrī, savukārt Juko Araki un Edgars Rubenis – 24. septembrī.  

Vienas biļetes cena ir 20 EUR, savukārt abonementa cena ir 30 EUR. Biļetes ir iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!