Aktualitātes
03.08.2022

"Skaņu meža" jubilejas programmu papildina 13 mākslinieki

Komentē
0

23. un 24. septembrī kultūras norišu vietā "Hanzas perons" savu divdesmito jubileju svinēs eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs". Festivāla programmai pievienojušies vēl 13 mākslinieki.

Festivāla "Skaņu mežs" koncertvakaros līdzās iepriekš izziņotajai pamatprogammai skanēs arī apakšprogramma, kas atgādinās par estētiskajiem meklējumiem festivāla sākumposmā – atgriezīsies viesi no pašiem pirmajiem, izdevniecības "Editions Mego" iedvesmotajiem izlaidumiem: skaņu mākslinieki, trokšņu mūziķi un dažādi komponisti. Lai atgādinātu par festivāla agrīno aizrautību ar studijas "GRM" proponēto akusmātisko mūziku, teorētiķis un mūziķis Fransuā Bonē (François Bonnet) atskaņos komponista Bernāra Parmedžiāni (Bernard Parmegiani) daudzkanālu mūziku, ko "Skaņu meža" pirmajā izdevumā varēja piedzīvot toreiz vēl dzīvā komponista klātbūtnē.

Brīvo improvizāciju festivālā pārstāvēs kvartets أحمد [Ahmed], ko žurnāls The Wire Magazine augusta numurā nodēvējis par "vienu no progresīvākajām džeza grupām uz planētas". Ansambli vada Pets Tomass (Pat Thomas), ko medijs The Guardian raksturojis kā "virtuozu pianistu, kas ir arī meistarīgs sintezatoru un elektronikas spēlētājs" un "centrālu figūru britu un Eiropas brīvajā improvizācijā". Grupa par sava brīvās improvizācijas un arābu mūzikas sakausējuma pamatu ņem multi-instrumentālista Ahmeda Abdula Malika (Ahmed Abdul-Malik) daiļradi, taču reducē Malika kompozīcijas līdz skaņu drumstalām, kas tiek atkārtotas ar pieaugošu agresivitāti un enerģiju. Grupā dzirdams arī saksofonists Seimūrs Raits (Seymour Wirght), bundzinieks Antonēns Gerbāls (Antonin Gerbal) un kontrabasists Džoels Grips (Joel Grip).

Par īpašu festivāla viesi uzskatāms arī vācu-austriešu komponists Pēters Ablingers (Peter Ablinger), kas strādājis kā viesdiriģents ansambļiem "Klangforum Wien" un "United Berlin", un pasniedzējs Hardersfīldas universitātē. Ablingera daiļrades pamatā ir vēlme cilvēka ausij likt sašaubīties par to, ko tā dzird, un tas tiek panākts ar kultūrzīmēm bagātām skaņu mākslas instalācijām, abstraktām elektroniskām kompozīcijām un komiskiem performatīviem darbiem, kā arī kompozīcijām, kas klausītājam ir jāiztēlojas savā prātā. Komponists vaicā: "Kurā brīdī tas, ko dzirdam, pārstāj būt par mūziku un kļūst par informāciju vai troksni?" Komponista mūziku festivālā izpildīs un kopā ar viņu improvizēs vijolniece Biliana Vučkova (Biliana Voutchkova), kas iepriekš festivālā izpildījusi arī Džacinto Šelsi (Giacinto Scelsi) mūziku. Vučkova darbojas arī kā improvizētāja, un nesen novadīja rezidenci prestižajā koncertttelpā "Cafe OTO". Vučkova izpildīs arī savu mūziku.

Feminisma un spontānu referenču piesātinātā duetā uzstāsies britu-irākiešu soprāns Alija Alsultani (Alya Al-Sultani) un skaņu māksliniece Mariama Rezaei (Mariam Rezaei), kā arī būs dzirdams indiešu-amerikāņu vokālistes Amirtas Kidambi (Amirtha Kidambi) un bundzinieka Meta Evansa (Matt Evans) duets. Kidambi un Evanss apgalvo, ka viņus sākotnēji vienojušas sēras par aizgājušiem tuviniekiem, un dueta mūzika raksturojama abpusējs rituāls sēru pārdzīvošanai. Medijs The New York Times Kidambi mūziku raksturo kā "iespējamību un nepārtrauktas aktivitātes vārīšanās katlu, kas klausītāju gan biedē, gan valdzina."

Peru dzimusī eksperimentālā dziesminiece M. Kaje Kastaņeto (M. Caye Castagneto) apvienos latīņu ritmus, "new wave" ģitāras, hipnagogiju un "pagānu sēru dziesmas", radot noslēpumainu, pat tūlītēji neuztveramu popmūziku.

Ar solo elektroniskās mūzikas priekšnesumu uzstāsies Hārvarda universitātes absolvente un laikmetīgās mūzikas komponiste Iveta Džanīna Džeksone (Yvette Janine Jackson). Džeksone, kas pazīstama ar savām civiltiesībām veltītajām radiooperām. Medijs Pitchfork tās raksturo sekojoši: "Tās jāklausās pilnīgā tumsā. Tā nebūs viegla klausīšanās, un nevajag arī." Gaidāms arī Paula Dambja un Pētera Vaska skolotās komponistes Evijas Skuķes jaundarbs diviem spēlētājiem.

Plašāka informācija par festivāla norisi meklējama tā mājaslapā.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu Serviss" kasēs un mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!