Aktualitātes
24.05.2022

"Skaņu meža" jubilejā uzstāsies eksperimentālā hip-hopa grupa "clipping."

Komentē
4

Eksperimentālās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" divdesmitās jubilejas ietvaros 24. septembrī "Hanzas peronā" uzstāsies Losandželosas eksperimentālā hip-hopa grupa "clipping." ar reperi, aktieri, teātra balvas "Tony" un mūzikas balvas "Grammy" laureātu Davīdu Digsu priekšgalā.

Britu medijs "The Guardian" trijotni "clipping." raksturojis kā "izcilu", savukārt žurnāls "Rolling Stone" raksta sekojoši: "Clipping jau labu laiku rada paši savu provokatīvu un trokšņainu pasauli. Būdami gan talantīgi mūziķi, gan apsēsti un negausīgi trokšņu mūzikas un hip-hopa vēstures pētnieki, tie katru skaņdarbu rada ar saspringtu precizitāti, un tiecas aptvert visus veidus, kuros iespējams graut līdz šim nostiprinājušās hip-hopa klišejas."

Lai arī grupa nereti saistīta ar trokšņu mūziku, tās skanējumu ietekmējuši arī citi avangarda mūzikas virzieni: dažu "clipping." dziesmu muzikālais noformējums ir nevis trokšņains, bet kosmiski tukšs, kā semplu avotu izmantojot, piemēram, glāzē ar ledusgabaliem iemērktu mikrofonu, degošas klavieres un vides ierakstus. "clipping." ierakstos var atrast references arī uz pēckara akadēmisko avangardu (Džons Keidžs), "Fluxus" kustību (Anneja Lokvuda), brīvo improvizāciju (Džefs Pārkers) un haotisku pankroku (Big Black). Grupas ierakstos nereti var sastapt oriģinālas žanriskas references, piemēram, regeja vokālu apvienojumu ar tumšo ambiento mūziku vai "gangsta rap" pretnostatījumu frīdžezam. Lai arī atsevišķi grupas skaņdarbi var izklausīties pēc funkcionālām radio dziesmām, par sempliem tajos tikuši izmantoti, piemēram, power electronics vai trokšņu mūzikas skaņdarbi ar provokatīviem vēstījumiem.

Grupas līderis reperis Davīds Digss 2016. gadā saņēma ASV prestižāko teātra balvu "Tony" par dalību populārajā mūziklā "Hamiltons", un vēlāk kopā ar kolēģiem saņēma arī "Grammy" balvu par šī mūzikla audio publikāciju. Digss ir arī seriālu un kino producents un aktieris, ticis nominēts "Emmy" balvai, un saņēmis "Critic’s Choice Super Awards" apbalvojumu par galvenā varoņa lomu "Netflix" seriālā "Snowpiercer".

Digss nereti parādās pasaules ātrāko reperu sarakstos un tiek dēvēts par "ātrāko reperi Brodvejā". "clipping." dziesmu teksti nereti ir pirmajā personā un tajos, neraksturīgi hip-hopam, nekad neizskan vārds "es", savukārt žanra klišejas tiek izvērstas otrādi – hip-hopam raksturīgā koķetēšana ar bīstamu dzīvesstilu, kriminālām aktivitātēm, pārmērīgiem naudas tēriņiem un vardarbību tiek apveltīta ar neslēptu izmisumu, stresu un bailēm. Novedot šo darba metodi līdz absurdam, repa mūzikai tradicionālās tēmas dažos ierakstos tiek apvienotas ar zinātniskās fantastikas un šausmu filmu naratīviem. Albumu "Splendor & Misery", piemēram, caurvij zinātniskās fantastikas sižets – ieraksts ticis pat nominēts augstākajai zinātniskās fantastikai balvai "Hugo Award", kur tas sacentās vienā kategorijā ar seriāliem "Game of Thrones" un "Black Mirror".

Trijotnes albums "There Existed an Addiction to Blood" tika iekļauts žurnāla "The Wire magazine" 2019. gada labāko mūzikas ierakstu sarakstā, tas atkārtojās arī nākamajā gadā ar ierakstu "Visions of Bodies Being Burned", kad šādā sarakstā albumu iekļāva ne tikai "The Wire", bet arī laikraksts "The Guardian".

Biļetes uz "clipping." koncertu ir iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!