Aktualitātes
16.05.2019

"Skaņu mežā 2019" uzstāsies grupas "Swans" līderis Maikls Džirā

Komentē
0

Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs 2019", kas norisināsies oktobrī, izziņojis pirmos festivāla māksliniekus – leģendārās eksperimentālā roka grupas "Swans" līderi Maiklu Džirā (Michael Gira) ar dziesmās balstītu akustisku solopriekšnesumu, kā arī "Swans" ģitāristu Normanu Vestbergu (Norman Westberg), kurš sniegs ambientās mūzikas koncertu.

Maikls Džirā (1954) ir amerikāņu mūziķis, ierakstu producents un rakstnieks, kas 1982. gadā dibināja ievērojamo eksperimentālā roka grupu "Swans", ko medijs "The Guardian" savulaik nodēvējis par skaļāko un smagāko grupu pasaulē. Grupa ir piedzīvojusi virkni dažādu sastāvu – tās nesenākā veidola darbību Džirā pārtrauca 2017. gadā, taču nu jau atkal sola grupu atdzīvināt jaunā sastāvā. Topošajai "Swans" versijai Džirā ir radījis jaunu materiālu, kuru līdzās pazīstamiem skaņdarbiem izpildīs arī šajā solo koncertā. Kopš "Swans" sākotnējās izjukšanas 1997. gadā Džirā visu savu muzikālo projektu skaņdarbus rakstījis, vienatnē dziedot un spēlējot ģitāru, – viņa solokoncerti ir iespēja šīs dziesmas iepazīt to sākotnējās versijās, kas reizēm krasi atšķiras no "Swans" vai "Angels of Light" albumos dzirdamā.

Līdzīgi kā Džirā soloieraksti (piemēram, "I’m Singing To You from My Room" un "Solo Recordings at Home"), arī viņa solokoncerti no "Swans" daiļrades (it īpaši nesenās) atšķiras galvenokārt ar to, ka balstīti dziesmās, nevis abstraktās instrumentālās atkāpēs. Džirā solo mūzika ir repetitīva un hipnotiska, taču brīžiem arī neparedzama, izceļot savdabīgus, avangarda popmūzikai radniecīgus elementus tādos žanros kā folks, kantri un blūzs. Džirā solokoncerti atšķiras no "Swans" radikāli skaļajiem priekšnesumiem, taču arī par klusiem tos nevar nosaukt – pats Džirā savus koncertus raksturojis sekojoši: "Tiem ir pilna skaņa. Nevarētu arī teikt, ka gluži čukstu, kad dziedu. Iedomājieties blūza dziedātāju Haulinu Vulfu (Howlin' Wolf), uzstājoties Bēlas Bartoka pavadījumā!"

Atslēga "Swans" ilgajai pastāvēšanai ir spēja rotaļāties ar muzikālo formu, nezaudējot raksturu un saturisko līniju, kas sakņojas Džirā spēcīgajā un harismātiskajā personībā. Savā 15 gadu ilgajā pirmajā pastāvēšanas posmā grupa piedzīvoja pamatīgu transformāciju. Tā sāka ar skarbu un mehānisku protoindustriālo roku, kas pārtapa bagātīgās muzikālās tekstūrās un maigās akustiskās dziesmās. Viņu galējais muzikālais vēstījums realizējās vairāk nekā divas stundas garajā albumā "Soundtracks for the Blind", kurā apvienojās visi iepriekšminētie elementi. Pēc 1999. gada, kad "Swans" tika "pārtraukti", Džirā vadīja projektu "Angels of Light". Līdzās muzicēšanai viņš laiku atlicināja arī rakstniecībai, mūzikas producēšanai un publicēšanai izdevniecībā "Young God Records". Džirā ir producējis ierakstus tādiem mūziķiem kā Devendra Banharts (Devendra Banhart), Līsa Džermano (Lisa Germano), Akron/Family, Larkina Grimma (Larkin Grimm) un Džeimss Blekšovs (James Blackshaw).

2010. gada janvārī Maikls Džirā atkal atdzīvināja "Swans" jaunā sastāvā un deviņus mēnešus vēlāk, 23. septembrī, izdeva tās albumu "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky", kas acumirklī izpelnījās augstus kritiķu vērtējumus. 2011. gadā šā albuma prezentācijas tūres ietvaros "Swans" sniedza koncertu VEF kultūras pilī – arī toreiz to rīkoja "Skaņu mežs".

"Swans" savā otrajā eksistences posmā piedzīvoja īpašu kritiķu atzinību, piemēram, mūzikas kritikas portāls "Pitchfork" divus no šī perioda albumiem – "The Seer" un "To Be Kind" – novērtēja ar 9 no 10 ballēm, piešķirot "labākās jaunās mūzikas" titulu. Leģendāri kļuva arī grupas nereti divarpus stundas garie koncerti, medijam "Electronic Beats" pat minot, ka tieši šie "eksplozīvie, virstoņiem bagātie priekšnesumi" palīdzēja "Swans" kļūt par "vienu no ievērojamākajām un ietekmīgākajām mūsdienu rokgrupām".

"Swans" par iedvesmas avotu dēvējušas tādas grupas kā "Nirvana", "Tool", "My Dying Bride", "Neurosis", "Godflesh" un "Melvins".

Vienā vakarā ar Maiklu Džirā uz "Skaņu meža" skatuves kāps arī ilggadējais grupas "Swans" ģitārists Normans Vestbergs ar ambientās mūzikas priekšnesumu. Vestbergs ir bijis klātesošs gandrīz visos "Swans" sastāvos. Viņa nesenāko ierakstu "After Vacation" medijs "Self-Titled" nosaucis par "klusumu pēc vētras", komiski to salīdzinot ar pēdējā "Swans" albuma abrazīvo skanējumu. "Tas tiesa, man patīk, ka mana mūzika saglabā meditatīvu dabu, ļaujot klausītājam vai nu periodiski novērsties no tās, vai arī klausīties to ar nedalītu uzmanību," Vestbergs atzinis intervijā jau minētajam žurnālam. "After Vacation", kas nācis klajā ievērojamajā ambientās mūzikas izdevniecībā "Room 40", ko vada austrāliešu mūziķis Lorenss Inglišs (Lawrence English).

2019. gadā "Skaņu mežs" notiks 17. reizi. Centrālie festivāla koncertvakari noritēs 11. un 12. oktobrī jaunatklātajā kultūras ēkā "Hanzas Perons". Festivāla mūziķi tiks izziņoti tuvāko mēnešu laikā.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!