Komentē
0

Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studiju radījis īsfilmu sēriju "7 stāsti par mums", kas ļaus iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kuri savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Piedāvājam noskatīties īsfilmu sērijas sesto filmu, kuras tēma ir diskriminācija vecuma dēļ.

Ja Tu tiec diskriminēts un par to nerunā, tas nozīmē, ka Tu veicini diskriminācijas izplatību tālāk. Klusēšana nozīmē samierināšanos ar to, ka kāds cits Tevi izstumj no sabiedrības tikai tādēļ, ka savā iztēlē nespēj pieņemt to, ka vecāks cilvēks vēlas būt aktīvs, rosīgs un labi veic savus pienākumus. Sabiedrība, kas koncentrējas uz mūžīgās jaunības kultu, pati sevi apmāna, jo pienāks brīdis, kad ikviens no mums vairs nebūs jauns. Katram gadīsies dzirdēt vai lasīt: "...ne vecākam par...", kas kaut uz mirkli mums pašiem liks justies izslēgtiem un atstumtiem. Ko darīt? Apsargs Vizbulis nolemj, ka spēj turpināt darbu un ka sešdesmit gadi ir tikai cipars kalendārā, kas nav pietiekams iemesls, lai viņu atlaistu. To beigās saprot arī personāldaļas vadītāja, kurai ir radušās bailes no vecuma. Šodien, diskriminējot kādu uz vecuma pamata, mēs vairojam risku pašiem tikt diskriminētiem nākotnē. Neļausim sevi izstumt un "nemetīsim plinti krūmos", kad mūs mēģinās diskriminēt kāds cits!

Īsfilmas dokumentālais varonis Gunārs Eniņš ir pierādījis, ka cīņa par savām tiesībām var būt auglīga: "Ja es būtu aizgājis prom, kad mani mēģināja atlaist, es sev nepiedotu. Tā bija goda lieta. Es skrienu maratonus, kustos aktīvi, un tas man dod spēku. Mans princips vienmēr bijis taisnīgums kā augstākais princips. Protams, ka man bija ļoti sāpīgi. Es jutos labā formā, lai vēl daudz izdarītu."

Īsfilmas veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Oskars Morozs, scenārija autore Inga Gaile, operators Valdis Celmiņš, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska. Lomās: Zane Dombrovsa, Enriko Avots un Eduards Hiršs, stāstnieks – Gunārs Eniņš. Šī iniciatīva tiek īstenota projekta "Dažādi cilvēki. Atšķirīga pieredze. Viena Latvija II" ietvaros. 

No 10. līdz 23. novembrim īsfilmas tiks publicētas portālā "Satori.lv", kā arī projekta "draugiem.lv" un "Facebook" lapās un citos medijos. Tiks izdots arī DVD, ko bez maksas izplatīs nevalstiskajām organizācijām, kā arī Latvijas skolām.

7 stāsti par mums

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!