Aktualitātes
21.12.2022

Sergejs Lozņica Viļņā iestudējis pretrunīgi vērtēto romānu "Labvēlīgās"

Komentē
1

Pagājušajā nedēļā Jaunatnes teātrī Viļņā pirmizrādi piedzīvoja pazīstamā ukraiņu kinorežisora Sergeja Lozņicas debijas darbs teātrī – izrāde "Erīnijas", kam pamatā ir franču un angļu izcelsmes rakstnieka Džonatana Litela pretrunīgi vērtētais romāns "Labvēlīgās".

2006. gadā izdotā romāna centrā ir bijušais nacistu virsnieks Maksimilians Aue, kurš pēc kara ir kļuvis par mežģīņu rūpnīcas vadītāju un vidusšķiras ģimenes pārstāvi Francijā. Būdams intelektuālis, kas labprāt gremdējas filosofijā, literatūrā un klasiskajā mūzikā, viņš vienlaikus ir arī aukstasinīgs slepkava un birokrāts. Caur nacistu virznieka skatpunktu detalizēti atainota gan Otrā pasaules kara frontes realitāte, gan holokausts, ko caurvij galvenā varoņa intelektuālie un seksuālie meklējumi, savulaik raisot asas diskusijas par rakstnieka ētiku. Par spīti tam 2006. gadā "Labvēlīgās" saņēma prestižo Gonkūra balvu. Latviski romāns lasāms Dena Dimiņa tulkojumā.

Sergejs Lozņica norādījis, ka iestudēt romānu mudinājis Krievijas iebrukums Ukrainā. "Pienācis laiks saprast vienu būtisku lietu: pašreizējais karš ir turpinājums tam pašam 2. pasaules karam, ko mēs šeit, šajā reģionā, neesam pietiekami izvērtējuši. Dažādu iemeslu dēļ. Pēc Nirnbergas prāvas un Trešā Reiha totalitārajam režīmam veltītā nosodījuma Padomju Savienība, kurā valdīja tāds pats režīms, bija starp uzvarētājvalstīm. Politisku apsvērumu, Staļina nozīmes un spēju dēļ netika izvērtēta Padomju savienības atbildība kara izraisīšanā un tā laikā paveiktajiem noziegumiem. Tas nenozīmē, ka tie nav notikuši vai neatkārtosies arī nākotnē. Šis totalitārais režīms izplatījās visās teritorijās, kuras tam izdevās sagrābt, tostarp Austrumeiropas valstīs. Un tagad tas turpina pastāvēt. Tāpēc, zinot, ka vēstures saknes sniedzas dziļi un daži iesaldēti procesi mēdz atsākties no jauna, pašlaik notiekošais nemaz nepārsteidz," izrādes aprakstā norāda Lozņica.

Lozņica ir viens no pazīstamākajiem Ukrainas mūsdienu kinorežisoriem, uzņēmis dokumentālās un mākslas filmas par Ļeņingradas blokādi, Maidanu, holokaustu un citiem 20. un 21. gadsimta vēstures notikumiem. 2016. gadā Latvijā tika uzņemta Lozņicas filma "Lēnprātīgā".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!