Blogs
01.12.2017
16

M J
pirms 6 gadiem
Kā tad, `sala tikai sievietēm` ir seksisms vai nav, un vai tā būtu/nebūtu arī tad, ja otrs dzimums noorganizētu `salu tikai vīriešiem`?



http://www.delfi.lv/vina/personiba-un-brivais-laiks/aktuali/somijas-krastos-nakamgad-atklas-pirmo-salu-tikai-sievietem.d?id=49525373

Jānis Nezināmais
pirms 6 gadiem
Dažas kļūdas pieņēmumos un komentāri: 1) par dzimti un sociālo konstruktu - nē, tas nav pilnīgs izdomājums un tam vēsturiski ir bijusi objektivitāte. Gan akmens laikmetā tam bija pamatojums - vīrieši gāja medīt, jo tas ir bīstami un nepieciešams fizisks spēks, gan arī tuvāk mūsdienām (un pat 20.gs) darbs pamatā ir bijis smags un bieži vien kaitīgs, līdz ar to vairāk to ir darījuši vīrieši. Vīrietis evolūcijas ceļā vēsturiski ir veidojis fiziski stiprāks, to mēs redzam gan ikdienā, gan profesionālajā sportā. Trennēta sieviete būs pārāka par vidējo vīrieti, bet trennēts vīrietis ir fiziski stiprāks par trennētu sistēmu. Ne velti sporta spēlēs tiek dalīts sieviešu un vīriešu disciplīnās. Jā, ok, 21.gs, kur vairums darbs notiek birojā, tā jau ir cita lieta, tāpēc arī redzam jaunas sievietes, kas veido labas karjeras un tas ir normāli.
2) Par to, ka mums nav pietiekami daudz sieviešu vadošos amatus... Mēs nedzīvojam pagātnē, kad sievietēm bija ierobežotas darba iespējas, nebija tiesības vēlēt. Par politiku, kur tajā pašā ZZS vēl sēž vecie krabji, jā, varbūt ir seksisma pieskaņa (lai gan drīzāk viņi vnk paši turās nagiem un zobiem, lai paliktu), bet jaunākās partijās domāju tā nav. Te ir ļoti svarīgi, ko sievietes izvēlas darīt savā dzīvē! Ok, tagadējiem 40gadniekiem varbūt ģimenē ir bijuši aizspriedumi - varbūt pati mamma bija seksiste un borēja meitai, ka nav ko līst vīriešu darbos, kļūsti par skolotāju, medmāsu utt. Bet pat tagad dzirdam ārzemēs, ka pārmet lieliem uzņēmumiem, ka ir par maz sieviešu, bet ko darīt uzņēmējam, ja teiksim tajā pašā IT nozarē 90% univesitātē ir vīrieši? Ne jau sievietēm kāds neļauj, ne jau vīrieši saka, ka tas nav priekš sievietēm. Sievietes pašas izdomā, ka vot tas ir priekš nūģiem utt

Jānis Nezināmais
pirms 6 gadiem
Un, protams, pieņēmums, ka seksisms ir tikai virzienā ir pilnīgas muļķības. Tā ir tradicionālā izpratne, jā, bet tas ir tāpat teikt, ka vardarbību ģimenē veic TIKAI vīrieši, izvarošanas upuri ir TIKAI sievietes, kas ir galīgi aplami. Vienkārši par to nav pierasts runāt.

Piemēra situācija (trigger warning, stereotipisks): valsts iestāde, Tu kā vīrietis uzsāc strādāt, Tev priekšniece ir sieviete uz ~40 gadiem, neprecējusies. Diemžēl sievietei personīgā dzīve nav rožaina bijusi, jaunais darbinieks jau to nezina (un nav īsti nemaz tiesības zināt, privātā dzīve tāpēc ir privāta, ja cilvēks negrib stāstīt, tad Tev nav jāzina). Līdz ar to cilvēks savu negatīvo žulti izgāž uz saviem padotajiem (tas vispār sabiedrībā ļoti raksturīgi, ka cilvēki vienalga vīrietis vai sieviete savu problēmu dēļ izgāž negatīvo uz citiem nesaistītiem cilvēkiem), tad nu jaunais darbinieks ikdienas darbos dabū pēc pilnas programmas (tā teikt viņam "uzēdas"), bet turpretī ar citām sievietēm ir pavisam citas attiecības. Šeit sievietei, kā priekšniecei ir reāla vara, tas ir bosings, tā ir diskriminācija (jo cieš tieši vīrietis kolektīvā), tas ir pretlikumīgi. Šis piemērs ir izdomāts, bet tas ir pavisam reāls.

Toties gribu pateikt pavisam reālu piemēru no savas darba dzīves un pieredzētā. Tolaik strādāju valsts iestādē, departamenta direktore jauna sieviete (30-35, mācījusies mūsdienās, karjeriste, kas strauji virzās uz priekšu), kolēģi departamentā kādas 3/4 (vai pat vairāk dažu brīdi) sievietes. Vīrieši kā nu kuru brīdi bijām uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Pret vīriešiem vadītāja izturējās tiešām labi, saprotoši, dusmīga bija tikai par reāli slikto, kur bija iemesls. Veidojās pilnīgi normālas, konstruktīvas darba attiecības - citreiz man taisnība, ja varu pamatot savu viedokli, citreiz vadītājai, bet nu tāpat, kā jau vadītājai, viņai bija gala vārds. Ja nu kāds domā, ka mēģināja kādu vīrieti sev atrast - nē, nē, viņa bija ļoti profesionālā darbā, nekāda flirtēšana nu noteikti nebija un kontakta ārpus darba arī principā nē. Toties kas notika ar tām 3/4 no kolektīva? Lūk tur jau pavisam cits stāsts, vairākas sievietes pa gadiem bija aizgājušas prom, jo nespēja sastrādāties ar vadītāju. Pasargdievs kāda no darbiniecēm bija ar raksturu, kas galvu nokārusi nepiekritīs vadītājai. Vadītāja šādas sievietes burtiski izēda ārā no darba ar ikdienas bosingu un izrādot savu varu. Vai kas tamlīdzīgs nav diskriminācija pēc dzimuma, izmantojot savu varu?

Nu jā un vēl maza piebilde par to skaisto izrādīšanos. Par to cik kurš daudz ar seksu nodarbojies, jā, piekrītu autorei. BET par to skaistumu un tamlīdzīgi - man nevien reiz vien sievietes pašas ir teikušas smiedamās: "Mēs taču ar drēbēm, kosmētiku un visu pārējo neizrādāmies Jums vīriešiem, mēs izrādāmies citām sievietēm."

Artūrs Babājevs
pirms 6 gadiem
Es zinu, ka šis ir varbūt sitiens zem jostas vietas, bet Betija izskatās kā postmodernisma un trešā viļņa feminisma karikaturā, kura runā Latviešu valodā.

Es ļoti ceru, ka tik konservatīvā un saprātīgā valstī, kā Latvija, šīs idealoģiskās muļķības, par nevienlīdzīgu aglu starp dzimumiem un "patriarhiju" netiks normalizētas sabiedrībā.
Pēc Latvijas un jebkuras citas demokrātiskas valsts likumiem, diskriminēt pēc dzimuma, ādaskrāsas vai tautības ir pretlikumīgi, tapēc šis arguments JAU atkrīt. Protams, ir amati, kur algu ir iespējas norunāt, bet tur protams lomu spēlē kandidātu agresivitāte un spēja pierunāt darba devēju maksāt lielāku algu. Vīriešu testosterona daudzums, var dot viņiem priekšrocību šajā sakarā.
Nezimirsīsim arī to, kā šī statistika, ka sievietes nopelna mazāk nekā vīrieši, ir iegūtas. Paņemot visu naudu, ko nopelna sievietes un visu algu, ko nopelna vīrieši, aprēķinot vidējo un saliekot blakus viens pie otra gluži vienkārši nav objektīvi, jo ir daudzi amati, kurus dominē sievietes un daudzi, kurus dominē vīrieši. Vidējais celtnieks vai atkritumu vācējs, kurš praktiski vienmēr ir vīrietis nopelnīs vairāk, nekā auklīte vai socioloģe, kas praktiski vienmēr būs sieviete.
Ja ir izvēle palikt darbā ekstra tās ekstra 4 stundas, lai pabeigtu to svarīgo projektu un potenciāli uzlabotu karjeras iespējas vai tomēr nepalikt un aiziet uz sava bērna skolas priekšnesumu, kurš no dzimumiem biežāk izvēlēsies strādāt ilgāk un kurš izvēlēsies aizbraukt paskatities un apsveikt savu bērnu?
Dzimumi ir vienlīdzīgi, bet dzimumi nav vienādi.

liinisx
pirms 6 gadiem
Nevis vienlīdzīgi, bet līdztiesīgi. Ar līdzīgām tiesībām, gandrīz vienādām. Betija nav pamanījusi, ka mēs dzīvojam sabiedrībā, kur sieviete nav 2. šķiras tiesību subjekts.

Ivars Tillers
pirms 6 gadiem
Paradoksāli, bet kopumā vērtīgs lekciju cikls, kurā autore, kā rakstīts Satori profilā – profesionāla aktīviste – kalpo par uzskatāmu apstiprinājumu viedoklim (Jordan Peterson, Johnatan Haidt, Gad Saad u.c.), ka Rietumu universitātes no augstākās izglītības iestādēm pārtop par ideoloģiskās indoktrinācijas centriem – tā teikt PSRS Augstākās partijas skolas reinkarnācijām.

Imants -
pirms 6 gadiem
Secinājums, ka "visa vara pieder vīriešiem" vadoties pēc vīriešu skaita Saeimā ir ļoti "spēcīgs". Paskatieties lūdzu Augstākās tiesas sastāvu: 23 sievietes 13 vīrieši. Apgabaltiesās un rajonu tiesās sieviešu pārsvars vēl nospiedošāks (Rīgas apgabaltiesa 49/13). Varbūt no tā mums būtu jāsecina tieši pretējais - Latvijas iedzīvotāju likteņus lemj sievietes??? Seksisma definīcija OK, bet tam seko ieprekšminētā greizā premisa, ka "visa vara pieder vīriešiem", kas tiek pieņemta par pareizu, un visi tālākie secinājumi tiek zolīdi pievilkti aiz matiem. TNS aptauja ar nepilniem 400 cilvēkiem, nopietni? Un pat ja jā, tad attiecīgā pētījuma secinājumu, ka "Latvijas lielākajās pilsētās vienlīdz bieži vadošos amatus uzņēmumos ieņem gan sievietes" ignorējam, jo neder iepriekšizvēlētajiem secinājumiem?

Jānis Rābants
pirms 6 gadiem
Vara pieder tautai. Vēlētāji sievietes ir vairāk nekā vīriešu, bet Saeimā ievēl vīriešus.

Uģis
pirms 6 gadiem
Neatbalstu šo uz dzimumorgāniem balstīto, militanto ideoloģiju.

Kārlis Z
pirms 6 gadiem
Uzzinot, ka šī "satura" radīšanai tiek tērēta VKKF nauda tieku rauts starp dusmām un bēdām. Ne tikai Betija vienkārši atgremo rietumu trešā viļņa feministu seklo, uz sajūtām nevis faktiem balstīto, ideoloģiju, bet arī pasniedz tēmas, kas ir ļoti dziļas un daudzpusīgas kā līdz nelabumam nonivelētas un primitivizētas, šķietami, ar mērķi papliķēt sev pa muguru un justies kā varena taisnības cīnītāja, lai arī patiesība ir aiz kalniem.


Kurā brīdī Satori kļuva par Jezebel? Skatos, ka Rūdolfs tepat ir izvērsis konkrētāku kritiku.

Rūdolfs
pirms 6 gadiem
Nepiekritīšu video veiktajai dzimumu atšķirību redukcijai tikai uz dzimumorgānu morfoloģiju un hromosomu komplektiem. Protams, ka šāda redukcija neļauj rast plašākus iemeslus sociālajām atšķirībām starp vīriešiem un sievietēm.

Atļaušos piedāvāt izteikumu, ka pastāv nomērāmas psiholoģiskas atšķirības starp vīriešu un sieviešu personībām. [1][2] OCEAN skalā sievietes vidēji uzrāda augstākus rezultātus neirotismā (neuroticism) un labvēlīgumā (agreeableness), kas, manuprāt, var dot pamatu hipotētiskiem skaidrojumiem dažādiem sociāliem novērojumiem. Paņemsim atšķirības atalgojumā - jebkurš cilvēks, kura personībai būs raksturīgs augsts labvēlīgums dabīgi izvairīsies no konfliktiem un retāk spēs "izsist" augstāku atalgojumu. Vai tomēr kādam ir ilūzijas, ka visus atalgo vienādi par vienu un to pašu darbu? Arī augstāks neirotisms nozīmē zemāku stresa toleranci un mazāku tendenci riskēt. Vadoši amati vienmēr nozīmē augstu stresu un augstu atbildību, kas jebkuru risku padara potenciāli sāpīgāku. Neirotiķiem būs daudz patīkamāk nodarboties ar zemāka stresa darbiem. Un galu galā prasīt algas pielikumu var šķist riskanti!

Kas interesanti, šīs personību atšķirības starp dzimumiem ir novērojamas dažādās kultūrās, bet te ir pats interesantākais - valstīs ar augstāku labklājību un dzimumu vienlīdzību tās ir izteiktākas. [3][4] Citiem vārdiem sakot - kultūrās, kur dzimumu lomu sadalījums ir izteiktāks, atšķirības starp vidējo sievietes un vīrieša personību ir mazākas.

Piezīmēšu, ka es netaisos noliegt sistēmiskas dzimumu diskriminācijas problēmas. Tomēr, proponēt, ka tikai kāda dzimuma, rases vai seksuālās orientācijas priviliģētais stāvoklis ir iemesls visām problēmām ir rupjš vienkāršojums, kas drīzāk raksturīgs ideoloģijai, nevis intelektuālam sociālam apskatam.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2031866/#R10
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3149680/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18179326
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11519935

kuģis
pirms 6 gadiem
Lūk, Dž. Pītersona saprāta sēkla izplatās tālāk, arī latviešu internetos.

Wolfs
pirms 6 gadiem
klausoties Betijā man radās iespaids, ka seksisms pret vīriešiem ir pavisam reāla lieta. manuprāt "tas nieks, ko sauc par dzimumorgāniem" nav vienīgais, ar ko atšķiras vīrieši no sievietē. mūsu uzdevums ir nevis padarīt abus dzimumus vienādus, bet gan nodrošināt vienādas tiesības un iespējas abiem dzimumiem. Betija lietai ir pieķērusies no nepareizā gala.

Sensimforēns Pino
pirms 6 gadiem
Aizvelc sevi uz Ekonomikas un Vadības fakultāti, paskaties, kādas nakotnes uzņēmumu vadītājas tur studē. Neviens tak sievietēm neliedz vadīt uzņēmumu, ja ir spējīgas.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!