Aktualitātes
28.07.2020

"SEB stipendiju glezniecībā" iegūst Madara Kvēpa

Komentē
0

25. jūlijā Cēsu Mākslas festivāla svinīgajā atklāšanas pasākumā tika paziņots "SEB stipendija glezniecībā" laureāts. Stipendiju par darbu "Snellena tests. Vingrinājumi" saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmas, Glezniecības apakšnozares, 1. kursa studente Madara Kvēpa.

Konkursa laureāts balvā saņem braucienu uz kādu no Eiropas laikmetīgās mākslas mesām un iespēju piedalīties radošajā darbnīcā mesas norises pilsētā, kā arī stipendiju 1850 EUR vērtībā. SEB stipendijas konkurss notika jau trīspadsmito reizi.

"Madara Kvēpa konkursā iesniegtajā̄ darbā "Snellena tests. Vingrinājumi" attēlo Snellena redzes testu, kurā ierasti tiek izmantoti latīņu alfabēta burti, taču māksliniece tos aizvietojusi ar dažādiem triepienu veidiem, uzsverot burta un triepiena – valodas un glezniecības sasaisti. Gan burts valodā, gan triepiens glezniecībā ir simbols, kas skatītajam nodod informāciju, taču atšķirībā no rakstnieka – katrs gleznotājs savu alfabētu izveido pats. Tas nozīmē, ka katram no mums ir jāatver savs prāts atšķirīgiem viedokļiem, tajā pašā laikā atceroties savu izcelsmi un pieredzi. Tas ir nebeidzams process, kas paplašina ikviena mākslinieka radošās spējas. Madara Kvēpa savos darbos ietvertos gleznieciskos elementus aicina lasīt divās valodās – rietumu un austrumu domāšanā, apcerot bezgalīgās iespējas, ko sevī ietver triepiens. Viņa atlasa idejas, tēlus un konceptus, šis atlases process nosaka to, ka, kaut kādiem notikumiem un lietām ir jāpievērš lielāka uzmanība, un viņas darbos tā noteikti ir daba – jūra, debess un zeme, " pauž konkursa izstādes "Dienaskārtība" kuratore Inese Rozentāla.

SEB bankas prezidente Ieva Tetere: "SEB bankas komandas vārdā sveicu Madaru Kvēpu ar iegūto SEB Stipendiju. Šī ir viena no gandrīz 30 stipendijām, kuras SEB banka piešķir jauniešiem viņu zināšanu vai talanta izkopšanai katru gadu. Neatkarīgi no tā, vai mēs sevi atrodam tehniskās vai radošās industrijās, nepieciešamība nemitīgi trenēties un eksperimentēt ar triepieniem ir tas, kas mums jādara visa mūža garumā, lai radītu mākslu, veidotos atklājumi, rastos labākie procesi. Tieši tāpēc Madaras tēma par vingrināšanos ir jo īpaši uzrunājoša."

Izstāde "Dienaskārtības" aplūkojama līdz š.g. 28. augustam koncertzālē "Cēsis" (Raunas ielā 12-1), Cēsīs. Izstādes ekspozīciju veido četri jaunie gleznotāji: Madara Kvēpa, Laura Veļa, Ingrīda Ivane un Jānis Šneiders.

Konkursā pieteiktos darbus vērtēja: LMA rektors Kristaps Zariņš, LMA prorektors Andris Vītoliņš, LMA Maģistru programmas vadītāja, mākslas zinātniece Antra Priede, SEB bankas prezidente Ieva Tetere, SEB bankas "Private Banking" vadītāja Elīna Piebalga, gleznotāja, mākslas zinātniece Sandra Strēle (2016. gada SEB stipendijas laureāte), gleznotājs, LMA Glezniecības katedras vieslektors Atis Jākobsons (2009. gada SEB stipendijas laureāts).

SEB stipendija glezniecībā LMA pirmo reizi tika pasniegta 2008. gadā, par tās laureāti kļuva Neonilla Medvedeva, 2009. gadā – Atis Jākobsons, 2010. gadā – Zane Tuča, 2011. gadā – Elza Sīle, 2012. gadā – Laimdota Steķe, 2013. gadā – Klāvs Loris, 2014. gadā – Madara Neikena, 2015. gadā – Zīle Ziemele, 2016. gadā – Sandra Strēle, 2017. gadā – Kristaps Priede, 2018. gadā – Anna Pommere un 2019. gadā – Krišjānis Elviks.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!